UNA proverava - da li Dačićev tim može da zaustavi kosovsko članstvo u SE?

Vlada Srbije je, na Vučićev predlog, formirala Radnu grupu koja će da se bori protiv prijema takozvanog Kosova u Savet Evrope

Autor: Zvonko Ninkov
06.04.2024. 19:09
  • Podeli:

Iako je sam predsednik Aleksandar Vučić rekao da su "šanse Srbije u Savetu Evrope minimalne", Vlada Srbije je, na njegov predlog, formirala Radnu grupu koja će da se bori protiv prijema takozvanog Kosova u tu organizaciju. Na čelu Grupe je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, njegov zamenik je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a čine ga još nekolicina predstavnika, uglavnom, izvršne vlasti. 

Proveravali smo - ima li šanse da taj tim zaustavi kosovsko članstvo?

Da Priština ima potrebnu većinu za ulazak u Savet Evrope odavno je poznato, ali Beograd veruje da i dalje može nešto da promeni. Predsednik Srbije tvrdi kako su "juče već neki pokušali, pre odluke Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope, da završe sve oko članstva Kosova".

"Zahvaljujući intervenciji dve zemlje to se nije dogodilo, ali hoću samo da vam kažem da ta borba već traje i da ćemo sa tim nastaviti", rekao je Vučić.

Koje su to države pomogle Srbiji i kako, predsednik nije objasnio. Što se tiče novoformirane Radne grupe Vlade Srbije njen zadatak je da deluje prema svim predstavnicima država članica Saveta Evrope.

"Predstavićemo javnosti, i evropskoj i svetskoj, koliko je licemerno i strašno to što pokušavaju da urade neke velike sile, nasilnim guranjem, bukvalno, Prištine u Savet Evrope", istakla je Ana Brnabić

Ta ideja nije loša, kaže nekadašnja ambasadorka Branka Latinović, ali zakasnela, možda čak i deset godina.

"Nije to više "pet do 12", nego je 12 i jedan minut... Nego je tako nešto trebalo početi formirati onda kada je Kosovo dobilo status člana razvojne banke Saveta Evrope, kada je dobilo odgovarajući status u Venecijanskoj komisiji i kasnije kada je njihova delegacija Skupštine dobila odgovarajući status u Parlamentarnoj Skupštini SE. Znači, to su sve procesne radnje koje otvaraju put za podnošenje zahteva i potom razmatranja kandidature", kazala je za UNU Latinović.

Za sugestije koje je Vučić dao Radnoj grupi, da potenciraju da takozvano Kosovo nije ispunilo dva od tri uslova za ulazak, ambasadorka kaže da "vredi pokušati".

"Ali je malo verovatno, takođe, da će tu nešto uspeti da se ostvari jer je tu doneta politička odluka", dodaje Latinović.

U slučaju da takozvano Kosovo dobije članstvo u Savetu Evrope, Branka Latinović napominje da će to biti status monitoringa koji može da traje godinama i da bi Srbija trebalo da se izbori da što više uslova bude u tom nadzoru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()