Iskreno i plodonosno: Na sastanku parlamentaraca Srbije i Kine potvrđena izuzetna saradnja dve zemlje

Istaknuto je da će naše dve zemlje će nastaviti da poštuju principe međunarodnog prava

04.06.2024. 10:24
  • Podeli:
srpski parlamentarci na sastanku sa kineskim kolegama, 4 jun 2024 - foto TANJUG INFO SLUŽBA NARODNE SKUPŠTINE (1)-665ecc7c0691f.webp Foto: TANJUG/INFO SLUŽBA NARODNE SKUPŠTINE

U Pekingu je danas održan četvrti sastanak Komisije za saradnju Narodne Skupštine Srbije i Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK) na kome je potvrđena čvrsta opredeljenost dve zemlje za nastavak iskrene, prijateljske i plodonosne saradnje, koja je, zaključeno je, utemeljena na najvišem nivou odnosom predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Delegaciju Srbije predvodila je potpredsednica Narodne skupštine Marina Raguš, koja je istakla da odnose dve zemlje odlikuje visok stepen razumevanja, uzajamnog poverenja i međusobne podrške i dodala da su na sastanku razmotrene veoma važne i aktuelne teme za dve zemlje i da su razmenjena iskustva koja su veoma važna u suočavanju sa savremenim izazovima, a koja predstavljaju konkretne korake ka produbljivanju i proširivanju bilateralnih odnosa. 

"Posebno mi je zadovoljstvo što su i predsednik Aleksandar Vučić i predsednik Si Đinping prepoznali u zajedničkoj izjavi upravo Komisiju za saradnju kao mehanizam za nastavak kontinuiranog produbljivanja prijateljstva između Srbije i Kine", istakla je Raguš.

Navela je da je srpska parlamentarna delegacija tokom današnjeg sastanka još jednom snažno potvrdila podršku Srbije politici "jedne Kine".

"Naše dve zemlje će nastaviti da poštuju principe međunarodnog prava i da se principijelno i dosledno pridržavaju ovih principa, dok će naši parlamenti kao i do sada nastaviti da pružaju punu podršku ovim pitanjima u okviru svojih nadležnosti", poručila je Raguš.

Izjavila je da se sva teška pitanja sa kojima se Srbija suočava lakše prevazilaze uz pomoć i podršku iskrenih prijatelja, među kojima Kina zauzima posebno mesto.

Foto: Tanjug/Info služba Narodne Skupštine 

Naglasila je da je Srbija ponosna na čelično prijateljstvo koje ima sa Kinom i zahvalila se toj zemlji na principijelnoj i kontinuiranoj podršci po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, odnosno po pitanju Kosova i Metohije, kao i zahvalnost na podršci u međunarodnim organizacijama i institucijama, a pre svega Ujedinjenim nacijama.

Potpredsednik SK SKNK Peng Ćinghua poželeo je srdačnu dobrodošlicu srpskim kolegama i rekao da veruje da će uz zajedničke napore ta Komisija doprineti kako produbljivanju odnosa idve zemlje, tako i između dve zakonodavne institucije. 

Prema njegovim rečima nedavna istorijska poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji otvorila je novo poglavlje saradnje, a predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping zaslužni su za skok i istorijske uspehe bilateralnih odnosa.

Dodao je da je to put ka građenju zajedničke budućnosti i da su Srbija i Kina čelični prijatelji koji dele i dobro i zlo.  

Članica srpske delegacije, Snežana Paunović istakla je da Srbija pridaje izuzetnu važnost privrednoj saradnji sa Kinom, kroz realizaciju brojnih kapitalnih projekata i naglasila da su odnosi dve zemlje na najvišem mogućem nivou. 

"Već tri godine zaredom Kina je najveći strani investitor u Srbiji. Kineske kompanije su kupile više preduzeća i započeta je izgradnja novih fabrika u različitim oblastima. Kineski investitori u Srbiji ulažu u rudnike, čeličane ali i auto industriju. Ovakva privredna saradnja omogućila je dalji razvoj Srbije i otvorila brojna nova radna mesta. To za stanovnike Srbije znači siguran posao, stabilnu zaradu i izvesniju budućnost", poručila je Paunović.

Specijalni savetnik predsednice Narodne Skupštine Mihailo Jovanović rekao je da je u 2023. godini izvoz IKT usluga bio blizu 3,5 milijarde evra što je, po prvi put, bilo iznad Bugarske, članice EU. 

"Mi danas mesečno izvozimo usluga koliko smo 2012. godine izvozili tokom čitave jedne godine. To je uspeh svih naših građana. Vlada RS je obezbedila uslove, naučnu infrastrukturu, trasirala put ali su obrazovani i talentovani ljudi stvarali ideje, kreirali rešenja, a onda ih izvezli u svet", naveo je Jovanović.

Ocenio je da srpski i kineski narod neguju odnose pune poštovanja, koji su osnov za čelično prijateljstvo u kojem, kako je istakao, ključnu ulogu imaju izuzetni odnosi predsednika Kine i Srbije, Si Đinpinga i Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug/Info služba Narodne Skupštine 

Srpska delegacija je prikazala kineskim kolegama promotivni film o kineskim kompanijama u Srbiji.

Poseta srpske parlamentarne delegacije Kini dešava se nepunih mesec dana nakon posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, njegove druge posete Beogradu u osam godina.

Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK) je jedan od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

On deluje kao stalno telo Svekineskog narodnog kongresa (SKNK), koji je najviši zakonodavni organ u zemlji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()