Deeskalacija krize na KiM: Da li zapadne diplomate mogu da nađu rešenje za nastavak dijaloga

Čini se da niko nema monete za najskuplje reči - "dijalog i normalizaciju".

Autor: Bojana Petrušijević
07.06.2023. 19:19
  • Podeli:

Iako smo u poslednjih 10 dana navikli da sve vesti u zemlji počinju mučnim slikama krize sa severa Kosmeta, danas vesti počinjemo košarkaškom utakmicom.

Deca znaju da  život mora da se nastavi, pa izvode dvokorake i pucaju u koš bez obzira na niz analiza, reakcija i poruka posle sastanaka Eskobara i Lajčaka  u Prištini, i u Beogradu.

Prijateljska utakmica mališana sa Kosova ispred kordona KFOR-a ulazi u završnicu, što se ne može reći za pregovore. Igra se nastavlja bez obzira na duge cevi i mrke poglede pripadnika KFOR-a.

Čini se da niko nema monete za najskuplje reči - "dijalog i normalizaciju". Upravo to, uz održavanje novih izbora, tražili su izaslanici Eskobar i Lajčak od premijera prištinskih institucija. Jedino je sigurno gde se nalazi lopta, ne košarkaška nego figurativna:

"Ovoga puta nemamo nikakve zahteve pred Beogradom. Ovog puta je lopta prebačena na teren Prištine, čeka se ovih dva dana koliko je Kurti dobio da usvoji zahteve SAD i EU. Ovog puta je kompletan fokus na Kurtiju i Prištini kako bi se omogućio nastavak dijaloga", kaže Miloš Pavković, iz Centra za evropske politike.

A sa predsednikom Vučićem su izaslanici razmatrali načine deeskalacije krize. Međutim, iz Kosovske Mitrovice poručuju da su političke odluke jedno, a da je situacija na terenu nešto sasvim drugo.

"Glavni kamen spoticanja je konstantno ignorantski stav i nepopularne mere koje ova Vlada donosi prema Severu Kosova. Svo to vreme imate potpuno odsustvo dijaloga unutar samog Kosova. Ovo što se dešava u Briselskom dijalogu je nedovoljno da popuni tu prazninu", smatra Miodrag Milićević, iz NVO Aktiv Kosovska Mitrovica.

"Druga stvar ja mislim da je koja je jako bitna zašto nema dijaloga jeste to što nema perspektive članstva u EU ni za Srbiju ni za Kosovo. To je nešto što sporedno utiče na napredak u dijalogu", dodaje Pavković.

I dok članstvo u Evropskoj uniji svima deluje kao jedan nedstižni san, ostaje nam drugi - uz pitanje: Kada i da li će biti formirana Zajednica srpskih opština? Dok se odluke čekaju, a krize preplavljuju - nižu se posledice: depopulacija, iznurenost stanovništva i veliko nepoverenje, navode sagovornici.    

"Preostali deo građana ovde na KiM ne veruje više nikome ništa. Pad poverenja u Srpsku listu je evidentan. Mi u ovom trenutku nemamo nikakve jasne alternative, neke vidljive opozicije ili nekih mlađih lidera koji bi možda mogli da preuzmu političku ulogu i političku hrabrost i proveli proces dalje u politički dijalog", kaže Milićević.

Američki izaslanik Gabrijel Eskobar traži od Beograda da utiče na Srbe da učestvuju na izborima na Kosovu, uz narativ da okretanje leđa evropskom predlogu znači i okretanje leđa Evropi, uz sve posledice.  A da li će nova misija Eskobara i Lajčaka biti čist koš? Ili samo greška u koracima, saznaćemo nakon Kurtijeve odluke - da li će usvojiti zahteve koje su izneli izaslanici. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()