UNA pita: Ima li nade za dinar na Kosovu i Metohiji?

Koliko je daleko dogovor?

Autor: Zvonko Ninkov
05.04.2024. 19:50
  • Podeli:

"Premošćene su neke razlike", poručio je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak nakon poslednje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu. Dogovora, međutim, još nema. Glavni pregovarači, Petković i Bisljimi, tvrde da su obojica izneli kompromisne predloge, a da suprotna strana nije pristala na njih. 

Koliko je daleko dogovor i mogu li Srbi koji žive na Kosovu da se nadaju skorom rešenju agonije koja je nastala ukidanjem dinara?

"Uspeli smo da premostimo neke praznine između predloga dve strane", zaključio je Lajčak posle još jednog susreta u Briselu. Deluje, ipak, da je jaz i dalje prevelik da bi se došlo do rešenja koje bi zadovoljilo sve. 

Specijalni izaslanik Nemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Saracin, kaže za UNU da veruje da će dijalog doneti povoljne rezultate za srpsko stanovništvo na severu.

"Sa jedne strane imamo problem oko upotrebe dinara, što mora hitno da se reši, a sa druge referendume koji treba da se održe. U našem je interesu da svi koji žive u severnoj Kosovskoj Mitrovici, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imaju dobar život i pristup svakodnevnim uslugama. Lajčak ima isti cilj i mi ga potpuno podržavamo", kazao je Saracin.

"Gotovo ni u čemu nismo saglasni, sem u stavu da je potrebno očuvanje mira na Zapadnom Balkanu", komentar je predsednika Srbije posle sastanka sa Saracinom. 

Vučić dodaje i da će se "Srbija suprotstaviti poniženjima koja su joj pripremljena u Savetu Evrope i Ujedinjenim nacijama". 

To što dogovora oko dinara još nema, objašnjava Dušan Janjić, posledica je toga što pregovarači prikazuju kao da se na sastanku razmatraju i pitanja priznanja i statusa.

"Kad je u pitanju doturanje novca, dinara, ja mislim da je to rešenje tehnički već gotovo. To će raditi Poštanska štedionica, preko svojih ekspozitura. Tamo gde ih nema, ima onih kombija koji imaju menjačke automate i ostalo. Dakle, treba pokriti izvan severa Kosova. Drugo, ne može se na osnovu toga, tog privremenog rešenja, tražiti da se Poštanskoj štedionici prizna status banke koje učestvuje u unutrašnjem prometu Kosova", rekao je Janjić.

Razrešenje situacije, smatra Janjić, moglo bi da se otegne do kraja godine, što će i te kako otežati život Srba na Kosovu, ali i poslovanje srpskih kompanija. Zategnutu situaciju dodatno je pogoršao početak popisa stanovništva na Kosovu i Metohiji. Srpske stranke traže njegovo odlaganje procesa do daljeg, pa čak i da Srbi neće učestvovati na popisu jer, kako kažu, "Kurti tako želi da potvrdi svoj uspeh u proterivanju Srba."

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()