Vučić na sednici SB UN: Eventualni prijem tzv. Kosova u SE biće nagrada za sprovođenje progona

Sednica je počela sa malim zakašnjenjem u 16.13 po srednjeevropskom vremenu.

22.04.2024. 16:33
  • Podeli:

 U Njujorku je danas počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen šestomesečni izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu UNMIK-a, na kojoj Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vučić.

Sednica je počela sa malim zakašnjenjem u 16.13 po srednjeevropskom vremenu.

Ispred mesta gde sedi predsednik Srbije Aleksandar Vučić piše Srbija, dok ispred Vjose Osmani stoji tabla na kojoj piše - Vjosa Osmani. 

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavila je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade. Nakon šefice UNMIK-a obraća se predsednik Vučić.

Vučić: 11 godina nesposobnosti EU

"Jedan od potpisnika bila je EU. Iako su Srbi ispunili sve, Zajednica srpskih opština nije ni na vidiku. Ovih 11 godina je 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina",  naglasio je Vučić na početku.

"Dozvolite mi da vas podsetim da je ova hitna sednica održana na zahtev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savetu bezbednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procenili da su naši argumenti i podnete žalbe bili u skladu sa činjenicama", rekao je.

"Dozvolite mi pre nego što pređem na izveštaj o kome danas govorimo, da vas podsetim da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od kada je u Briselu usvojen najvažniji sporazum između Beograda i Prištine na putu ka normalizaciji odnosa. Jedan od potpisnika bila je i Evropska unija i 11 godina kasnije iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz pomenutog sporazuma, ZSO i njeno formiranje nisu ni na vidiku", rekao je Vučić u svom obraćanju, nakon što je specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade predstavila izveštaj.

Kako je rekao, 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti Evropske unije da kao garant tog sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke. 

"Naravno, to je rezultiralo onim što danas možemo da nazovemo kontinuiranim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem srpskog stanovništva na Kosovo i Metohiji", istakao je Vučić.

Tanjug

Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sednice SB UN u februaru, koja je održana na zahtev Srbije.

Ta sednici je bila održana, istakako je, zahvaljujući činjenici da su članice procenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenicama.

Podsetio je da su svi članovi SB UN izrazli zabrinutnos za položaj Srba, a akcenat je stavljen na ukidanje prometa u dinarima.

"Pomenute mere da se ukine dinar predstavljaju kulnimaciju etnički motivisane kampanje protiv Srba i nealbanaca", ukazao je Vučić.

"Potezi prištinskih vlasti pogađaju svakog podjednako, bez obzira na uzrast i pol i sve u okviru šovinističke agende usmerene ka kreranju Velike Albanije" rekao je Vučić i dodao da umesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađen. 

Predsednik je podsetio i na upad ROSU u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom potoku.

"Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda",  ukazao je Vučić.

Vučić je podsetio i na ilegalnu eksporpijaciju srpskog zemljišta za izgradnju prištinskih vojnih baza, arbitrarna hapšenja desetina uticajnih Srba, stalno prisustvo policijskih vozila u mirnim sredinama, bespotrebno pucanje, otimanje imovine SPC, preoravanje i uništavanje srpskog groblja.

Tanjug

"Očekujemo od UNMIK-a da daju jasan i precizan izveštaj o situaciji na terenu, i objektivan", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas  da mera ukidanja upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

Vučić:Ukidanje dinara na KiM-kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba
 

"Izveštaj o radu UNMIK-a koji je danas pred nama razmatra se mesec i po dana od kada je SB UN 8. februara održalo posebnu sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. Da podsetim, ova hitna sednica održana je po podnesku Republike Srbije", rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija Savetu bezbednosti predstavila sve radnje kojima su te institucije sprovodile dobro planirane, rasprostranjene i sistematske napade uznemiravanja srpskih civila, uključujući kontinuirano pravno nasilje, fizičko nasilje.

"Hitna sednica Saveta bezbednosti održana je 8. februara zahvaljujući tome što su svi članovi Saveta bezbednosti ocenili da su naši argumenti u podnetoj žalbi zasnovani na činjenicama i u skladu sa tim su odobrili naš zahtev. Posebno ističem da su većinu koja je prihvatila našu argumentaciju ovde činile zemlje koje ne poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, na način predviđen odredbama pravno obavezujuće Rezolucije SB UN 1244", rekao je Vučić.

Tanjug

Dodao je da je važno što je baš takva struktura članica SB UN uvažila argumente Srbije i na sednici uzele u obzir, kako je rekao, etnički motivisano, namerno stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba, kao i kampanju dobro planiranog, rasprostranjenog i sistematskog maltretiranja srpskih civila i njihov progon od strane privremenih prištinskih institucija. 

"Poseban akcenat stavljen je na akutnu meru ukidanja gotovinskog prometa u dinarima, pri čemu je prištinski režim dramatično i dodatno otežavao svakodnevni život Srba i drugih nealbanaca s obzirom na to da su primanja pretežno primali u dinarima. Razgovaralo se u kontekstu uskraćivanja pristupa čak i osnovnim socijalnim uslugama kao što su zdravstvena zaštita, obrazovanje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da mera ukidanja upotrebe dinara predstavlja kulminaciju etnički motivisane, promišljene kampanje, koju privremene prištinske institucije vode protiv Srba na KiM.

"Ukoliko se sećate, Aljbin Kurti je pričao pred svima vama da je Srbima davao tromesečni prelazni period, tokom kog nijedno pravo Srba neće biti zloupotrebljeno. Niko u Prištini, niti u međunarodnoj zajednici nije ni pomenuo tromesečni prelazni period i sve mere protiv Srba u vezi sa dinarom počele su da se primenjuju odmah. Zbog toga Srbi na Kosovu i Metohiji su i dalje onemogućeni da dobijaju svoje penzije, plate, socijalna primanja, dečji dodatak i sva druga primanja", rekao je Vučić.

On je dodao da je zbog toga rad škola, obdaništa, medicinskih, socijalnih i drugih institucija praktično onemogućen.

"Zaposleni u tim institucijama koje još uvek rade, suočavaju se svakodnevno sa strahom od neosnovanog hapšenja koje Kurtijev režim masovno sprovodi pod lažnim optužbama. Ova situacija u velikoj meri utiče na decu u obdaništima, penzionere, samohrane majke i teško obolele ljude u ruralnim sredinama, ali naravno i na sve druge", rekao je Vučić.

Karolina Zijade predstavila redovni šestomesečni izveštaj o radu UNMIK-a

Redovni šestomesečni izveštaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstavlja specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karolina Zijade.

"Održala sam mnoge konsultacije sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini, kao i sa našim partnerima na terenu. Opšti je utisak nezadovoljst

Tanjug

vo svih napretkom u dijalogu što se odražava na bezbednosnu situaciju na KiM. Tokom nekoliko meseci usmereni su veliki napori da se reši pitanje legitimititeta vlasti u 4 opštine na severu Kosova gde su Srbi većinsko stanovništvo. Prikupljeni su potpisi za opoziv gradonačelnika koji su izabrani sa svega 4 odsto glasova. Cilj je da se smanje tenzije koje su ovi izbori porouzrokovali", rekla je Zijade.

Kako je rekla proces opoziva se dogodio juče bez incidenata, ali sa učešćem svega nekoliko stotina glasača.

"Mi nastavljamo da podržavamno dijalog pod pokroviteljstvom EU kako bi se došlo do konsenzusa oko ovog i svih drugih pitanja. Ozbiljni bezbednosni incidenti su se dogodili u selu Banjska u septembrui prošle godine. Brojna dešavanja su prouzrokovala tenzije i nepoverenje između etničkih zajednica. Srpska zajednica je izrazila nezadovoljstvo svojim položajem, ali zapaljiva retorika sa obe strane  ne može da odagna svakodnevne brige građana", rekla je šefica Unmik-a.

Kako je rekla veliku zabrinutost prouzrokovala je i zabrana finansijskih transakcija koja onemogućava normalan život manjinskoj zajednico Srba.

"Još jedan element koji može da obezbedi smanjenje nepoverenja je preduzimanje iskrenih koraka ka osnivanju ZSO. kakakv god da je finalni okvir ZSO obezbedila bi stabilne finansiske transakcije, obrazovanje i zdrastvenu zaštitu srpskoj zajednici na KiM", rekla je Zijade.

Šefica Unmika je naglasila da nikada nije bilo značajnije pitanje dijaloga dve strane, koji bi  obezbedio konstruktivna rešenja. Ona je pohvalila i primenu odluke suda iz 2016. godine o vraćanju zemlje manastiru Dečani koja je godinama odlagana od strane Prištine.

"Mi ćemo i dalje raditi na prevazilaženju nepoverenja zajednica i pozitivno uticali na procese koji su bitni za budućnost svih", naglasila je šefica Unmik-a.

Gutereš je u redovnom izveštaju, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbednosna situacija na severu Kosova ostala krhka.

Ujedno, on je ukazao da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Gutereš je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i "privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja".

U oktobru prošle godine održana je poslednja redovna sednica Saveta bezbednosti UN o radu Unmika, dok je u februaru ove godine na zahtev Srbije, a nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sednica SB UN.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()