UNA pita: Šta 'žulja' Beograd i Podgoricu i ima li načina da kamen ispadne iz cipele?

Da li počinje nova epoha?

Autor: Bojana Petrušijević
11.07.2023. 19:35
  • Podeli:

Često na ulici i u Srbiji i u Crnoj Gori viđamo grafit "Crna Gora i Srbija - to je jedna familija", međutim, bez obzira na puls građana, diplomatske posete izostaju od raspada zajedničke države. 

Crnogorska Vlada još nije formirana, ali se mnogi opravdano pitaju, da li će u njoj biti sluha za "popravku" narušenih odnosa. 

Šta, figurativno, "žulja" Beograd i Podgoricu i ima li načina da kamen ispadne iz cipele? 

Milo Đukanović je ovde, zvanično, posle 2000-te bio samo tri puta, a predsednik Vujanović dva - i upravo to možda najbolje oslikava odnose Između Srbije i Crne Gore. 

Čini se pak, da to neće biti slučaj sa Milatovićem. 

Stručnjaci nagoveštavaju da odnosi jesu bili opterećeni raznim problemima, pa kao najznačajnije mapiraju stigmatizaciju Srba u Crnoj Gori, ali i odnos Crne Gore prema statusu Kosova i Metohije.

"Ono što bi zvanični Beograd hteo i trebalo da očekuje od Podgorice je da ne pomaže afirmaciji prištinskih institucija u drugim međunarodnim organizacijama. Sa druge strane, tu je i pitanje bezbednosnog rizika, odnosno izvoza bezbednosnog rizika. Podsetiću vas, Crna Gora je država u kojoj su nastala dva najveća narko kartela i čiji obračuniimaju posledice ne samo po Crnu Goru, već i po Srbiju", kaže politički konsultant Vladimir Dobrosavljević.

Crnogorski mediji su detaljno ispratili posetu, a novinari ističu da se tamo čeka imenovanje ambasadora, ali i konkretni projekti koji bi olakšali život od zajedničkih graničnih prelaza, do zajedničkog platnog prometa.  

"Možemo reći da se radi o jednoj uspešnoj poseti, samo moramo da vidimo implementaciju dogovorenog. Dakle ja bih sačekao pola godine - godinu , da li će se u realnosti desiti primer dogovorenog, da li je došlo do napretka između odnosa Crne Gore i Srbije", novinar iz Crne Gore Marko Vešović.

Međutim, kada se to stavi po strani, sagovornici veruju da počinje nova epoha. 

Iako crnogorska Vlada još nije formirana, očekuje se da i ona ostane na Milatovićevoj liniji - Da Otvorenom Balkanu, revitalizaciji odnosa i zajedničkim projektima.  

Odnosi izmedju Beograda i Podgorice su u mnogo čemu relaksirani nakon promena 2020. A nakon odlaska Mila Đukanovića iz svih sfera vlasti krenulo se u njihovu revitalizaciju. 

Ne postoji nijedan razlog zašto Srbija i Crna Gora ne bi bila dva najveća saveznika na ovim prostorima.

"Obzirom na trend političkih zbivanja u Crnoj Gori očekujem da ostane na liniji revitalizacije. Ne znam ko će biti premijer, ali kada je u pitanju postavka, pogotovu ministri odbrane i spoljni poslovi, ja zaista mislim da će se saradnja Crne Gore i Srbije nastaviti i da će ti odnosi ići uzlaznom putanjom", zaključuje Vešović.

Sagovornici su saglasni da ima prostora za napredak, naročito u privredi, jer su dve države jedna drugoj najvažniji trgovinski partneri - pa bi upravo takve činjenice mogle da ubrzaju da svaki kamen sa početka priče ispadne iz cipele. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()