Mađarska preuzela predsedavanje EU: UNA proverava - šta to znači za Srbiju?

Šta će ta politika značiti za evropski put Srbije?

Autor: Andrea Radovanović
01.07.2024. 20:00
  • Podeli:

"Učinimo Evropu ponovo velikom" - to je moto Mađarske koja od danas pa do kraja godine predsedava Evropskoj uniji. Budimpešta najavljuje da će jedan od glavnih prioriteta biti politika proširenja, uz poruku da Unija ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana. 

Šta će ovakva politika značiti za evropski put Srbije?

U narednih šest meseci, glavnu reč u Savetu Evropske unije imaće Mađarska. Predsedavanje preuzima od Belgije i to u trenutku konstituisanja novog rukovodstva u evropskim institucijama, pre svega, formiranja nove Evropske komisije.

"Mislim da je to dobro i za dinamiku unutar Evropske unije, ali je dobro i za naš region s obzirom na to da je Mađarska već rekla da će im proširenje na Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta", kaže Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo i dodaje:

"Dobra je činjenica da Mađarska u ovom trenutku preuzima, da možda možemo otvoriti još neki klaster, jer je to u interesu Srbije - da se otkoči ovaj proces odnosno otvaranja nekih pitanja, nekih fondova i kohezivnih politika i svega onog što nama odgovara."

Mađarska, međutim, ne može samostalno da ubrza proces evropskih integracija bilo koje države, pa ni Srbije, sa kojom ima izuzetno dobre odnose, objašnjavaju stručnjaci.

"Otvaranje klastera zavisi od svih država članica zato što sve države članice na nivou Saveta Evropske unije moraju da se konsenzusom dogovore da li je neka država kandidat spremna za otvaranje ili zatvaranje potencijalnih pregovaračkih poglavlja odnosno u ovom slučaju klastera. Sama Mađarska nema tu jačinu da donese takvu odluku", kaže Nemanja Todorović Štiplija iz Centra za savremene politike i dodaje:

"U decembru možemo očekivati i raspravu u Evropskom savetu oko potencijalnog otvaranja klastera za Srbiju,međutim,kako stvari stoje ja ne verujem da će doći do pomaka"

Najveća kočnica na daljem putu Srbije ka Evropskoj uniji ostaće pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Pored toga, neophodno je i usklađivanje spoljne politike Srbije sa evropskom.

"Ukoliko rat i napad Rusije na Ukrajinu i dalje bude trajao, to će nam otvarati još neka nova pitanja, međutim, čini mi se da je Srbija ipak napravila malo pomeranje i da je sa ovom saradnjom koja postoji sa Ukrajinom, to pitanje ipak stavljeno malo po strani, ali onda dolaze sva ona druga - poput vladavine prava, pravosuđa i ekologije koja je itekako značajna", ističe Antonijević.

Osim obezbeđivanja evropske perspektive za Zapadni Balkan, prioriteti mađarskog predsedavanja Evropskoj uniji odnose se i na konkuretnost, odbranu, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivrednu politiku i demografiju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()