Brnabić: Bezbednosne službe procenju da je situacija na KiM na ivici oružanog sukoba

"Plašim se eskalacije, mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost iako, nažalost, ne vidim da postoji bilo kakva stabilnost za Srbe na KiM", dodaje.

19.12.2022. 09:38
  • Podeli:
Ana Brnabić_Foto Tanjug Strahinja Aćimović-63949ba829293.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se čini da Brisel i Vašington čuju Srbe samo kada su na barikadama na Kosovu i Metohiji, a i tada ne baš dobro.

'Vašington i Brisel ne čuju Srbe dobro'

Premijerka je rekla i da su Srbi na barikadama jer traže osnovna ljudska prava "i ništa više od toga".

"Oni su napustili institucije samo zato što su tražili, nakon skoro deset godina, poštovanje Briselskog sporazuma i osnovna ljudska prava", rekla je Brnabićeva gostujući na RTS-u.

S obzirom na to da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao da ne postoji Briselski sporazum, premijerka kaže da onda ne vidi ni problem u tome da Srbi sa KiM napuste prištinske institucije te dodaje da je duboko razočarana međunarodnom zajednicom.

"Duboko sam razočarana shvatanjem demokratije, odnosno poimanjem ljudskih prava Brisela i Vašingtona. Ako vidite kakav je bio decembar, počeo je postavljanjem Nenada Rašića za predstavnika srpskog naroda a on je na izborima dobio 0,17 odsto glasova. Razočaravajući odgovor Brisela koji je pozvao obe strane na smirivanje tenzija, a tek nakon oštrije reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića Brisel je opomenuo Prištinu", podsetila je predsednica Vlade Srbije.

Ona je dodala da je ovog meseca bilo 16 teških provokacija od strane Prištine, pre svega upad ROSU na sever KiM, da se ne zna gde je protivpravno privedeni Dejan Pantić, sa kojim se porodica nije ni čula, a da Brisel na sve to ćuti.

'Plašim se eskalacije'

Administrativni prelaz Jarinje blokiran je bodljikavom žicom od strane Kfora, a primećena je i povišena borbena gotovost, ali premijerka ponavlja da je prioritet srpske strane - očuvanje mira.

"Plašim se eskalacije, mi ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i kakvu-takvu stabilnost iako, nažalost, ne vidim da postoji bilo kakva stabilnost za Srbe na KiM", dodaje.

Podsetila je da su samo u decembru privedena četvorica Srba, među kojima i Gavrilo Milosavljević, penzioner, raseljeno lice sa Kosova i Metohije koji živi u okolini Beograda i koji je na KiM bio da prijavi oduzimanje sopstvene imovine.

Pored njega, privedeni su i Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, od čega su Pantić i Trajković čak bili i pripadnici kososvke policije.

Brnabić smatra da je na delu zastrašivanje.

Zatrašivanje Srba sa KiM

"Oni su privedeni samo da bi se Srbi zastrašili i da bi se dodatno unela nervoza među Srbe na KiM, da bi došlo do eskalacije situacije i to je ono što mene plaši", ističe Brnabićeva.

Beograd, kako kaže, i dalje vodi svakodnevne intezivne razgovore kako sa Briselom tako i sa Srbima na KiM za koje, kaže, razume da im je dosta svega.

"Ti ljudi samo žele implementaciju Briselskog sporazuma. Zar je zaista tako mnogo tražiti od Evropske unije, koja je potpisala taj sporazum i garantovala njegovu implementaciju, da posle deset godina i natera Prištinu da ga impementira", upitala je premijerka.

Na pitanje da li veruje da će doći do većeg pritiska međunarodne zajednice na Aljbina Kurtija, Brnabićeva kaže da to očekuje.

"Očekujemo od međunarodne zajednice, pre svega od Brisela, ali i od Vašingtona, da izvrši pritisak na Prištinu da u najkraćem mogućem roku krenu u implementaciju Briselskog sporazuma što znači osnivnanje Zajednice srpskih opština. Dobili smo sva uveravanja i od strane predstavnika SAD Eskobara da će oni to učiniti u najkraćem roku", naglašava premijerka.

"Aljbin Kurti je rekao da za njega ne postoji i ne važi ni Vašingtonski sporazum. Niko nije reagovao i on je sada i zvanično prekršio Vašingtonski sporazum njihovom aplikacijom za članstvo u EU što je svojevrsan presedan i brutalno kršenje i međunarodnog prava, evropskih normi i evropskog prava zato što jedino države mogu da se prijave za kandidaturu, evropske države, a EU jeste statusno neutralna zato što postoji pet država članica koje ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", rekla je Ana Brnabić.

Dodala je da je veći problem što to niko preterano javno ne osuđuje i ne poziva ga da prihvati postojanje sporazuma kao što je Briselski sporazum i krene u implementaciju što je njihova obaveza.

Bezbednosne službe procenile situaciju "na ivici sukoba i oružanog konflikta"

Premijerka Brnabić dodaje i da su procene srpskih bezbednosnih službi da je situacija dovedena na ivicu sukoba i oružanog konflikta.

"To su procene svih službi na Kosovu i Metohiji i svih onih koji gledaju šta se dešava tamo. I zašto, još jednom, osnovna stvar, i to sam ja pitala u razgovorima sa nekoliko stranih zvaničnika, a to je, u redu, čak i da se postigne neki dogovor sada u vezi sa barikadama, kako ćete vi sprečiti da Kurti samo ne nastavi te incidente koji su doveli do toga da Srbi izađu na barikade i postave barikade kako bi skrenuli pažnju na svoj status", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je za nju kraj implementacija Briselskog sporazuma koja će otvoriti prostor za dalje razgovore oko nekih novih sporazuma ali se sada postavlja pitanje implementacije tih sporazuma i ko će biti njihov garant.

Govoreći o pritiscima na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji, Brnabićeva je rekla da ne vidi evropske integracije Srbije ugrožene više nego ranije ili da su više ugrožene nego integracije Albanije i Severne Makedonije.

" Sve smo učinili, ispunili smo sve što smo trebali da ispunimo i Evropska komisija je već u svoja poslednja dva izveštaja o napretku pozvala članice EU da otvore klaster 3. Nismo ga otvorili. Nema daljih uslovljavanja za otvaranje klastera 3", navela je Brnabićeva i ocenila da je u pitanju politička odluka i da su evropske integracije Srbije u stanju mirovanja zahvaljujući Evropskoj uniji. i poručila da će Srbija nastaviti sa reformama na evropskom putu.

Govoreći o neuvođenju sankcija Rusiji, premijerka je zaključila da takav stav Srbiju košta i pravi joj problem, ali da je u skladu sa svim principima koje poštuje Republika Srbija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()