Srbija glasala o promeni Ustava

Predložene promene najvišeg pravnog akta predviđaju veću nezavisnost sudstva i samostalnost javnih tužilaca

16.01.2022. 12:06
  • Podeli:
izbori-glasanje.jpg

U Srbiji je danas održan referendum o promeni Ustava, na kome su se građani izjašnjavali o izmenama najvišeg pravnog akta u delu u kome se on odnosi na pravosuđe.

Izlaznost na birališta do 18 časova je, prema podacima Republičke izborne komisije, bila 25,25 odsto. Nevladina organizacija Crta, čija posmatračka misija je nadgledala sprovođnje referenduma, je objavila da je do 19 časova na birališta izašlo je 27,6 odsto građana.

Prema podacima RIK-a, najveća izlaznost bila je u - Vojvodini 28,63 odsto, zatim u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 24,59 odsto, dok je u regionu Južne i Istočne Srbije na referendum izašlo 23,39 odsto birača.

Preliminarni rezultati glasanja se očekuju oko 22 časa.

Više do 8.000 biračkih mesta širom zemlje bilo je otvoreno od jutros u 7 sati do 20 časova. Pravo glasa na referendumu imalo je 6.510.233 birača. Oni su na referendumsko pitanje: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?" mogli da se izjasne zaokruživanjem odgovora "Da" ili "Ne" .

Amandmani sadržani u Aktu o promeni Ustava predviđaju izmene najvišeg pravnog akta države sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i samostalnost javnih tužilaca. Njihov izbor bi time ubudiće vršio Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca, umesto kao do sada u parlamentu.

Prištinske vlasti nisu dozvolile održavanje referenduma na teritoriji Kosova i Metohije, zbog čega su za glasače sa KiM bila određena biračka mesta u Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju. O referendumskom pitanju je mogla da se izjasni i dijaspora na 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Ne referedumu ne postoji postoji census za izlaznost kao uslov da bi glasnje bilo uspešno. To znači da je za potvrđivanje referendumskog pitanja potrebna relativna većina glasova izašlih birača da bi promna Ustava bila potvrđena.

Iako je, za razliku od izbora, predreferendumska amosfera izgledala kao da se danas skoro ništa ne dešava, predstavnici vlasti i vladajuće SNS posledih dana su pozivali građane da glasaju za ustavne promene. Opozicija je, sa druge strane, apelovala na građane da bi najbolje bilo da na listiću zaokruže "Ne".

Referendum je održan u trenutku u kome Srbija ima najveći broj zaraženih koronavirusom od početka pandemije 2020. godine. Zbog toga je, prema uputstvu RIK-a, na glasačkim mestima bilo obavezno nošenje maske i držanje distance.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()