UNA pita: Može li KFOR da očuva mir i bezbednost na severu KiM?

Sagovornici informativne emisije UNA DAN bili su urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević iz Kosovske Mitrovice i prištinski novinar Fitim Čeku

Autor: Slobodan Cagić
22.07.2023. 20:20
  • Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ove nedelje od NATO-a direktno zatražio veću ulogu KFOR-a u smirivanju tenzija na Kosovu i Metohiji.

UNA je pitala novinare iz Kosovske Mitrovice i Prištine da li KFOR može da ostvari tu ulogu, kako normalizaciji može da doprinese vlada Aljbina Kurtija, ali i da li bi rešenje bilo u razmeni teritorija, koja se u javnosti ponovo pominje kao ideja.

Naši sagovornici bili su Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev, iz Kosovske Mitrovice i Fitim Čeku, novinar iz Prištine.

Da li KFOR može da očuva mir i bezbednost na severu?

"Što se tiče Srba sa Kosova, oni su u ove 24 godine naučili da se, pre svega, sami čuvaju. KFOR je ponovo dobio svoju ulogu na severu Kosova. Tu se može praviti paralela sa ulogom koju je KFOR imao na severu, pre svega u severnoj Mitrovici, u prvim poratnim godinama, kao snaga razdvajanja između srpskog i albanskog stanoviništva. Vrlo često, neposredno nakon rata, francuske trupe KFOR-a su itekako čuvale Srbe u severnoj Mitrovici, uprkos brojnim javnim kritikama", rekla je Lazarević.

"KFOR je svakako sposoban da čuva mir i blagostanje naroda koji živi na severu Kosova. Obe strane bi trebalo da sarađuju sa KFOR-om i da se koncentrišu na mir i zajednički život. Mislim da će turski komandant to i pokušati da ostvari. Podsećam, Turska ima odlične odnose i sa Srbijom i sa Kosovom", kaže Čeku.

Šta Kurtijeva vlada može da učini za normalizaciju stanja?

"Ono što je vlada Aljbina Kurtija do sada pokazala, kada su pitanju Srbi sa severa Kosova, svakako nije ništa što liči na stabilizaciju ili, ako mogu tako da kažem, na dobru nameru. Ne verujem da vlada Aljbina Kurtija i do kraja svog mandata može išta da uradi, da uveri Srbe da su oni dobordošli na Kosovu", smatra urednica KoSSeva.

"Kurtijeva vlada može mnogo da uradi, ali mora pažljivo da bira sredstva. Pre svega bi trebalo da sarađuje Amerikom i sa Evropskom unijom. Zatim bi trebalo da, u saradnji sa njima, stvara nova radna mesta na kojima bi oba naroda radila zajedno. Stoga, obe strane treba da doprinesu integraciji, dobrobiti i suživotu sa Srbima na severu", ističe prištinski novinar.

Da li je razmena teritorije realno rešenje problema?

"Što se tiče današnjih realnih šansi za podelu, one su po meni nepostojeće. Da bi došlo do podele, treba da postoje i neke realne snage na terenu, uključujući i taj srpski etnički korpus. Za tu vrstu tanga, potrebno je dvoje. Bez obzira što bi, svakom vrstom podele, ono što Srbija naglašava da jeste, a to je – jedinstvena teritorija, bila na gubitku", zaključuje Tatjana Lazarević.

"Mislim da razmena teritorije ne bi odgovarala ni nama ni Srbima i da takve avanture ne bi doprinele uspostavljanju mira između dva naroda. Treba da čuvamo postojeće granice i da se koncetrišemo na normalizaciju odnosa među nama, ali i da pomognemo jedni drugima u ekonomskom rastu i blagostanju, kako bismo svi živeli kao građani s jednakim pravima. To se odnosi i na Srbe u Mitrovici i na Albance u Preševu", smatra Fitim Čeku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()