UNA analiza: Da li zeleno svetlo Odbora zaista znači ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope?

Konačnu odluku doneće Komitet ministara u maju, a Priština veruje da će imati potrebnu dvotrećinsku većinu za to

Autor: Zvonko Ninkov
28.03.2024. 20:30
  • Podeli:

Prihvatanje preporuke Dore Bakojani da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope, izazvalo je veliki revolt u Srbiji. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da to "predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta, ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope" i dodaje - "Srbija nije 'eksperimentalno telo' za kršenje međunarodnog prava.

Da li je odluka Odbora za političke poslove korak bliže da se zastava tzv. Kosova zavijori među ostalim članicama ispred zgrade Saveta Evrope? Konačnu odluku doneće Komitet ministara u maju, a Priština veruje da će imati potrebnu dvotrećinsku većinu za to. 

Diplomata Branko Branković objašnjava da je to stvar koju guraju članice EU, svesno menjajući višedecenijska pravila.

„To jeste kršenje međunarodnog prava i, ako hoćete, osnovnih pravila samog Saveta Evrope. Jer u Savetu su do sada jedino primane države koje su punopravne članice UN. Kosovo nije ni država“, ističe Branković za UNU.

Pozitivna preporuka za članstvo nije iznenađenje i očekivala se, kaže Brankovićev kolega Srećko Đukić. Na najave da bi Srbija zbog toga trebalo da izađe iz Saveta Evrope, misli da bi, pre svega, trebalo reći šta time gubimo.

„Nesumnjivo je da bi Srbija vratila mnogo koraka unazad, na nivo 2002. ili 2001, pre članstva u Sevetu Evrope, pre apliciranja za članstvo u EU, pre talasa investicija koje su došle iz EU“, kaže Đukić za UNU.

Pretpostavka je da Priština ne traži bez razloga članstvo u Savetu Evrope jer tako pokušava da dokaže da tamo vladaju pravo i demokratija, što bi ga preporučilo za članstvo u EU i NATO.

I na novi zahtev Rusije, da se u Savetu bezbednosti održi sednica o agresiji NATO  na SRJ 1999, sagovornici Une gledaju potpuno drugačije.

„Gde se očekuje da dođe do jednog brifinga od strane Generalnog sekretara ili njegovog zamenika o samom bombardovanju. Taj brifing po pravilu mora da uhvati da se desilo bombardovanje, bez odluke SB i šta to sve znači za međunardno pravo, za mir i međunarodnu bezbednost,“kaže Branković.

„Dobijamo jednu reviju mišljenja, optužbi, s jedne i druge strane, prepucavanje preko naših leđa. Bićemo potkusurna moneta za Rusiju i Kinu, bićemo potkusurna moneta i za Zapad. Iza toga se neće ništa roditi - nikakvo slovo, nikakav papir, ni predsedničko saopštenje“, smatra Đukić.

O kompleksnoj situaciji za Srbiju predsednik Aleksandar Vučić nije hteo da govori tokom dana, ali je najavio da će se obratiti građanima u roku od 48 sati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()