BIA obeležava 20 godina od osnivanja, uručeno priznanje Vučiću

Bezbednosno - informativna agencija obeležava 123 godine od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove, i 20 godina od osnivanja Agencije kakva je danas, a svečanosti u zgradi BIA-e prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

17.10.2022. 13:12
  • Podeli:
bia sporicic tanjug-1666004968591.webp Foto: Vladimir Sporičić/Tanjug

Vučić je po dolasku položio venac na Memorijalni zid na kojem su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA-e, kao i saradnika Agencije.

Domaćin svečanosti koja je počela izvođenjem himne "Bože pravde", je direktor BIA Bratislav Gašić, a prisustvuje joj 500 pripadnika te agencije.

Svečanosti prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Tokom svečanosti, predsedniku će biti uručen poklon povodom jubileja BIA - knjiga u kojoj su navedeni svi rukovodioci bezbednosnih službi u Srbiji od osnivanja 1899. godine.

Bezbednosno - informativna agencija Republike Srbije ustanovljena je 2002. godine, a njeno formiranje prepoznato je kao organizaciono i institucionalno rešenje koje u datom trenutku najbolje zadovoljava bezbednosne potrebe društva, uzimajući u obzir izražene pretnje bezbednosti i raspoložive kadrovske i materijalne resurse.

Naime, nakon političkih promena u Srbiji i konstituisanja nove Vlade, krajem februara 2001. godine, pored personalnih dolazi i do organizacionih promena u strukturi Resora državne bezbednosti.

Novim Pravilnikom izvršene su određene izmene i dopune dotadašnje organizacije i sistematizacije radnih mesta i formirane nove organizacione celine.

'Prelomni trenutak u kom se određuje budućnost našeg naroda'

Nova organizacija, uz manje izmene, zadržana je do sredine 2002. godine i donošenja Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji.

BIA je ustanovljena te godine kao rezultat novih društveno - političkih okolnosti, promenjene prirode bezbednosnih izazova, rizika i pretnji i novih standarda u organizovanju obavljanja bezbednosno-obaveštajnih poslova.

"Preteča" BIA-e - Odeljenje za poverljive policijske poslove osnovano je 1899. godine zakonom usvojenim na zasedanju Narodne skupštine u Nišu koje se završilo 17. oktobra u okviru Ministarstva unutrašnjih dela.

Zadatak tog odeljenja bio je da se stara za održavanje unutrašnjeg državnog poretka i opšte bezbednosti države, a delokrug rada obuhvatao je obaveštajne i kontraobaveštajne poslove, suzbijanje antidržavne propagande i hajdučije, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...

Za prvog načelnika imenovan je Jovan S. Milovanović, osnivač srpske stenografije, bivši predsednik Trgovačkog suda i član Apelacionog suda u penziji.

Odeljenje za poverljive policijske poslove organizovano je po ugledu na tajne policije Francuske i Austro-Ugarske, a ukazom kralja Aleksandra Obrenovića, poslovi tog Odeljenja 1900. godine prešli su u nadležnost Policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji, Bezbednosno-informativna agencija obeležava 17. oktobar kao svoj dan.

Direktor Bezbedosno - informativne agencije Bratislav Gašić, obraćajući se na svečanosti povodom jubileja BIA, kazao je da upravo zbog težine zadatka koja stoji pred ovom generacijom pripadnika BIA i nepostajanja alternative u pogledu njihovog ispunjenja, ovaj trenutak je jedan od prelomnih koji može da odredi budućnost našeg naroda i države.

"Ovaj trenutak zahteva maksimalan nivo institucionalnog, ali i ličnog angažovanja svih pripadnika. Zahvaljujući pažljivom planiranju i predviđanju razvoja situacije, Agencija je u poslednjih pet godina u pogledu opremljenosti, posebno u najsavremenijim tehničkim sredstvima do neprepoznatljivosti promenila svoj izgled i kapacitete“, rekao je Gašić.

Dodao je i da je istovremeno radno okruženje pripadnika podignuto na značajno viši nivo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()