Diplomatski izazovi pred srpskim narodom: Sastanak u Vili Mir iznedrio jasan stav, a kakve su nam šanse?

Glasanje o prijemu takozvanog Kosova u Savet Evrope i o Rezoluciji o Srebrenici - dva strateška izazova koje Srbija mora da predupredi i reši u korist srpskog naroda

Autor: Emilija Pešić
12.04.2024. 19:57
  • Podeli:

Srbija na prekretnici. Sa jedne strane preti nam ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope, dok se u isto vreme u UN lobira za donošenje Rezolucije o Srebrenici. Vučić u Njujork šalje izaslanika koji će ukazati na sve nepravilnosti oko usvajanja tog dokumenta. U isto vreme predsednik Srbije pisao je evropskim liderima i upozorio na apsurd prijema tzv. Kosova u Savet Evrope. 

Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasaće o prijemu Kosova 16. aprila, a finalna odluka očekuje se 30 dana kasnije. Vest da je zabrinutost opravdana dolazi iz državnog vrha, a rešenje se traži od evropskih lidera kojima je predsednik Srbije uputio pismo.

"Srbija ima diplomatsku ofanzivu po tom pitanju, od posete Makrona, preko pisama, do Belih knjiga koje će biti uručene svim državama odnosno diplomatskim predstavnicima, niko neće moći da se opere od istine odnosno da kaže kako nije znao šta se dešava na KiM", kaže politički analitičar Dejan Miletić.

Pre nego što druga važna tema - Rezolucija o Srebrenici - okupi Generalnu skupštinu UN, okupila je političke predstavnike Srbije i Srpske. 

Vučić kod Gutereša šalje izaslanika kako bi preneo suštinske zamerke, ali i ukazao na kršenje procedura, pre svega one da za usvajanje Rezolucije neće biti potrebna dvotrećinska većina.

"To im je namera, ja ništa ne mogu zvanično da vam kažem. Oni će 17. to da predaju i mogu odmah da vam kažem da oni planiraju 2. maja glasanje i smislili su i ovaj trik da bi napravili da bude prostom većinom, to čak nije ni prosta većina to je od onih koji nisu uzdržani, a za pretpostaviti je da će najveći broj biti uzdržani, dakle ti što su uzdržani ne podržavaju rezoluciju", rekao je Vučić.

Beograd, kažu poznavaoci prilika, ne može da odloži glasanje o Rezoluciji, ali može da utiče na način odlučivanja i eventualno smanji broj država koje će glasati ZA.

"Ovoga puta je zaista teško proceniti da li će ona proći ili neće, s kojom većinom, ali male su šanse ako se obezbedi ta većina da se zaustavi. Dakle, u ovom momentu ja mislim da je najvažnije da se u toj kampanji ne koristi argument koji ide na stranu onima kojima bi to želeli i Bošnjačkoj i međunarodnoj zajednici, da će rezolucija utvrditi kolektivnu odgovornost Srbije i Srba- to nije istina", kazao je Dušan Janjić ispred 'Foruma za etničke odnose'.

Podrška je, već danas, zatražena od Kine, u razgovoru Vučića sa kineskim ambasadorom. 

Istovremeno, na sastanku sa  specijalnim izaslanikom ministarstva spolјnih poslova Francuske Vučić je govorio o apsurdu članstva takozvanog Kosova u Savetu Evrope, kojim bi, kako kaže, Priština, koja se dosledno oglušuje o sve potpisane sporazume, bila praktično nagrađena za politiku koju vodi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()