Bilčik: Usvajanjem izveštaja EK šalje ključne poruke Srbiji

Stopa usklađenosti Srbije sa spoljnim odnosima EU je bila veoma niska 2022, ispod 50 odsto, istakao je izvestilac EK koji nada da to može da se promeni i pozvao Srbiju da se uskladi sa restriktivnim merama EU kada su u pitanju sankcije Rusiji

26.04.2023. 15:35
  • Podeli:
vladimir bilčik profimedia-6389fa89e91fb.webp Foto: Profimedia

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je, posle usvajanja njegovog izveštaja o Srbiji za 2022. godinu, da Evropski parlament šalje tri ključne političke poruke Srbiji usvajanjem izveštaja. Pre svega, jedna od bitnih tema, rekao je on, jeste i pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Dijalog mora da se nastavi i ohrabrujemo partnere iz Srbije da zaista rade na normalizaciji odnosa sa Prištinom. Dijalog je napravio važne korake poslednjih nedelja i meseci, koje smo veoma pratili blisko i naravno postoje neki ohrabrujući znaci", rekao je Bilčik i dodao da će implementacija, veoma pažljivo da se prati jer to može da bude veliko dostignuće, ne samo za evropski put Srbije već i za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Poručio je da su bilo kakvi napadi na Srbe na Kosovu neprihvatljivi.

"Jasno ističemo u izveštaju da mora da postoi dobra volja svih strana da se radi na ključnim pitanjima, uključujući ključno pitanje za Beograd, a to je puna implementacija posvećenosti formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu. Ovo su ključne oblasti u izveštaju", zaključio je Bilčik.

Poručio je da ako Srbija želi da napreduje na svom putu ka EU, očekuju da se uskladi sa spoljnom bezbednosnom politikom EU, da uvede sankcije Rusiji i da nastavi sa domaćim reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

"Glavna poruka je da pre svega pozdravljamo činjenicu da je Srbija sprovela parlamentarne izbore 2022. godine i da su svi učestvovali na ovim izborima. Mi smo pozdravili povratak srpske opozicije u Narodnu skupštinu", rekao je Bilčik.

U isto vreme, rekao je on, izveštaj je kritičan u vezi sa nizom tačaka, uključujući kampanju koja je održana 2022. godine, a ima još mnogo toga da se uradi kada je u pitanju kvalitet demokratskih procesa u Srbiji i demokratije kao takve.

Kako je rekao raduje što postoji snažna podrška ne samo u EP već i u srpskoj politici o procesu dijaloga zajedno sa Evropskim parlamentom i najavio da će u narednim nedeljama da se pokrene prva prava runda ovog dijaloga.

"Ako Srbija želi da napreduje na svom putu ka EU, očekujemo da Srbija radi sa nama i uskladiće se sa nama kada su u pitanju naši spoljni odnosi, posebno kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu", rekao je Bilčik.

Objasnio je da je stopa usklađenosti sa spoljnim odnosima EU bila veoma niska 2022. godine, ispod 50 odsto i dodao da se nada da to može da se promeni. Poziva Srbiju da se uskladi sa restriktivnim merama EU kada su u pitanju sankcije Rusiji.

"Želimo da Srbija bude uz nas jer je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se nije usaglasila sa stavovima EU kada je u pitanju ruska agresija, to bi mogla da bude velika promena u igri kada je u pitanju napredak u procesu pridruživanja", poručio je Bilčik.

Pozvao je Srbiju da nastavi domaće reforme, posebno u oblasti vladavine prava i rekao da izveštaj jasno pozdravlja ustavne promene u kojima se radi o reformi pravosudnog sistema, i da je ključno da se to sprovede u potpunosti i u skladu sa preporukama Venecijanske komisije.

"Šaljemo snažnu poruku institucijama, posebno novom ministru za evropske integracije da se ojačaju i da zaista marljivo rade na svim političkim i tehničkim pitanjima koja se tiču usvajanje važnih reformi u Srbiji na putu ka EU", rekao je on i dodao da demokratija, vladavina prava, sloboda medija ostaju ključna pitanja. Ocenio je da su napadi na novinare su neprihvatljivi i da je kvalitetan medijski pluralizam ključan.

Rekao je da su pregovori o izveštaju bili veoma intezivni, ali da se nada da je to dobar signal da izveštaj može da dobije snažnu podršku u plenarnoj sednici Evropskog parlamenta koja je zakazana za maj u Strazburu.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta (AFET) usvojio je danas izveštaj i kompromisne amandmane na izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika sa 43 glasa "za", šest "protiv" i pet "uzdržanih".

Izveštaj nije pravno obavezujući.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()