Drecun o situaciji u kojoj je Srbija zbog Prištine: Neophodan strateški geopolitički dogovor

'Bez intenziviranja saradnje sa SAD, ne možemo da računamo na perspektivnu budućnost', rekao je Drecun

09.02.2023. 11:07
  • Podeli:
kosovo-pristina-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da je Srbija došla u situaciju da joj je neophodan strateški geopolitički dogovor sa Zapadom. 

"Bez intenziviranja saradnje sa SAD, najjače sile na svetu, ne možemo da računamo na perspektivnu budućnost", rekao je Drecun za TV Pink. 

On je rekao da Srbija ima osnov za strateški geopolitički dogovor sa Zapadom jer pregovara za ulazak u EU, ima najviši oblik saradnje sa NATO, dobru saradnju sa SAD a Nemačka je njen najvažniji spoljnotrgovinski partner. 

"To su osnove koje treba da nadogradimo. Ugovor o partnerstvu sa SAD je nedostajuća karika. Predsednik Vučić je posle razgovora sa Derekom Šoleom i rekao da treba da se započnu razgovori o strateškom partnerstvu sa SAD", rekao je Drecun. 

Dodao je da Srbija ima takva partnerstva dogovorena sa Rusijom i Kinom i ocenio da je taj prostor udaljen od nas, te da je bitno da u okruženju pozicioniramo naše meseto. 

Pred predstavljanje izveštaja o Srbiji i tzv. Kosovu u odboru Evropskog parlamenta, Drecun je rekao da se pokazalo da tu mogu da se donose rezolucije kakve hoće te da one često rade na destabilizaciji a ne rešenju.

"Mogu da pišu šta hoće. Od njih očekujem da objektivno prikažu situaciju, i da doprinesu evropskom putu Srbije, a ne da budu protiv srpskog naroda", rekao je on, poručivši izvestiocu Vladimiru Bilčiku da, ako tako puno želi da upravlja Srbijom treba da prvo zatraži naše državljanstvo i da se kandiduje na izborima. 

Komentarišući informaciju da takozvane Kosovsko bezbednosne snage obučavaju svoje snajperiste u Jordanu, Drecun je ocenio da je to deo jačanja vojnih snaga Prištine u šta je ubrojao i izgradnju baza, a sve kako bi se u jednom trenutku, kako kaže, izvršila okupacija severa Kosova.

Podsetio je da Prištini zaštitu pruža NATO preko Kfora te ocenio da to oružje koje nabavlja "nemaju da upotrebe protiv bilo koga drugog osim srpskog naroda". 

"Takozvani KBS je faktor koji Kurtija sve više gura u nešto što može da dovede do sukoba", rekao je Drecun. 

On je ocenio da je opasnost preduzimanja destabilizujićih aktivnosti od strane Prištine izuzetno velika, ali da je trenutna poruka SAD da ne žele destabilizaciju. 

"SAD presudno kreira događaje. Prvo ZSO, pa vraćanje srpskih predstavnika u lokalne samouprave, i onda da se nastave razgovori o francusko-nemačkom predlogu. Bez toga ne može da se razgovara o predlogu", rekao je on. 

Dodao je da od Srbije ne zavisi da li će se ZSO formirati za tri ili šest meseci. 

Drecun je ocenio je da je u toku brutalan pritisak na predsednika Srbije, koga, prema njegovim rečima, udaraju svim raspoloživim sredstvima da bi promenio politiku. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()