UNA analiza: Kakvu političku poruku nosi i kakve ekonomske mogućnosti otvara poseta Si Đinpinga

Statistika kaže da gotovo svaki treći evro koji su strani investitori prošle godine uložili u otvaranje fabrika u našoj zemlji, dolazi iz Kine

Autor: Emilija Pešić
08.05.2024. 21:01
  • Podeli:

U okviru mini evropske turneje, predsednik jedne od najmoćnijih država na svetu, odlučio je da poseti Srbiju. Pitali smo stručnjake, da li izbor zemalja u koje dolazi kineski predsednik Si Đinping nosi političku poruku i kakva je budućnost ekonomske saradnje dve zemlje?

Statistika kaže da gotovo svaki treći evro koji su strani investitori prošle godine uložili u otvaranje fabrika u našoj zemlji, dolazi iz Kine -  koja je drugi po snazi ekonomski partner Srbije. Sve prognoze ukazuju da će spoljnotrgovinsko partnerstvo dodatno rasti posle današnje posete.

„Ako je doprinela ona prethodna da se ekonomska razmera utrostuči, sada možemo da očekujemo da će biti viša upravo sa otvaranjem tih novih oblasti u kojima možemo da očekujemo da ćemo sarađivati. Očekujemo da će kineski investitori ulagati u one neke sektore koji su zanemareni, jer nemamo dovoljno finansijske snage da ih pokrenemo, mislim pre svega na turistički potencijal naših banja koje nažalost još iz vremena socijalizma nemaju novih ulaganja, ali i na poljoprivrednu proizvodnju koja u velikoj meri može da doprinese boljitku srpskog stanovništva“, objašnjava za UNU Ivona Lađevac iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Čeličnom prijateljstvu dodat je i Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije, koji stupa na snagu u julu. On je, kako je danas  rečeno, prvi korak ka unapređenju saradnje dve zemlje.

„Očekujemo da će taj sporazum doprineti smanjenju deficita koji imamo sa Kinom, to nije lako postići s obzirom na teritoriju Kine i uopšte njeno veliko tržište, ali opet stvoriće se neki novi uslovi za plasman srpskih proizvoda koji do sada nisu mogli tako lako da odu na kinesko tržište“, pojašnjava Lađevac.

Odluka o poseti, kažu poznavaoci prilika, pored ekonomskih, ima i politički značaj koji će se reflektovati na diplomatske aktivnosti Srbije u narednom periodu.

„Ona jeste simbolična, ali ujedno je i veoma praktična i predstavlja poruku čitavom svetu da će te dve zemlje uvek stajati jedna uz drugu. To je slučaj i sada kada se suočavamo sa velikim izazovima,kada se suočavamo sa lošom namerom predložene Rezolucije o Srebrenici pred GSUN. Siguran sam da će i u ovom konkretnom slučaju Kina biti uz Srbiju i da će pružiti onu željenu, pa i očekivanu podršku“, objašnjava za UNU ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

Zvanični Peking i zvanični Beograd delovanje u međunarodnoj areni temelje na istim principima što, kažu stručnjaci, predstavlja jaku bazu za nadogradnju političkih, ali i ekonomskih, odnosa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()