Nepoštovanje, beznađe, strah: Kako danas žive Srbi na Kosovu i Metohiji

88 ispitanika u istraživanju reklo da im je tokom prošle godine bila ugrožena bezbednost.

Autor: Lena Sladojević
29.02.2024. 19:45
  • Podeli:

Srbi na Kosovu i Metohiji i  dalje ne mogu da podignu plate, penzije i socijalna primanja zbog zabrane dinara. Od danas su na slobodi  napadači na tinejdžere u Janjevu, ali i na prizrenskog sveštenika. Zapaljen je i automobil načelnici Radmili Vukićević u Leposaviću. Ovo su samo crtice iz svakodnevnog života Srba na Kosovu i Metohiji. Zato i ne čudi podatak da je više od 88 ispitanika u istraživanju nevladine organizacije AKTIV reklo da im je tokom prošle godine bila ugrožena bezbednost.

Srbi sa Kosova i Metohije ne vide nikakvu perspektivu, a ni budućnost, takoreći nalaze se u beznađu - takvo je stanje na terenu preneli su članovi nevladine organizacije AKTIV. Više od 100.000 njih se svakodnevno suočava sa materijalnim, ekonomskim i bezbednosnim problemima.

"Tri četvrtine građana na severu Kosova pre svega oseća se ugroženo i ključan izvor tog osećaja je nebezbednost, prema istraživanju koje je predstavljeno. Jasno od skorašnjeg dešavanja pre svega ima veze sa postupanjem specijalnih kosovskih policijskih snaga, budući da je njihovo prisustvo na severu Kosova izuzetno povećano. Pritom je ovo istražiovanje letos rađeno, dakle pre incidenta u Banjskoj", kaže Bojan Elek, stručnjak za bezbednost.

Pored problema bezbednosti, prema njihovim rečima, politička scena je "obezglavljena" i trenutno nema ko da štiti interese Srba.

Prezentacija istraživanja, UNA

"Sa druge strane i dalje je dominatan sentiment podrške Ruskoj federaciji i to naravno uprkos činjenici da je taj četvorogodišnji trend pada i dalje ipak negde zastao na 50 odsto. Više od polovine stanovnika, odnosno ispitanika i dalje gaji taj sentiment prema Ruskoj Federaciji", kaže Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije "AKTIV".

Sve to neminovno dovodi do toga da Srbi napuštaju Kosovo i Metohiju. Prema istraživanju na pitanje "Da li je neko iz vaše blizine napustio Kosovo u poslednjih godinu dana?" više od 83 ispitanika je reko "Da". 

"Problem koji ima veze sa političkom bezbednosnom situacijom se preslikava na sve ostale segmente, uključujući i kako planirate i vidite vaš život na Kosovu, polovina građana ne vidi da može da ostane da živi na Kosovu u sledećih nekoliko godina", dodaje Elek.

Kao glavne razloge za napuštanje Kosova i Metohije ispitanici navode na prvom mestu "Nepoštovanje prava Srba na Kosmetu". Vlada i velika razočaranost i većina ne podržava pregovore Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, odnosno Briselski dijalog. Kako kažu, do sada se nijednim dogovorom nije unapredio položaj Srba na Kosovu i Metohiji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()