Bilčik i Nemec razgovarali sa srpskim parlamentaracima

Opozicija kritikovala 'brojne zloupotrebe' u radu parlamenta, Vladimir Orlić i evroparlamentarci izrazili su spremnost za nastavak saradnje dva parlamenta i parlamentarnog dijaloga

Autor: Web UNA Srbija
27.01.2023. 18:30
  • Podeli:

Poslanici Skupštine Srbije sastali su se izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i posrednikom Evropskog parlamenta za dijalog sa Narodnom skupštinom Matježom Nemecom.

Sastanak u zdanju parlamenta održan je iza zatvorenih vrata, a njemu su pored evropskih poslanika prisustvovali predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač, šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov, njegova zamenica Marina Raguš, poslanik Socijalističke partije Srbije Uglješa Marković, poslanik SDPS Branimir Jovanović, poslanik Stranke pravde i pomirenja Jahja Fehratović.

Sastanku sa evroparlamentarcima prisustvovali su i opozicioni poslanici iz poslaničkih grupa DS Zoran Lutovac i Dragana Rakić, "Ujedinjeni" Pavle Grbović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi blok, Ne davimo Beograd Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić, šef poslaničke grupe "Moramo-Zajedno" Nebojša Zelenović i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta. Sa evroparlamentarcima su razgovarali i predstavnici Srpskog pokreta Dveri, a sastanku nisu prisustvovali predstavnici Novog DSS-a.

Potpredsednica Narodne skupštine i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač je ocenila da je sastanak bio konstruktivan, ali je rekla i da je iznenađena time što su opozicioni poslanici davali izjave medijima, suprotno dogovoru na sastanku. Na pitanje da li je na sastanku važilo pravilo "Chatham house", prema kome oni koji daju izjave ne mogu da govore šta je neko drugi rekao ili dogovor bio da izjava uopšte ne bude, Kovač je odgovorila – "I jedno, i drugo".

Opozicija: 'Brojne zloupotrebe' u radu parlamenta

Šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd Radomir Lazović je nakon sastanka izjavio da je susret u parlamentu nastavak procesa međupartijskog dijaloga koji bi, kako je rekao, trebalo da rezultira razgovorom o radu parlamenta. On je naveo da je cilj sastanka bio da se popravi rad parlamenta, ali, kako je naveo, ima zebnju da se to neće dogoditi. 

Lazović je rekao da i dalje ne postoje bolji uslovi za rad medija, da nije urađeno ništa u vezi sa pritiskom na birače, kao ni sa razdvajanjem izbora, te da, kada je reč o skupštini, postoje "brojne zloupotrebe". 

Prema njegovim rečima, predlozi opozicije, inicijative, zakoni, anketni odbori nikada ne mogu da dođu na dnevni red. 

"Imamo zakazivanje skupštine po hitnom postupku, što je način da se onemogući opoziciji da predlaže zakone. Postoje brojne zloupotrebe, a to su arbitratrno vođenje sednica, nedavanje replika", rekao je Lazović. 

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da je bilo reči o političkom životu u parlamentu, ali i onome što se dešava van parlamenta. 

Prema njegovim rečima, "suština svega je da onog momenta kada u Srbiji počnu da se poštuju Ustav, zakoni u smislu blagovremenog i istinitog informisanja građana, u smislu medijskih sloboda, pluralizima, onda možemo da razgovaramo i o normalnijem političkom životu u Srbiji i parlamentu". 

Aleksić smatra da je u ovom trenutku Srbija zemlja "pogaženih institucija" i da oni koji bi trebalo da sankcionišu predstavnike vlasti koji se ne pridržavaju zakona, to ne čine. "Bojim se da ovi razgovori neće dati prevelikih rezultata ukoliko vlast ne bude spremna da se normalizuje politički život u Srbiji", ocenio je Aleksić. 

 

Lutovac: 'Vučić uzurpirao vlast'

Šef poslaničke grupe DS Zoran Lutovac kaže da je predložio da se tema kako učiniti atmosferu u parlamentu boljom proširi i na atmosferu u Srbiji, tvrdeći da svi problemi koji se generišu proizilaze iz činjenice da je "Vučić uzurpirao vlast", pa i parlament "tretira kao servis".  

"Mi možemo da se bavimo samo parlamentom, ali to neće rešiti problem, suština je da se agenda proširi na politički život u Srbiji i izborne uslove", rekao je Lutovac. 

Poslanik Moramo-Zajedno Aleksandar Jovanović Ćuta je na pitanje o atmosferi na sastanku rekao da je ona bila takva da je "opozicija kukala na kršenje svih mogućih prava, a da je vladajuća stranka to negirala". 

"Govorili su kako je situacija u medijima i parlamentu u poslednjih godinu dana napredovala, kako imamo višestranački parlament...", rekao je Jovanović. Na pitanje da li je ovo nastavak međustranačkog dijaloga, Jovanović je rekao da "ovo nije ništa novo, i da je najavljeno viđanje opozocionih stranaka u EP u junu".

Poslanica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković kaže da je ta stranka odlučila da učestvuje u razgovorima, iako evroskeptična, jer su, kako je dodala, Dveri i do sada činile sve da se uslovi poprave. 

Nastavak saradnje i Skupštine Srbije i EP

U okviru saradnje između Narodne skupštine Republike Srbije i Evropskog parlamenta (EP), predsednik Skupštine Vladimir Orlić i evroposlanici Bilčik i Nemec, izrazili su spremnost za nastavak saradnje u oblasti podrške procesu parlamentarnog dijaloga, jačanja kapaciteta i uloge parlamenta u procesu evropskih integracija, uz zajedničko posredovanje.

Poslanici EP su istakli da je cilj posete Beogradu razgovor sa rukovodstvom parlamenta i predstavnicima poslaničkih grupa o podršci dijalogu unutar skupštine. Tokom sastanka je razmotreno i na koji način angažovanje Evropskog parlamenta može doprineti jačanju uloge parlamenta i promovisati evropsku kulturu dijaloga i ostvarivanja konsenzusa.

"U tom smislu, učešće poslaničkih grupa je dobrodošlo. Poverenje građana u parlament je od suštinskog značaja za rešavanje izazova u svakom demokratskom društvu", poručili su poslanici EP.

Predsednik parlamenta je ukazao da je saradnja sa Evropskim parlamentom važan element evropskih integracija Srbije. Narodna skupština, kako je rekao, pozdravlja angažovanje EP u razmeni iskustava i dobrih praksi, pružanjem podrške parlamentarnom dijalogu i ostvarivanju konsenzusa, koji bi mogli još više da ojačaju parlament u njegovom radu.

"Tokom prethodnih godina obezbedili smo najbolje izborne uslove i osnažili pluralizam u Narodnoj skupštini, kao mestu rešenom da razvija otvoren i inkluzivan dijalog“, izjavio je Orlić nakon sastanka sa poslanicima EP.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()