Stevandić nakon Svesrpskog sabora: Tekst Deklaracije o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda će biti u muzeju

Svesrpski sabor je izneo i predlog da Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije, bude i Dan državnosti Republike Srpske

09.06.2024. 09:56
  • Podeli:
Tan2024-06-0811281751_2 nenad stevandić-666561f8bde6c.webp Foto: Tanjug/Marko Đoković

Vlade Srbije i Republike Srpske, na prvom Svesrpskom saboru pod nazivom "Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska", usvojile su nacrt Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koji će biti prosleđen parlamentima. 

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić navodi da je počeo proces ujedinjenja koji se neće moći zaustaviti, a koji je sa Svesrpskim saborom institucionalizovan. Očekuje da će tekst deklaracije, biti verifikovan u Skupštini Srpske početkom jula.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su u Beogradu, u okviru Svesrpskog sabora, tekst Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se konstatuje da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu, da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, jedna od odrednica nacionalnog identiteta Srba, da se ne podržava rezolucija o Srebrenici.

Kako kaže, nakon mnogo godina dezintegracija našeg prostora, naroda, i kulturnog i duhovnog, počeli su procesi integracije.

"I ono što je važno reći je da mi smo ovu deklaraciju usvojili u momentu kada je otvorena i nova sfera međunarodnih odnosa i kada geopolitički mi smo završili sa nekom fazom razgradnje, destrukcije i kada mi idemo ponovo u procese ujedinjenja. Nije ono sada ujedinjenje, ajmo sve srpske zemlje, svi zajedno, velika Srbija. Znači, radi se o tome da štitimo prava na svim mestima, bez obzira koji je državno-pravni kontekst u kome živimo. Da li je to Srbija, Republika Srpska, Crna Gora, Makedonija ili Hrvatska", navodi Stevandić za RTS.

Ukazuje da će tekst deklaracije biti verifikovan u Skupštini Srpske početkom jula.

"Skupština Republike Srpske će već početkom sedmog meseca imati tu sednicu. Takođe ćemo i imati prvo zasedanje ovog novog tela koje smo ustanovili između dve skupštine, to je parlamentarni forum Srbija Republika Srpska, gde imamo zajednički organ od poslanika iz Republike Srbije, Republike Srpske, koji će se sastojati dva puta godišnje i razmatrati sve stvari iz političkog, nacionalnog, kulturnog, socijalnog i drugih sfera i onda ih prosleđivati vladama i Skupštinama, što je jedna vrsta nadgradnje specijalnih i parlamentarnih veza i jedna vrsta, da kažemo, novih stvari kojima pridonosimo Srpskom jedinstvu. Nadam se da ćemo o tome imati kvalitetnu raspravu, da će biti mnogo više razumievanja, mnogo manje sujeta", navodi Stevandić.

Foto: Tanjug/Marko Đoković

Prema njegovim rečima, tekst Deklaracije o zajedničkoj budućnosti srpskog naroda istorijski, te da će se jednog dana naći u muzeju.

"Ja sam potpuno siguran, da će tekst ove deklaracije biti jednog dana u muzeju, zato što je ovo dokument koji je sa pravne strane filigranski izbrušen, da ne može da ima međunarodne prigovore, a sa ove druge varijante predstavlja krunu naših nastojanja da se zaštitimo u budućnosti posle toliko vekova destrukcija da krenemo procesima ujedinjenja. Potpuno sam siguran da će taj dokument biti istorijski", ocenjuje Stevandić.

Kako kaže, reč je o dokumentu koji već ima međunarodni karakter koji reguliše ne samo srpske odnose, već i naše prisustvo na svetskoj političkoj sceni.

Svesrpski sabor je izneo predlog da Sretenje, 15. februar, Dan državnosti Republike Srbije bude i Dan državnosti Republike Srpske i da taj datum treba ujedinjeno i zajednički proslavljati, dok će Republika Srpska nastaviti da obeležava 9. januar kao Dan nastanka Republike Srpske i krsnu slavu.

"Imaćemo dva divna praznika. Dakle, Banjaluka i Republika Srpska će 9. januar nastaviti da slavi kao Dan nastanka RS i uvek će biti puno zastava, ljudi, trgova, organizacija, prijema, dodela odlikovanja, tako da ne vidim nikakvu mogućnost da se mi toga odričemo", zaključio je Stevandić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()