Posebna sednica Skupštine; Vučić: Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije o KiM, poslanici razmatraju Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022. godine.

13.09.2022. 10:38
  • Podeli:
aleksandar vučić skupština foto strahinja aćimović tanjug.jpg Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, na prvoj posebnoj sednici Narodne skupštine Srbije, da odgovorna i realna politika ne može da počiva na mitovima i fantazmagorijama, te da na KiM treba da pronađemo život - život za Srbe i ništa manje za Albance. 

Na KiM živi 100.000 Srba

Na početku obraćanja Vučić je rekao da prema poslednjim procenama broj Srba na Kosovu i Metohiji živi 100.000 Srba.

Vučić je, na sednici posvećenoj izveštaju o pregovaračkom procesu sa privremenim institucija samouprave u Prištini od 15. juna 2021.godine, kazao da kada je nešto za naciiju bolno onda tome mora da se pristupa odgovorno, udruživanjem svih društvenih snaga.

Ključno je, ističe, definisanje zajedničkog cilja, što će nas obavezivati i podstaći da makar po jednom pitanju prevaziđemo razlike, kako partijske, tako i delimično lične.

„Skupština je pravo i jedino mesto gde se razgovor o jednom ovakom pitanju može voditi dubinski. I zato kada imam priliku da govorim o KiM, dužan sam da započnem sa osvrtom na stvarnost i kapacitete da se izborimo, a odgovorna i realna politika ne može da počiva na mitovima, fantazmagorijama“, podvukao je on.

Vučić je kazao da to znači da sopstvene mitove moramo da prilagodimo razumevajućai koji je njhov značaj u stvaranju duha srpskog naroda, da bez njih ne bismo na ovakav način ni opstajali do današnjeg dana, ali i da izbegnemo sunovarat i opasnosti koje neretko u prošlosti nismo izbegli, da ne ginemo za ludu glavu, da razmišljamo kako da razvijamo satelite i veštačku inteligenciju.

„Tek to će dati pun smisao i novi život pozitivnom mitu i svemu što iz toga ide. Isto je i sa KiM, tamo na zajedničkom treba da pronađemo život, život za Srbe i ništa manje za Albance“, naglasio je on.

Predsednik Vučić je detaljno naveo kako se kretao broj Srba koji su živeli na KiM i da se procenjuje da ih tamo danas živi između 6,5 i 7 odsto.

"Najveći broj gubimo početkom 20. veka. Do nekog nacionalnog oporavka došlo je od 1921. godine kada je zabeležen rast od 26-34 odsto. Do 1961. se održava taj broj na 27 odsto a zatim strmoglavo pada na 11 odsto. Taj broj je do 2000. godine pao na 7 odsto a prema poslednjim procenama između kreće se između 6,5 i 7 odsto, ili oko 100.000 Srba koji žive na KiM", naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da istorijske tokove nije uvek moguće preokrenuti, ali nije i nemoguće.

'Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova'

Vučić je naglasio da je to težak zadatak koji moramo da završimo da bismo preživeli i opstali kao država i narod.

„Sve drugo vodi ka još jednom povlačenju, gubitku i novoj dozi pustih snova, koje niko neće moći da ostvari. U politici je važno da ljudima ponudimo što je realno i moguće. Od dodvoravanja narodu, lepih reči mnogo je važnije da uradimo što možemo. A prostor na kojem mroamo da radimo je takav da su nam mogućnosti za napredak i veliki boljitak veoma oskudne, a šanse da odemo u ambis prilično jednostavne i pogrešnom politikom, ako bi se služili, gotovo izvesne“, rekao je on.

"Obraćam vam se u trenutku kada je Srbija zbog jednostranih poteza Prištine.Mi smo danas izloženi različitim bezbednosnim izazovima, čini mi se da to možete da razumete i da osetite. Imamo sve veće prisustvo oružanih snaga u Prištini, ovde ne postoji nikakvo izmišljanje kriza od strane Srbije. Opasnost je bliska, neposredna i ozbiljna. O tome najbolje mogu da vam posvedoče predstavnici srpskog naroda. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Mi smo ostali okrenuti dijalogu", rekao je.

Vučić kaže da je pred Berlinski kongres na KiM bilo 64 odsto Srba, i da je najviše Srba iz južne pokrajine otišlo početkom i krajem 20. veka.

"Do nekakvog nacionalnog oporavka, ali i problema sa kojima su se suočili Albanci, i zatim nam se ponovo svetili uz nacističku podršku tokom Drugog svetskog rata, dešava se obnova tridesetih godina. Ljudi često govore kako je Kosovo oduvek bilo naše. To prosto nije istina, mi smo imali tamo i ambasadore. Nekada smo pobeđivali mi, nekada drugi. Ono što je značajno je da postoji snažan uticaj stranog faktora, i kad god su se Srbi suočavali sa tragedijama Zapad je uvek stajao na stranu onih koji su protiv Srba", rekao je.

"Zakleo sam se nad Ustavom Srbije da RS neće nikada priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, niti će odustati od svoje legitimne borbe za svoje državne ineterese", rekao je.

Vučić je istakao da smo uvek pokazivali konstruktivnost, ne iz straha od 3.000 NATO vojnika, pošto mi imamo više i nismo slabije naoružani, ali bismo time izazvali katastrofu.

 "Moramo voditi ljude u svakom gradu. Nije Srbija više onako slaba kao što je bila 1998, 1999, 2004. i 2008. Naše vojne i policijske snage su danas desetostruko jače. Ali mi danas posedujemo i više pameti i mudrosti, i uradićemo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir za naš narod na KiM, ali i za celu Srbiju. Ako dođe do bilo kakvog sukoba, to bi bila katastrofa za celu Srbiju", kazao je Vučić.

 "Vi morate da znate da su najmoćnije zemlje u EU priznale nezavisnost Kosova, i šta god Albanci uradili oni će stati iza njih, to se neće promeniti, ne postoji politika koja će to promeniti. Na tom malom prostoru pokušavamo da uradimo nešto", rekao je.

Beograd poštovao dogovore, Kurti doneo krizu

"Beograd je poštovao sve i Beograd poštuje dogovore iz 2011, 2010, 2009, ali i 2013. godine... Ali probem je što njima neki dogovor služi da kažu napravili su napredak, ali u tome da Srbi izvrše svoje obaveze, ali ne da bi oni nešto uradili. Što ste nas onda zvali da pregovaramo, šta ćemo vam onda mi", dodao je.

Vučić se osvrnuo i na krizu dijaloga.

"Kriza dijaloga je sistemski problem koji proističe iz dve stvari. Prvo, zapadni svet ne želi da poštuje povelju UN i Rezoluciju 1244. To je naš najveći problem, i jedino na šta mi možemo da se pozivamo. Oni to neće ni da čuju. Kažu stvari na terenu su izmenile poredak. Kao što vidite, kada se to desi u Ukrajini, onda poredak UN nije promenjen, ali kada je u pitanju Srbija, onda jesu. I drugo što njih ne zanima sprovođenje sporazuma koji su potpisani, i što neće nikakav pritisak da izvrše na Prištinu", nastavio je Vučić i dodao da je za Srbiju  važno da ima platformu koja je usvojena u Skupštini. 

Vučić je naglasio da Zapad "ne zanima poštovanje sporazuma koji su potpisani" i da ne želi da vrši nikakav pristisak na Prištinu.

„Neformiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) stvorilo je atmosferu u kojoj se položaj Srba pogoršavao kontinuirano, sve do zabrinjavajuće situacije u kojoj su sve učestaliji napadi na ličnu i imovinsku bezbednost. Dugogodišnja obrazloženja oko Ustava su besmilena“, rekao je on dodajući da međunarodne zajednica prećutno podržava neformiranje ZSO.

Ukazao je da sada kažu da će morati da se formira ZSO, ali je dodao da sumnja da će do toga doći, ili će pokušati da nas unize time što će da kažu da će to biti nevladina organizacija bez nadležnosti.

Preneo je da je tokom poslednjeg susreta u Briselu naša delegacija iskazala maksimalnu konstruktivnost i spremnost da razgovara o svemu u razumnim okvirima.

Takođe je odbacio tvrdnje pojedinaca da vlasti nemaju platformu sa kojom istupa.

„Imamo platformu, koja je usvojena u parlamentu, a čuo sam neistine da se ne zna s kojom istupamo. Pogledajte Službeni glasnik Srbije iz 2013.i Rezoluciju o osnovnim principima razgovora sa privremenim institucijama u Prštini po kojoj postupamo“, podvukao je on.

Predsednik je istakao da najteži trenuci za srpski narod stižu dolaskom Aljbina Kurtija na vlast.

"Najteže stvari za naš narod se dešavaju od dolaska Aljbina Kurtija na vlast. Suočavamo se sa izuzetno teškom bezbenosnom situacijom", rekao je i dodao da je namera Prištine da izazove sukob.

'Oštra borba za očuvanje nacionalnih interesa'

Predsednik Vučić je najavio da će i osma država povući priznanje Kosova, ne navodeći o kojoj je državi reč.

"U ovom trenutku, imamo više zemalja koje ne priznaju Kosovo, nego onih koje priznaju. To je prvi put jasno", kazao je Vućić.

Kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu šaljem u rat, rekao je u obraćanju predsednik Srbije, naglašavajući da ima jasnu politiku, to je napredak a ne uništenje Srbije.

"Ne verujem da će moći da se postigne bilo kakav dogovor sa trenutnim rukovodstvom iz Prištine, jer oni znaju samo za jezik sile. Poslednjih dana jasni su i pokušaji potpune promene armature razgovora o KiM od strane međunarodnih pregovarača. Za njih je mnogo važno da se krećemo ka neformalnom priznanju nezavisnosti Kosova, i taj pritisak će se povećavati", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima dva su razloga za to, prvo jer niko ne želi otvaranje novog sukoba na Balkanu, a drugo što imaju potrebu da izbiju argument predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer ne mogu da objasne kako su protivno međunarodnom pravu izvršili agresiju nad Srbijom, koja nikada nije ušla na teritoriju neke druge zemlje.

"Vodimo oštru borbu za očuvanje naših nacionalnih interesa, pa smo tako došli do 7 povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i sada imamo više zemalja koje ne priznaju nezavisnot Kosova nego onih koji tu nezavisnost priznaju", naglasio je Vučić.

Događaji na terenu pokazuju da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom, a na to ukazuje i poslednji slučaj u Babinom Mostu, gde su nožem ranjena dvojica Srba.

Kada smo se izborili za 10 opština, trebalo je da dozvole i Prilužje, Plemetinu i Babin Most, podsetio je Vučić.

Vučić je rekao da se dijalog Beograda i Prištine suštinski nije pomerio, zato imamo na terenu jednostrano delovanje Prištine i povećani broj incidenata, što unosi strah kod Srba koje hoće da proteraju iz svih enklava sa juga i sa severa KiM.

Kaže da počinioci tih incidenata budu privedeni pa pušteni ili ne budu privedeni, a zabrinjava i institucionalno nasilje.

Prema njegovim rečima, na severu traje kontinuirana kampanja zastrašivanja Srba, što izaziva reakciju našeg naroda i po prvi put se pojavljuju lica u starim, novim različitim uniformama koji traže da brane KiM, to dovoljno govori o složenosti situacije. 

Zaključno sa današnjim danom samo dva lica, iz Prizrena i Leposavića, su se prijavila za preregistraciju. Srbi neće da se odreknu srpskog imena i prezimena, svojih tablica, ne smetaju im albanske, ali neće da se odreknu Republike Srbije i to je njihov greh, ali i ono u čemu ćemo da ih podržimo, kaže predsednik.

"Želim da pozovem Kvintu da povedu računa da će doći kraj tom strpljenju, Srbi taj zulum više ne mogu da trpe. Molio sam ih da ne napuštaju prištinske institucije, ali ako ne budu imali izbora oni će čuvati svoja ognjišta. Mi ćemo sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji, to je moj stav koji je dobro poznat međunarodnoj zajednici", rekao je Vučić.  

"Srbija će čuvati sebe jedino tako što će da brani međunarodni pravni poredak i na tome moramo da budemo istrajni. Živela Srbija", rekao je Vučić na kraju predstavljanja Izveštaja o pregovaračkom procesu.

Posle toga je izglasano da rasprava traje deset sati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()