Kome je mesto u Savetu Evrope, a kome ne: Priština odlučna u nameri, a šta je spremio Beograd?

Stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon ocenila je najavu Beograda o napuštanju Saveta Evrope kao "blef"

Autor: Zvonko Ninkov
23.03.2024. 20:33
  • Podeli:

Izlazak Srbije iz Saveta Evrope mogao bi da bude odgovor na najavu izvestioca za prijem takozvanog Kosova u tu organizaciju, Dore Bakojani, da će se o kosovskom članstvu odlučivati u ponedeljak. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže "prijem Kosova u Savet Evrope de fakto predstavlja izbacivanje Srbije".

Od tri uslova koja je tzv. Kosovo trebalo da ispuni - vrati zemljište manastiru Dečani, omogući formiranje Zajednice srpskih opština i zaustavi eksproprijaciju u srpskim opštinama - već posle prvog Bakojani je rešila da preporuči ulazak u Savet Evrope. U Beogradu se to doživljava kao razočarenje, pa čak i obmana.

"Biće im veoma, veoma neprijatno kada se budu čuli svi detalji oko toga kako su lagali Srbiju oko Saveta Evrope i sve ostale priče. Vi idite sa tim, a onda ćemo da vidimo hoće li Srbija da ostaje ili neće da ostaje u Savetu Evrope. I ni to nećete saznati pre nego što ovo uradite. Pa da vidimo, možda vam se više sviđa da imate Prištinu u Savetu Evrope nego da imate Beograd i Srbiju", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju građanima.

Prijem tzv. Kosova u Savet Evrope jednostavniji je od ulaska u bilo koju drugu međunarodnu organizaciju, objašnjava diplomata Zoran Milivojević. Pre svega, jer je Savet potpuno pod kontrolom Zapada i što se ne insistira da podnosilac zahteva bude i članica UN.

„Postavlja se pitanje da li za te iste zapadne centre moći, za ove evropske države, pre svega, da imaju interest da imaju Kosovo, a ne Srbiju i kakav je stav prema Srbiji... Druga stvar, prvi put bi se Savet Evrope podelio jer postoji i dalje pet članica EU koje ne priznaju Kosovo“, ističe za UNU Milivojević.

I pored tih glasova protiv, tzv. Kosovo računa da će imati potrebnu 2/3 većinu za članstvo u Savetu Evrope. To ne znači napuštanje evropskog puta, kaže potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić, ali treba razmisliti o podnošenju zahteva za članstvo u Briksu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Marjan Vučetić

„Još 36 država je prijavilo svoje učešće u BRIKS-u, tako da jedna vrsta dedolarizacije je još prisutnija u svetu, sa tendencijom da dolar i dalje slabi“, kaže Božić.

Stalni izvestilac za Kosovo Viola fon Kramon ocenila je najavu Beograda o napuštanju Saveta Evrope kao "blef", na šta je uzvratila predsednica Skupštine Ana Brnabić "da Srbija ne blefira i da ukoliko Savet Evrope prekrši statut "i ne treba da bude deo takvog licemerja i šarade".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()