Petković: Odbijanje zahteva za smenu gradonačnika na severu nastavak terora nad Srbima

Direktor Kancelarije za KiM istakao je da su prištinske vlasti, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, jasno pokazale da ih ne zanima nikakva deeskalacija i normalizacija situacije u četiri opštine na severu KiM, što je jedan od glavnih zahteva Beograda ali i EU

05.12.2023. 14:55
  • Podeli:
petković tanjug-65535d5f1f93f.webp Foto: Tanjug/NEMANJA JOVANOVIĆ

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da su vlasti u Prištini pokazale da ih ne zanima deeskalacija i normalizacija situacije na severu Kosmeta, time što su njeni predstavnici u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu odbili da prime građansku inicijativu za smenu albanskih gradonačelnika.

Petar Petković istakao je da su prištinske vlasti, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, jasno pokazale da ih ne zanima nikakva deeskalacija i normalizacija situacije u četiri opštine na severu KiM, što je jedan od glavnih zahteva Beograda ali i EU, već da je "Kurtijeva namera nastavak terora nad srpskim narodom".

"Upravo u tome leži razlog zbog čega su albanski predstavnici u opštinama u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu odbili da prime obrazloženu građansku inicijativu za smenu lažnih i nelegitimnih gradonačelnika, a koju su građani podneli striktno poštujući administrativno uputstvo koje je izradila sama Priština", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, građane koji su u prostorijama opštine Zvečanu naselju Lipa, "pokušali da inicijativu uruče takozvanom predsedavajućem Skupštine opštine, policija je ispitivala, pretresala i legitimisala duži vremenski period, sa jasnim ciljem zastrašivanja, ne bi li odustali od svojih zahteva".

"Sve ovo govori u prilog činjenici da Kurti, ne samo da krši sva prava Srba na KiM, već krši i sopstvene propise koje donosi, kada je potrebno dodatno obespraviti i maltretirati srpski narod i južno i severno od Ibra", naveo je Petković, prenosi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Petković napominje da odbijanje Prištine da "prihvati zahtev građana za opoziv lažnih gradonačelnika jasno pokazuje da se Kurti sve vreme služio trikovima, u namerama da obmane EU, ali i da zaustavi proces smene nelegitimnih albanskih lokalnih organa vlasti na severu".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()