Eskobar: Tražimo od Prištine da odmah ukine zabranu uvoza robe iz Srbije

Formiranje ZSO je pravno obavezujuće, napomenuo je Eskobar

16.06.2023. 16:19
  • Podeli:
Gabrijel Eskobar_Foto Tanjug_Strahinja Aćimović (2)-648052201ca58.webp Foto: Tanjug / Strahinja Aćimović

Prištinska vlada treba da ukine zabranu uvoza robe iz Srbije i zabranu prelaska vozila iz Srbije preko administrativne linije sa  tzv. Kosovom, izjavio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar na onlajn brifingu za novinare.

Odmah ukinuti zabranu uvoza robe iz Srbije

Eskobar je na pitanje novinara Kosova onlajna povodom zabrane koju je uvela prištinska vlada, odgovorio da nema pravnog osnova za takav potez i da bi zabranu trebalo ukinuti.

"Ta zabrana za robu i određena vozila treba da bude ukinuta. EU smatra da je to ne samo antievropsko, sprečavati kretanje ljudi i roba, nego za to nema ni zakonskog osnova. SAD u potpunosti podržavaju taj stav EU", istakao je Eskobar.

"Što se tiče kritika premijera Kurtija na račun Kfora, SAD i drugih povodom slučaja trojice kosovskih policajca, kao što sam već rekao, sačekaćemo činjenice i da se završi istraga pre davanje bilo kakvih izjava",  rekao je Eskobar.

Dodao je da gradonačelnici na severu KiM treba da rade sa alternativnih lokacija, a da kosovska policija i demonstranti treba da se povuku, te da hitno treba održati nove izbore, uz bezuslovno učešće Srba.

Istovremeno, istakao je da svako ko je počinio nasilje nad pripadnicima Kfora ili kosovske policije za to mora da odgovara.

"Oni koji žele da budu naši partneri, radiće sa Evropskom unijom i Amerikancima na tačkama na kojima insistiramo", poručio je Eskobar na onlajn konferenciji za medije i istakao da neće jedna zemlja ili jedan lider odlučivati o regionalnoj stabilnosti.

On je pozvao obe strane da odmah nastave sa dijalogom o normalizaciji odnosa.

Formiranje ZSO obavezujuće

Komentarišući najavljeni sastanak premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Aleksandra Vučića u Briselu, rekao je da još uvek ne zna da li će mu prisustvovati, da to treba da ostane EU proces, ali da je reč o naporu koji "bez sumnje ima punu američku podršku".

Eskobar je istakao da je obaveza o formiranju Zajednice srpskih opština pravno obavezujuća i da Kurti odbijanjem da formira ZSO zapravo odbija evropski put.

"To je obaveza prema Srbiji, ali i prema Evropskoj uniji", poručio je Eskobar i dodao da mu nije jasno zbog čega Priština odbija da formira ZSO.

Naveo je da će SAD pomoći Prištini da formiraju ZSO u skladu sa evropskim modelima.

Reagujući na izjave Kurtija da on samo poštuje vladavinu prava, Eskobar je rekao da vladavina prava podrazumeva i poštovanje Ustava, odluka suda i drugih obaveza.

On je istakao da funkcioneri Kurtijeve stranke ne treba da stavljaju u prvi plan oponiranje Srbiji, već privrženost evropskim vrednostima.

Eskobar je istakao da je sve što su SAD uradile poslednjih meseci bilo u korist Prištine, ali da je upotreba zgrada na severu KiM bila bespotrebna eskalacija u vreme povišenih tenzija, kao i da je to oštetilo odnose Prištine sa evroatlantskom porodicom.

Dodao je da će biti posledica ukoliko Priština bude nastavila da ignoriše zahteve po tom pitanju.

O Ohridskom dogovoru

On je naveo da Ohridski dogovor pruža mogućnost Prištini da ide brže ka evroatlantskim integracijama, kao i da se njim od Srbije traži da prizna teritorijalni integritet i suverenitet tzv. Kosova, njegove nacionalne simbole, zastavu i dokumenta, ali i da ne blokira njegovo članstvo u međunarodnim strukturama.

Prema njegovim rečima, tim dogovorom se od Srbije zahteva da prihvati činjenicu da će tzv. Kosovo postati deo evroatlantske porodice.
Sa druge strane, od prištinskih vlasti se zahteva da formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Za mene, taj dogovor je put ka mirnom i stabilnom odnosu dve zemlje koji bi pomogao regionu da se oporavi od rana iz 1990-ih godina", rekao je Eskobar.

Govoreći o Rusiji, rekao je da njen uticaj preteran u Srbiji i da to Moskva koristi, ali da ovde nije reč o njoj, već o odnosima Prištine i Beograda, te da je vlada u Prištini od novembra prošle godine preduzimala jednostrane akcije, bez koordinacije sa međunarodnom zajednicom.

"Blisko sarađujemo sa EU i trudimo se da postignemo napredak, jer je ovo problem regiona. Radimo na tome da Priština ispuni tri zahteva, velika su očekivanja", dodao je Eskobar.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()