Šta za UNU kažu analitičari, da li su Amerikanci stvarno ljuti na Kurtija zbog ukidanja dinara?

Stav SAD po pitanju kosovske nezavisnosti ostaje nepromenjen, ali nezadovoljstvo postoji

Autor: Emilija Pešić
14.02.2024. 20:05
  • Podeli:

Reakcije na odluku Prištine da zabrani korišćenje dinara na Kosovu i Metohiji ne prestaju. Kako je rekao pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan, Amerika je zabrinuta zbog takve odluke i ističe da prištinske vlasti treba da od nje odustanu. Poznavaoci prilika kažu da Priština nikada nije dobila strožu poruku od bilo koje američke administracije do ove koju je uputio O'Brajan.

U intervjuu za Glas Amerike O'Brajan kaže da je Priština zabranom dinara dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim državama i nedvosmisleno joj poručuje da treba da odustane od odluke o dinaru.

"Ova odluka saopštena je ishitreno, bez upozorenja i bez pokušaja da se postojeći mehanizmi koriste za pronalaženje odgovora na sve probleme koji bi se mogli pojaviti. Imao sam nekoliko razgovora sa Kurtijem u periodu pre objavljivanja odluke. Razumeo je našu zabrinutost, obećao je da će raditi na tome, ali je jasno odlučio da odobri odluku. Ako nas ne tretira kao partnera, postavlja se pitanje da li ovu vladu možemo smatrati partnerom. A ako nas ne tretira kao partnera, ni mi se nećemo odnositi prema vladi Kosova kao prema partneru", poručio je.

Da bude jasno - američki stav po pitanju kosovske nezavisnosti ostaje nepromenjen, kažu analitičari, ali je nezadovoljstvo prema politici Kurtijeve Vlade - novina.

"To je veliki minus političaru, to je sigurno što se tiče Kurtija početak njegovog rejtinga i izbornog pada. Predstava koja je o Kurtiju stvorena u Srbiji, u medijima nije tačna, nije on toliko jak, ali povlači te poteze kao što je ovaj - jednostrane, i to je prva poruka da s tom njegovom politikom, politikom reciprociteta, ne može da računa na ovu Ameriku. Jer ova Amerika demokratska, nije republikanska, i ova američka administracija želi da se završe što pre razgovori o normalizaciji", objašnjava za UNU Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.  

Pored toga što je poruka nezadovoljstva donetim merama precizno poslata, važno je videti da li će ona isprovocirati određenu akciju američke administracije.

"Ovo je sada prvi test kredibiliteta Amerikanaca da li će oni konkretno nešto da učine, do sada smo nailazili na verbalne osude, kritike, pretnje, bez konkretnih efekata. Prema ponošanju gospodina Kurtija i njegove administracije izgleda da nemaju nameru da menjaju stav i prema tome ovo je sad zanimljiv test i važno je što se radi o Amerikancima, jer za razliku od njih, Nemci i Britanci su bili znatno fleksibilniji, nisu pretili na ovakav način i nisu iskazali ovakvu vrstu nezadovoljstva kao Amerikanci", kaže diplomata Zoran Milivojević.

Ukoliko Amerika reaguje to znači, podvlače naši sagovornici, da aktuelna politika u Prištini ne odgovara njenim interesima. Srbija bi, sa druge strane, mogla da iskoristi ovaj trenutak za jačanje svoje pregovaračke pozicije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()