Diplomatija i deeskalacija na KiM: 'Dok Kurti ne bude primoran, on neće to dobrovoljno uraditi'

Posete zvaničnika EU i SAD regionu su sve učestalije, a poruke već nedeljama nepromenjene – potrebna je hitna deeskalacija. Nedostaje samo da se – 'pređu u akciju'

Autor: Emilija Pešić
05.07.2023. 19:33
  • Podeli:

Posle posete Prištini, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravio je u Beogradu. Sastao se sa predsednikom Srbije koji ga je upozorio na to da je sprski narod na Kosovu i Metohiji izložen najvećoj torturi u poslednjih 15 godina.

Lajčak, sa druge strane, kaže da je sastanak pomogao da se saznaju naredni koraci. Šta donose učestale diplomatske posete  i kakvi su njihovi efekti? Može li šatl diplomatija da reši pitanje Kosova i Metohije?

Ovih dana posete zvaničnika su sve učestalije. A poruke su već nedeljama nepromenjene – potrebna je hitna deeskalacija. Horski dolaze i od Evropske unije, i od pojedinačnih članica i Sjedinjenih Američkih Država. Nedostaje samo da one sada "pređu u akciju".

"Sada je red na Prištini i to se prosto ne menja. To je stav Prištine – da ne žele to da urade. Oni iznova predlažu alternativna rešenja EU. Ono što smo čuli od Lajčaka, ali i od EU zvaničnika, od portparola, da će sankcije biti na snazi sve dok se deeskalacija ne sprovede na način na koji je EU to zatražila", kaže za UNU Milica Andrić Rakić iz Nove drštvene inicijative.

Od kosovskih vlasti se traži da postupe na način koji ne vodi daljoj eskalaciji, da odmah obustave policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova i Metohije, kao i da se što pre raspišu prevremeni izbori. Za sada, izgleda, još imaju strpljenja za nečinjenje.

"Vidimo da nisu u stanju da to urade tako brzo kao što svi mi očekujemo. Nisu u stanju da to urade tako efikasno kao što očekujemo i Kurti u Prištini uspeva da, za sada, odoleva svim tim pritiscima. Pozivima na razum, čak i pretanjama, kaznenim merama koje su u Briselu spremljene, za sada to ne ostavlja neki preveliki uticaj na Aljbina Kurtija i u nekoj bližoj perpsektivi ne možemo da očekujemo da će doći do ozbiljnijih pomaka", ističe urenik portala Kosovo-online Miloš Garić.

Ali tenzije i napetosti će i dalje opstajati, saglasni su sagovornici. Zvanične posete bez konkretnih i oročenih mera, sankcija i predloga -neće dovesti do rešenja.

"Možda je ključ razumevanja ove situacije prihvatanje činjenice da do političkog rešenja neće doći i da se što pre pristupi iznalaženju bezbednosnog rešenja koji će zahtevati tehničke pripreme u KFORU. Tako da, ako bi me neko iz međunarodne zajednice pitao šta je rešenje – to bih rekla. Rešenje je da shvatite da neće biti političkog rešenja i da dobro pripremite teret za bezbednosno rešenje", konstatuje Milica Andrić Rakić.

"Dok Aljbin Kurti ne bude primoran, on neće to dobrovoljno uraditi. Dok ne bude primoran da izađe sa tom policijom na severu KiM, da prestane da sprovodi ovaj teror, mi ćemo, nažalost, nastaviti da imamo situaciju prepunu tenzija, straha i mogućnosti da dođe do novih nesreća i do novih incidenta, koje kažem – Kurti priželjkuje", zaključuje Garić.

Iako se sa kaznenom politikom prema Kosovu krenulo, činjenica je da ona nije dovoljna. Utisak sagovornika je da međunarodna zajednica kaska za punim razumevanjem situacije na terenu, iako su diplomatske aktivnosti na visokom nivou.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()