Godinu dana od rampe za srpsku robu na KiM: Koje su posledice 'gledanja kroz prste' Prištini

Ni posle godinu dana prodavnice na severu nisu uspele da nađu zamenu za robu koju su kupci, zbog kvaliteta i niže cene, najčešće pazarili.

Autor: Zvonko Ninkov
14.06.2024. 19:34
  • Podeli:

Punih godinu dana Srbi na Kosovu ne mogu da kupuju srpsku robu zbog zabrane uvoza koje su uvele privremene prištinske institucije. Za isto vreme gubici kompanija iz Srbije zbog blokade narasli su na minimum 215 miliona evra, ali se procenjuje da su oni i mnogo veći zbog nerealizovanja ranijih ugovora i prinudnog preusmeravanja robe na druga tržišta.

Prazni rafovi tamo gde su bili proizvodi iz Srbije. Ni posle godinu dana prodavnice na severu nisu uspele da nađu zamenu za robu koju su kupci, zbog kvaliteta i niže cene, najčešće pazarili.

Zbog zabrane uvoza kompanije su morale da se snalaze i pronađu druga tržišta. Čak i one multinacionalne, koje proizvode u Srbiji, morale su da promene plasman, pa roba sada stiže preko Crne Gore ili Severne Makedonije. Vrlo brzo ispostavilo se da blokada ne odgovara ni firmama na Kosovu.

„Kada je odluka doneta, prvo je važila za sve proizvode iz Srbije. Onda je velikim pritiskom poslovnog sveta sa Kosova da se to promeni jer njihova industrija, prerađivačka je veoma zavisila od uvoza repromaterijala, poluproizvoda, sirovina iz Srbije koji se ugrađuju u gotov proizvod i ondaje posle nekoliko meseci ta odluka  preinačena i sada ona važi samo za te gotove proizvode“, objašnjava za UNU savetnik predsednika PKS Nenad Đurđević.

Odluka vlasti u Prištini da zabrani slobodu kretanja robe protiv je Cefta sporazuma, ali i sporazuma o pridruživanju koji je tzv. Kosovo potpisalo sa EU.

„Ta mera je sporna iz mnogo razloga. Za početak je sporna zato što je protivpravna, doneta je samo usmeno, ne postoji akt Vlade koji se tako nešto zabranjuje, već je samo usmena i na osnovu toga se sprovodi. Ona povređuje čitav niz obaveza koje Kosovo ima i u odnosu sa partnerima. U suprotnosti je s nastojanjem da se promoviše ekonomska regionalna saradnja, pre svega kroz procese kao što su Berlinski proces“, ističe politikolog Ognjen Gogić.

Iz EU po ko zna koji put stiže isti komentar da "obe strane, šta god da rade, treba da se drže sporazuma postignutih u okviru dijaloga", na šta je direktor Kancelarije za KiM uzvratio pitanjem: "Od čega tačno da se Beograd uzdrži? Od zahteva da naš narod ima osnovne životne namirnice?"

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()