Prištinska prepucavanja: Šta opozicija zamera Kurtiju, a šta evropskim posrednicima?

Zbog navodne naklonosti Beogradu opozicija u Prištini svakodnevno traži smenu Borelja i Lajčaka, ali takođe kritikuje nejasnu spoljnu politiku vlasti

Autor: Slobodan Cagić
09.07.2023. 19:19
  • Podeli:

Otkako su evropski zvaničnici dali prve izjave kojima okrivljuju prištinsku vladu za napetosti i sukobe na severu Kosova i Metohije, sve je oštrija retorika Prištine protiv posrednika u Briselskom dijalogu.

Vrhunac je nastupio juče, kada je ministarka inostranih poslova Donika Gervala-Švarc nazvala Evropsku uniju "tigrom od papira".

Učestvujući u Dubrovniku na istom panelu na kome je bio i Miroslav Lajčak, Gervala se žestoko obrušila na dijalog Beograda i Prištine u kome posreduje Evropska unija i pozvala na smenu evropskih diplomata koje vode taj proces.

"Dok je 2021. godine tek 50 odsto našh građana tražilo da ne pravimo kompromise u dijalogu kojem posreduje Evropska unija, u martu ove godine takav stav ima 84 procenta ljudi. Ovakav rezultat je katastrofa za bilo kog posrednika i naravno da postoje alternative. Upravo to smo i rekli: potrebni su nam nova strategija i novi ljudi koji će pokušati da nađu bolji put", izjavila je Gervala Švarc.

Iako je, zbog navodne naklonosti Beogradu, a zatim i kaznenih mera, u Prištini svakodnevna stvar da se traži smena Žozepa Borelja i Lajčaka, opozicioni političari smatraju da su ovakve izjave zvaničnog predstavnika prištinskih vlasti izuzetno opasne.

"Jako je opasno to što sada imamo kaznene mere Evropske unije zbog načina na koji premijer vodi politiku. On bi morao da sarađuje sa Evropskom unijom i Amerikom i da ispuni njihove zahteve", smatra Pal Lekaj iz Alijanse za budućnost Kosova.

Opozicija u Prištini se zalaže za poštovanje ovogodišnjih sporazuma iz Brisela i Ohrida, što podrazumeva i obavezu formiranja Zajednice srpskih opština. Ali, opšti utisak je da sadašnje vlasti nemaju jasnu spoljnu politiku.

"Već dve godine nijedna nova zemlja nije priznala Kosovo, niti je Kosovo ušlo u članstvo neke međunarodne organizacije. To znači da ova vlada apsolutno nema platformu za vođenje spoljne politike", ističe Rezarta Krasnići iz Demokratskog saveza Kosova.

Vladajuća stranka Samoopredeljenje krivca za sve lošiji međunarodni položaj svoje vlade ipak vidi u sadašnjoj opoziciji.

"Ne može se smetnuti sa uma da su oni bili na vlasti i da su 2016. i 2017. godine napravili kardinalne greške zbog kojih sada snosimo posledice. To je, pre svega, njihovo insistiranje na ideji razmene 
teritorija", konstatuje Mimoza Kusari Ljilja iz Pokreta Samoopredeljenje.

Opozicione stranke su ove nedelje podnele zahtev da se raspravlja o poverenju premijeru Aljbinu Kurtiju. Ali, sudeći po anketama, mala je šansa da on bude smenjen, jer njegove akcije trenutno podržava 80 odsto stanovnika Kosova.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()