Izbori u Evropskoj uniji, SAD i Rusiji: UNA je pitala kakvi pritisci očekuju Srbiju u 2024. godini?

Naša pozicija će biti na udaru i već tokom januara ćemo osetiti pritisak, smatraju poznavaoci prilika

Autor: Zvonko Ninkov
29.12.2023. 22:00
  • Podeli:

Još dva dana nas dele od nove godine, za koju se uvek nadamo da će biti bolja i uspešnija. Međutim, za 2024. se već sada zna da će biti godina krupnih dešavanja u ključnim delovima sveta - izbori za Evropski parlament u junu, mart je rezervisan za predsedničke u Rusiji, a u novembru u SAD.

Iako na prvu loptu deluje da je to daleko od nas, svetska dešavanja i te kako će se reflektovati i na Srbiju.

Bez obzira što do izbora za Evropski parlament ima skoro pola godine, Srbija će već tokom januara osetiti pojačan pritisak.

"Sa ovim zahtevom Saveta EU da poglavlje 35 modifikuje, promeni do kraja januara, je direktno vezano sa izborima u EU. Tako da i jedni i drugi izbori već utiču kad je reč o Srbiji. Srbija je upravo pod pritiskom zbog tih rokova izbora. Zato što su garniture i u Vašingtonu i u Briselu htele da uknjiže poene preko ovog regiona i kosovskog pitanja", ističe za UNU diplomata Zoran Milivojević.

Od ishoda izbora u EU u junu zavisiće u kom smeru će dalje Evropa ići, kaže Milivojević. Ako nadvladaju desne, suverenističke snage, to će biti olakšavajuće za Srbiju jer će Brisel više baviti unutrašnjim problemima. Do tada, nema sumnje, da će od Beograda i Prištine tražiti da ispune dogovoreno.

"Naša pozicija će biti na udaru jer će ova administracija sve ono što je postavila gledati da verifikuje, realizuje u prvim mesecima naredne godine. To je ta najava Lajčaka, ta koordinisana politika Evrope i Amerike. I treba još, ne mnogo, ali treba izdržati taj pritisak još neko vreme koji ne može biti veći nego što je bio posle Banjske", objašnjava za UNU Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Što se tiče SAD, već smo navikli da u izbornoj godini vašingtonska diplomatija "ubaci u petu brzinu" u želji da pokaže biračima svoju efikasnost. Potencijalni odlazak Bajdena sa vlasti u novembru, veruju poznavaoci prilika, doneo bi i zaokret u politici prema Srbiji.

"Ukoliko dođu republikanci, tu se da očekivati malo više razumevanja i jedan konstruktivniji dijalog, ali sve do tog trenutka Srbija će biti pod pritiscima", kaže Miletić.

Iako se za predsedničke izbore u Rusiji u martu pominje čak 30 zainteresovanih kandidata, ankete pokazuju da Vladimir Putin uživa veliku podršku skoro 80% građana. Zbog rata u Ukrajini, deluje da Rusija nema toliko interesa da se bavi problemima van svojih granica, no to ne znači i da će lako odustati od svojih interesa na Balkanu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()