Kurti: Ako pregovori propadnu moguć novi rat, ZSO je aparthejd – formiranje neprihvatljivo

Za deo Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO kosovski premijer tvrdi da sadrži 'rasističke elemente' i ističe da je tzv. Ustavni sud u Prištini već odbio taj predlog

Autor: Web UNA Srbija
16.02.2023. 16:33
  • Podeli:
Aljbin Kurti_Foto AP Photo_Franc Zhurda_Tanjug-63e55a1c47060.webp Foto: AP Photo / Franc Zhurda / Tanjug

"Nije nemoguće da dođe do novog rata ukoliko pregovori između Beograda i Prištine propadnu", izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i ponovio da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), jer je to, kako tvrdi, "aparthejd".

U intervjuu za Dojče vele, Kurti je dodao i da za sada nema planova o sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da se nada da će se nastaviti pregovori na visokom nivou.

Tvrdi da, ukoliko dogovori propadnu, nije nemoguće da dođe i do novog rata, zbog čega kaže da Priština jača bezbednosne i odbrambene kapacitete. On je ponovio je stav Prištine da potpuna normalizacija odnosa mora imati "uzajamno priznanje kao centralni deo".

Za deo Briselskog sporazuma koji predviđa formiranje ZSO tvrdi da sadrži "rasističke elemente" i ponavlja da je tzv. Ustavni sud u Prištini već odbio taj predlog. Kurti kaže da je formiranje zajednice bazirane na monoetničkoj osnovi neprihvatljivo i traži od Beograda da prvo formira zajednice u opštinama u južnom delu centralne Srbije ili Raškoj oblasti.

U vezi sa formiranjem ZSO, Kurti kaže da je sporazum iz aprila 2013. godine prekršio predsednik Srbije, kada je prošle godine poslao pisma Grčkoj, Španiji, Kipru, Rumuniji i Slovačkoj, u kojima ih je zamolio da ne prihvate zahtev Kosova za članstvo u EU.

Na pitanje o tome na koji način planira da vrati Srbe koji su napustili institucije na Kosovu i Metohiji, Kurti je rekao da oni gradonačelnici koji su podneli ostavke više ne mogu da se vrate, već će morati da budu organizovani novi izbori.

Odnosi Beograda i Prištine nisu normalni, smatra kosovski premijer tvrdeći da je to zbog toga što "Srbija nije normalna zamlja, već hibridni režim što je eufemizam za autokratiju".

Kurti je optužio Beograda da je instruirao Srbe da napuste institucije na KiM, a "kriminalce na severu" KiM da skrivaju iza naroda i nacionalnog identiteta. On tvrdi da kosovska policija nikoga ne juri ni po etničkoj pripadnosti, ni po nacionalnom identitetu, već samo prema njihovim postupcima i ponašanju, bilo da je u pitanju pojedinac ili grupa.

De fakto priznanje nezavisnosti Kosova je deo francusko-nemačkog plana, iako ta obaveza Srbije nije eksplicitno napisana u sporazumu, rekao je Kurti dans odgovarajući na pitanja poslanika na sednici Skupštine Kosova, prenosi RTK. On je istakao da ta obaveza Srbije nije eksplicitno napisana u sporazumu, ali je deo plana koji će u međuvremenu biti postignut i koji utvrđuje Kosovo i Srbiju kao dva ravnopravna identiteta.

"Ne kažem da je međusobno priznanje jedino što treba da bude uključeno u sporazum, ali ono treba da bude u centru. Ne može biti normalizacije bez priznanja, a moramo se pozabaviti i pitanjem manjina", rekao je Kurti.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()