Šta Beograd može da očekuje od razgovora sa Prištinom: Formiranje SZO na pomolu?

Ova godina je predizborna za EU, pa je interes da se kosovsko pitanje reši visoko izražen i kako vreme prolazi cena uspeha u regionu raste

Autor: Emilija Pešić
18.02.2023. 19:38
  • Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da sa Prištinom nema razgovora bez formiranja Zajednice srpskih opština. Šta onda Srbiji donosi 27. februar i da li se od Prištine može očekivati zeleno svetlo za formiranje ZSO?

Vučić je u Brisel bez teme o ZSO hteo samo turistički, dok je Kurti objavio niz uslova za njeno osnivanje. Poziv je sitigao, dolazak potvrđen. Znači li to da je na pomolu konačno sprovođenje davno potpisanog dogovora?

"Potpuno je jasno, i posle ovih susreta u Minhenu, da je ZSO na stolu i da je to prethodno pitanje koje mora da se reši. Srbija će na tome insisitirati. Ono što smo čuli od predsednika je da takav stav imaju i u Briselu i u Vašingtonu, da je Zajednica prethodno pitanje i da je to jedini uslov da se dijalog nastavi", kaže za UNU diplomata Zoran Milivojević.

"Premijer Kurti ima veliki znak pitanja kako bi to izgledalo, ta ZSO, koja je po sveemu sudeći rekao bih pasvord za Kosovo u kreiranju daljih tokova evroatlanskih procesa, kao što je za Srbiju prihvatanjee francusko-nemačkog dokumenta pasvord za daljii tok razvijanja dobrih odnosa sa EU", smatra direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi.

Ipak, Kurti i dalje ne obećava ZSO. On je već dva puta dolazio na čelo vlade sa porukom da za afirmaciju međuetničkih odnosa nikada neće prihvatiti ZSO. Da li je vreme za drugačiji pristup?

"Ja mislim da Kurti nema mnogo manevra sa ovom situacijom, a to isto važi i za Vučića, ili će prihvatiti da međunarodne obaveze budu realizovane onako kako su potpisali u Briselu, ili nema drugog izbora nego da idemo na vanredne parlamentarne izbore gde ćemo da vidimo šta će narod Kosova da kaže i kako će sve dalje da se razvija u mandatu neke druge vlade", zaključuje Šeholi.

Važno je i to da je ova godina predizborna za Evropsku uniju, stoga je interes da se reši kosovsko pitanje visoko izražen i kako vreme prolazi cena uspeha u regionu raste.

"Srpska spremnost na dijalog je jasna i otvorena. Srpski stavovi su potpuno jasni, oni su juče ponovljeni i predočeni. Prema tome, prema reakcijama koje smo čuli, očigledno je da su ti stavovi prisutni i u Briselu i da se sa njima računa. Prema tome, Srbija ide čista obraza tamo, ništa od Srbije ne zavisi", ističe Milivojević.

Smisao sastanka u februaru je svakako otvaranje debate o francusko-nemačkom planu i potencijani korak napred u raspetljavanju "čvora" koji je posleednjih meseci samo dodatno zamršen.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()