Bocan-Harčenko: Srbija zna da se odupre pritiscima

Bocan-Harčenko je rekao da je Srbija primer da njegova zemlja nije sama i izolovana.

10.02.2023. 12:01
  • Podeli:
Tan2023-02-1011073939_2 aleksandar bocan harčenko tanjug zoran žestić-63e6240ae14e3.webp Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je njegova zemlja svesna pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, ali da je Srbija kroz istoriju pokazala da zna da se odupre pritiscima. 

Posle ceremonije odavanja pošte i polaganja venaca na grob ruskog diplomate Nikolaja Hartviga, izaslanika u Beogradu poslednjih godina pred izbijanje Prvog svetskog rata, a povodom obeležavanja Dana diplomata Rusije, Bocan-Harčenko je rekao da je Srbija primer da njegova zemlja nije sama i izolovana. 

"U ovom razdoblju, bez obzira na poteškoće sa kojima smo se suočavali i sa kojima se još uvek suočavamo, Srbija se nije pridružila sankcijama i zbog toga imamo i imaćemo prostor za razvoj bilateralne saradnje, a napravljeno je puno toga zbog čega smo ponosni", poručio je ruski ambasador.

Naglasio je da je praznik Dana diplomatije izuzetno važan, posebno sada kada je, kaže, potrebna dodatna mobilizacija diplomatije.

"Ljudi nisu u pravu kada kažu da kada radi artiljerija, diplomatija nema šta da radi. To nije istina, a posebno ne kada je u pitanju diplomatija Ruske Federacije. Cilj naše diplomatije je da uspostavimo red, međunarodno pravo, istinitu i pravičnu aktivnost i multipolarni svet i red", istakao je Bocan-Harčenko.

Dodaje da su jutros predsednik Vladimir Putin i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poslali poruke povodom praznika i visoko ocenili rad ruske diplomatije, zbog čega, navodi, ruske diplomate osećaju još veću odgovornost.  

Ističe da je diplomatija Ruske Federacije puno toga uradila da se unište planovi kolektivnog Zapada o izolaciji Rusije.

"Nastavićemo rad u međunarodnim organizacijama, na nivou bilateralnih odnosa sa prijateljskim državama što više, što bolje. Ruska diplomatija je spremna da radi još intenzivnije i bolje, da dobije više sadržaja u svojim aktivnostima", rekao je Bocan-Harčenko i dodao da bi, na multirateralnom planu, svaka međunarodna institucija, pre svega one najvažnije, trebalo da rade na osnovu svojih povelja i međunarodnog prava. 

On navodi da je juče u Beogradu bila misija OEBS-a, a u stvari, kaže, to su bili predstavnici Kvinte u OEBS-u. 

"Oni su se ponašali i govorili kao predstavnici celog OEBS-a, što izaziva više pitanja. Oni su, naravno, izrazili stav Kvinte o svim pitanjima. Mi ne znamo o čemu su pričali, ali to nije prihvatljivo. Pitaćemo misiju OEBS-a ovde, da li su se oni pridružili toj grupi. To je odvojena grupa koja ne može da predstavlja ceo OEBS", smatra ruski ambasador.

Dodaje da je naveo taj primer da pokaže da u ovom trenutku ima puno poremećaja u radu međunarodnih institucija.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()