SAD: Očekujemo da Beograd i Priština postignu sveobuhvatni sporazum koji vodi ka priznanju

Iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to što su Beograd i Priština u načelu prihvatili predlog Evropske unije.

24.02.2023. 08:51
  • Podeli:
zastave amerika srbija profimediaž-63f86c345768a.webp Foto: Profimedia

Iza evropskog predloga, koji će se naći na stolu 27. februara, kada se u Briselu sretnu srpski predsednik Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, stoje kao podrška i Sjedinjene Američke Države.

“Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim”, istaknuto je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

U odgovoru Stejt departmenta stoji i da se očekuje da Srbija i tzv. Kosovo postignu "sveobuhvatni sporazum" kroz dijalog, što u završnici znači, kako stoji u ogovoru, uzajamno priznanje.

SAD čvrsto iza evropskog predloga

“Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta, iz koga se može iščitati da je napredak ka EU indirektno uslovljen postignutim dogovorom.

Stejt Department je pozdravio i odluku obe strane da u načelu prihvate evropski dogovor ali takođe ohrabruje i Srbe na KiM da se vrate u prištinske institucije.

Na pitanje može li se očekivati iskorak ili čak prekretnica posle predstojeće runde razgovora u Briselu, iz Stejt departmenta odgovaraju da ohrabruje to što su Beograd i Priština u načelu prihvatili predlog Evropske unije.

Formiranje ZSO

"Briselski sporazumi su predvideli integraciju kosovskih Srba u kosovske institucije. U potpunosti podržavamo te sporazume i njihovu kontinuiranu primenu”, navodi se i dodake da, kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, obe strane "treba da primene sporazume koje su potpisali kroz proces dijaloga, uključujući i ostvarivanje napretka u uspostavljanju zajednice opština sa srpskom većinom”.

Da o mogućnosti odbijanja evropskog predloga nije bilo ni govora, Stejt department naglašava kroz diplomatsku poruku učesnicima u dijalogu.

"Važnije je govoriti o mogućnostima: predlog predstavlja mogućnosti za građane Srbije i Kosova da unaprede bezbednost i stabilnost šireg regiona Zapadnog Balkana u vreme kada se Evropa suočava sa najgorom krizom od Drugog svetskog rata. Kako je već naznačeno iz Evropske unije - prihvatanje sporazuma će ubrzati napredak obe zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji. Unaprediće i naše ključne ciljeve za region Zapadnog Balkana - uključujući ostvarivanje mira, stabilnosti i napredak svih naroda”, navodi Glas Amerike odgovor Stejt departmenta.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()