Petković iz Brisela: Insistirali smo na formiranju ZSO

Ukazao je da je Bisljimi odbio da razgovara o nacrtu statuta koji je donela EU, jer nakon sporazuma iz 2013. i 2015 gde je definisano uspostavljanje ZSO, piše da je Statut prvi korak ka tome

02.07.2024. 22:03
  • Podeli:
petkovic-6644fce69cb24.webp Foto: TANJUG/ STR

Završen je trojni sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine, koji se održao u Briselu.

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković obratio se uživo javnosti.

"Tokom celodnevnih razgovora u Briselu naša strana bila je odlučna u iznošenju argumenata koji se odnose na primenu sporazuma, insistirali smo na formiranju ZSO. Beograd je potvrdio da je spreman da razgovora i o nacrtu statuta ZSO koji je izradila EU, a Bisljimi odbio da razgvora o njemu, što pokazuje da Priština nije zainteresovana za formiranje ZSO, a ni za proces normalizacije", rekao je na početku obraćanja Petković.

Petković je istakao da je u trilateralnom razgovoru srpksa strana insistirala na formiranju SZO, jer je to najvažnije i ključno pitanje za opstanak Srba.

Ukazao je da je Bisljimi odbio da razgovara o nacrtu statuta koji je donela EU, jer nakon sporazuma iz 2013. i 2015 gde je definisano uspostavljanje ZSO, piše da je Statut prvi korak ka tome.

"To pokazuje da oni nikada neće formirati ZSO, i Kurtijeva politika je proterivanje Srba sa KiM", kazao je Petković.

On je pomenuo da je i prošle nedelje Vučić iskazao spremnost, a Kurti je to odbio što je dokaz da Priština ne želi da formira ZSO niti normalizaciju stanja na KiM.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()