Počinje izgradnja dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama

Memorijalni centri će biti u Beogradu i Donjoj Gradini

20.10.2023. 15:50
  • Podeli:
jasenovac profimedia-0425946467-6444dc65254a6.webp Foto: Profimedia

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o osnivanju zajedničkog Upravljačkog tela za izgradnju memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama i formiranju zajedničkog odbora za realizaciju odluka ovog tela, što predstavlja i prvi korak ka realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra u Beogradu i Donjoj Gradini.

Predsednici vlada Republike Srpske i Srbije, Radovan Višković i Ana Brnabić, potpisali su  4. avgusta u Banjaluci Memorandum o realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu.

U Memorandumu je izražena opredeljenost da u cilju sećanja i negovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Jasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu.

Potpisnici Memoranduma su se obavezali da će obezbediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sećanja na žrtve Jasenovca. Takođe, prema memorandumu spomenici u Donjoj Gradini i u Beogradu biće istog izgleda. 

Odlukom Vlade za predstavnike Republike Srbije u Upravljačkom telu sa Republikom Srpskom za izgradnju memorijalnih centara imenovani su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, patrijarh Porfirije dok će  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pružati administrativno-tehničku potporu Upravljačkom telu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković imenovan je Odlukom Vlade Srbije za koopredsenika Operativnog odbora iz Republike Srbije. 

Iz Ministarstva dodaju da zadatak Upravljačkog tela predstavlja donošenje strateških odluka u vezi realizacije izgradnje memorijalnih centara posvećenih Jasenovačkim žrtvama.

Vlada Republike Srpske usvojila je juče na svojoj sednici iste odluke, a u Upravljačko telo, kao predstavnici Republike Srpske, imenovani su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Ova saradnja predstavlja prvi korak ka realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Jasenovačkim žrtvama čime će uspomena na nedužne žrtve našeg naroda u Drugom svetskom ratu biti zauvek određena i obeležena u kolektivnom sećanju srpskog naroda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()