Što Severna Makedonija kvari odnose sa Srbijom: Sve napetije u regionu zbog rezolucije o Srebrenici

Makedonski narod, prema poslednjim istraživanjima, kao najveće prijatelje ipak vidi srpski narod

Autor: Tijana Škodrić
18.04.2024. 22:00
  • Podeli:

Diplomatski odnosi Severne Makedonije i Srbije nalaze se pred izazovom, a tu ih je postavio ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani. Osim što je objavio da je ta zemlja jedan od kosponzora Rezolucije UN o Srebrenici, stigla je i Osmanijeva izjava da će predložiti povlačenje iz Inicijative Otvoreni Balkan. Potražili smo odgovore o budućnosti regionalnih odnosa u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da sе u Severnoj Makedoniji uskoro održavaju izbori i da raznim izjavama pokušavaju da se osvoje politički poeni. Dodao je da je glavni pokretač Osmanijeve izjave njegova nacionalna pripadnost.

"Ako predsednik Makedonije ne zna da će Severna Makedonija da kosponzoriše rezoluciju o Srebrenici, šta da vam pričam - ja samo pitam je l' on govori u ime cele Severne Makedonije, makedonskog naroda, ili govori u ime albanskog naroda", pita se Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske poslove Bojan Maričić izjavio je da će Severna Makedonija ostati deo Otvorenog Balkana, jer makedonski građani imaju koristi od toga, i ekonomske i društvene.

Istog je mišljenja i predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji Ivan Stoilković.

"Makedonski narod gleda Srbiju kao jedinu zemlju u regionu koja pruža prozor ka slobodi. Smatraju srpski narod najvećim prijateljem i zato albanski pripadnici Vlade pokušavaju da poruše sve odnose sa Srbijom. Ipak, dolaze izbori gde nastupamo kao opozicija i već sada možemo da uočimo veliku podršku koju imamo", kaže Stoilković.

Stoilković je dodao da je agenda evropskih čelnika pravljenje "velike Albanije" i da zbog toga Albanci u Parlamentu ne snose nikakve posledice za svoje izjave. Sa druge strane, objektivni posmatrač procesa je Crna Gora, a sve vreme je glavni zagovarač njihove Vlade za pristup bio bivši premijer Dritan Abazović.

"Moja podrška tome nikada nije izostala i ja ostajem na tim pozicijama. Da li se to može u nekim drugim formama pretočiti u delo ostaje da vidimo, u svakom slučaju navijam da se pronađe neka zajednička nit između svih država regiona i da bez obzira na naziv inicijative, kojih ima jako puno, na kraju dobijemo proizvod koji je za sve važan, a to je da podignemo nivo saradnje na većem nivou".

Ostajanje ili odustajanje? Čini se da odgovor na to pitanje zavisi od toga koga pitate. Makedonski narod, prema poslednjim istraživanjima, kao najveće prijatelje ipak vidi srpski narod.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()