Katerina Sakelaropulu: Grčka ne menja stav o nepriznavanju Kosova

Ostajemo verni svojoj politici na Zapadnom Balkanu i sledimo pragmatičan i konstruktivan pristup u odnosu na tzv. Kosovo, koji ima za cilj jačanje stabilnosti i sigurnosti, poručila grčka predsednica u intervjuu za Politiku uoči današnje posete Beogradu

27.03.2023. 09:22
  • Podeli:
Katerina Sakelaropulu_Sakellaropoulou_Foto Reuters-642147ea03fca.webp Foto: Reuters

Stav Grčke po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova ostaje isti, a podržava sporazume dve strane koji vode normalizaciji odnosa, poručila je predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, koja danas stiže u zvaničnu trodnevnu posetu Beogradu.

Ona je za list Politika objasnila da je Grčka verna svojoj politici na Zapadnom Balkanu i da sledi pragmatičan i konstruktivan pristup u odnosu na tzv. Kosovo, koji ima za cilj jačanje stabilnosti i sigurnosti. Grčka predsednica je istakla da takav pristup ima za cilj i sveukupni pomak ka evropskim integracijama celog regiona, što je ocenila kao strateški cilj.

"Stav Grčke o Kosovu ostaje nepromenjen. Naša konstruktivna politika prema Kosovu je u skladu sa tom pozicijom, promoviše razvoj i jača stabilnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu", rekla je ona.

Predsednica Grčke pozdravila je napredak koji je postignut na dva sastanka Beograda i Prištine u Briselu i Ohridu sa sporazumom i implementacionim aneksom.

"Grčka je spremna da podrži i Beograd i Prištinu na putu normalizacije njihovih odnosa i da doprinese međunarodnim naporima za unapređenje bezbednost, stabilnosti i prosperiteta naroda u regionu", rekla je Sakelaropulu. 

Evrointegracije  u središtu odnosa EU i zapadnog Balkana

"Čvrsto verujemo da je veoma važno da srpski narod vidi da delimo zajedničku budućnost, u porodici EU i zato je moramo zajedno oblikovati", istakla je Sakelaropulu.

Evropska unija je stvorena kao vizionarski projekat mira i prosperiteta, projekat koji bi promovisao ekonomsku i političku integraciju. Nemoguće je zamisliti Evropu bez njenog jugoistočnog regiona. Proces pristupanja EU je u središtu odnosa EU i zapadnog Balkana.

"Integracija regiona zapadnog Balkana u Evropsku uniju je obostrano korisna investicija strateške prirode, kako za zemlje članice EU, tako i za zapadnobalkanske partnere. To je stav koji Grčka decenijama dosledno zastupa i promoviše. Evropska unija nije potpuna bez zapadnog Balkana", istakla je grčka predsednica.

Na pitanje da opiše trenutni format strateškog partnerstva između Grčke i Srbije, Sakelaropulu kaže da dve zemlje imaju odlične bilateralne odnose koji odražavaju toplo prijateljstvo između naših naroda, zasnovano na našim istorijskim i kulturnim vezama, kao i našu zajedničku viziju mira, bezbednosti i prosperiteta u našim zemljama i u širem regionu.

"Česti kontakti između naših vlada na svim nivoima opipljiv su dokaz naših srdačnih odnosa. Uverena sam da će se naša bliska i višestepena saradnja razvijati u budućnosti. Mi smo posebno zainteresovani za dalje jačanje naših strateških odnosa sa Srbijom u svim oblastima, u korist ne samo naših zemalja, već i šireg regiona."

"Implementacija Zajedničke deklaracije o strateškoj saradnji između Grčke i Srbije je važna stavka za produbljivanje saradnje, posebno u oblastima privrede, turizma, energetike i odbrane. Uverena sam da će četvrti sastanak Saveta za saradnju na visokom nivou doprineti tom cilju daljeg produbljivanja naše bilateralne saradnje."

Napredak na evropskom putu zasnovan na zaslugama

U odgovoru na pitanje kada bi se mogao očekivati sledeći talas proširenja EU, odnosno prijem pojedinih zemalja u članstvo i od čega to zavisi, predsednica Grčke kaže da perspektiva proširenja zahteva kontinuirane napore i nepovratne reforme, odnosno da je napredak na evropskom putu objektivan proces zasnovan na zaslugama koji zavisi od konkretnih rezultata.

"Rat u Ukrajini dodatno je naglasio strateški značaj odnosa Evropske unije i zapadnog Balkana. Naime, potrebu da se ubrza proces pridruživanja zapadnog Balkana EU kako bi se bolje uhvatio u koštac sa različitim izazovima sa kojima se suočava Jugoistočna Evropa, izazove nadnete na nas od strane sila koje dovode u pitanje međunarodno pravo i nepovredivost granica."

"Grčka je aktivno podržala proces pridruživanja Beograda. Srbija je ključni partner EU. S tim u vezi, pozdravljamo napore Vlade Srbije da ubrza reforme, sa posebnim naglaskom na vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije."

"Čvrsto verujemo da je veoma važno da srpski narod vidi da delimo zajedničku budućnost, u porodici EU, i zato je moramo zajedno oblikovati. Iz tog razloga, apelujemo na Srbiju da nastavi svoj napredak u fundamentalnim oblastima pravnih tekovina EU, kao što su vladavina prava, funkcionisanje demokratskih institucija i javne uprave, kao i njeno usklađivanje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", zaključila je Katerina Sakelaropulu u razgovoru za Politiku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()