Otimanje Kosmeta: UNA je pitala gde se nalazimo četvrt veka posle usvajanja Rezolucije 1244

Umesto da bude demilitarizovana OVK, ostavljeno je naoružanje tri meseca - iskoristili su to da etički očiste gotovo KiM od Srba i Roma, rekao je Milovan Drecun

Autor: Emilija Pešić
10.06.2024. 22:00
  • Podeli:

Pre 25 godina u Ujedinjenim nacijama usvojen je verovatno najcitiraniji dokument na Balkanu - Rezolucija 1244. Doneta je dan posle potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, kojim je  okončana agresija NATO na SR Jugoslaviju.

Na rođendan Rezolucije, pitamo gde smo - četvrt veka kasnije?

Dok se vojska SR Jugoslavije povlačila sa Kosova, Savet bezbednosti UN usvojio je čuvenu Rezoluciju 1244 i time Kosovo i Metohiju stavio pod mandat Ujedinjenih nacija. Rezolucija 1244, na koju se u Srbiji redovno poziva, argument je u objašnjenju da je Kosovo južna srpska pokrajina.

"Nažalost, odmah nakon donošenja Rezolucije počele su zloupotrebe u fazi primena od strane zapadnih predstavnika međunarodnih pripadnika na KiM, gde se odmah počelo sa stvaranjem albanske države jer je Kušner dao izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast Albancima protivno Rezoluciji 1244. Umesto da bude demilitarizovana OVK, ostavljeno je naoružanje tri meseca - iskoristili su to da etički očiste gotovo KiM od Srba i Roma", ističe za UNU poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije Milovan Drecun.

Kosovo je u međuvremenu - 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost, a pregovori Beograda i Prištine traju već godinama - bez uspeha.

"Nema pomaka što se tiče glavnog pitanja, što se tiče budućeg statusa KiM, jer niti vrhuška u Prištini niti mentori te vrhuške u Vašingtonu, Berlinu i Londonu imaju želju da poštuju Rezoluciju 1244, jer ta rezolucija je pravni dokument najveće snage u međunarodnom pravnom poretku. Predviđam vreme kada će se postaviti pitanje vraćanja na početne pozicije svih onih odluka koje su donete, a predstavljaju kršenje 1244", objašnjava za UNU nekadašnji ministar inostranih poslova SRJ Živadin Jovanović.

Uprkos svim nastojanjima Prištine da minimizira značaj Rezolucije ona je i dalje krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije - kaže Petar Petković, ispred kancelarije za KIM.

"Svedoci smo danas da i mnogi predstavnici međunarodne zajednice otvoreno krše međunarodno javno pravo i postulate koji su sadržani u Rezoluciji 1244, pomažući i naoružavajući otvoreno takozvane Kosovske bezbednosne snage iako je svima dobro poznato da jedine oružane formacije na prostoru KiM mogu biti jedinice Kfor", kaže Petković.

U Kumanovu je 1999.  dogovoren rok od 11 dana za povlačenje policije i vojske sa Kosmeta, ali je za njima krenulo i više od 100.000 ljudi koji su napustili svoje domove.

Doneta u situaciji kada je ugrožen svetski mir, Rezolucija ima, ne samo političku, već i pravnu obaveznost. Dokument važi sve dok se izričito ne ukine ili dok se ne sklopi sporazum Beograda i Prištine, koji bi je učinio bespredmetnom. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()