Vučić iz Brisela: Imali smo tri važna susreta, ne očekujem nikakav zaključak nakon sastanka sa Kurtijem

Predsednik Vučić boravi u Briselu gde ga očekuju sastanci sa Lajčakom, Boreljom i Kurtijem

26.06.2024. 14:09
  • Podeli:
vučić mišel tanjug-667c06845ae53.webp Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela gde je na početku obraćanja rekao da je imao tri važna sastanka.

"Imali smo tri veoma važna sastanka - sa Kopmanom, Varheljijem, Mišelom. Tema je bila Agenda rasta i reforme te jedinstveno tržište", istakao je Vučić, koji je naglasio koji je rekao da je Srbija ima još jedan dodatni problem koji će biti rešen za nedelju dana.

"Što se sastanka sa Mišelom tiče, današnji danas je bio drugačiji od prethodnih, razgovarano je o odnosu Srbije i EU i o svemu što se dešava u svetu, te o agendi rasta. Ovo su za nas bili veoma važni i dobri razgovori, verujem da ćemo do kraja godine imati već prve tranše novca iz Agende rasta. Najvažnije da privlačimo investitore i da počinjemo da rešavamo probleme poput Zelenih koridora, jedinstvene evropske konvencije za plaćanje SEPA. O mnogo čemu smo danas razgovarali i mislim da imamo novi zamah i priliku da naše odnose učinimo još boljim i korisnijim u interesu našeg naroda", rekao je Vučić koji je rekao da mu sada predstoje bilateralni i trilaterni razgovori sa Lajčakom, Borelijem i Kurtijem.

Sastanak sa Lajčakom, Boreljom i Kurtijem

Odgovarajući na pitanja šta očekuje od susreta sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem predsednik Srbije je rekao da ne očekuje - ništa.

Odgovarajući na pitanja šta očekuje od susreta sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem predsednik Srbije je rekao da ne očekuje - ništa.

"Što se tiče Borelija i Lajčaka, razgovaraćemo, oni će verovatno izneti svoje planove. Njihova pozicija nije nimalo laka. Borićemo se za poziciju našeg naroda na KiM, ne očekujem nikakve velike zaključke", rekao je Vučić i dodao je da pozdravlja izbor Ursule fon der Lajen sa kojom je saradnja bila uspešna.

Vučić je prokomentarisao da je zadovoljan ponovni izborom Ursule fon der Lajen na čelo EK zbog dosasašnjih odnosa, a da potencijalni izbor Kaje Kalas ne želi da komentariše. Komentarišući situaciju u Ukrajini, odnos NATO-a i Rusije, predsednik je istakao da je Srbija imala komunikaciju sa Stoltenbergom, te da se nada da takvu možemo i sa Rutom. 

"Sa njim imam korketan odnos, ali to ništa ne znači kada pričate o poslu", istakao je Vučić koji je komentarisao i navode da se Rusija povlači sa svih linija fronta u Ukrajini, rekavši da informacija nije tačna te da ne može sa sigurnošću da kaže da NATO neće napasti Rusiju kao i da je bilo dosta pogrešnih informacija tokom rata u Ukrajini koje su se plasirale u medijima.

Debakl fudbalske reprezentacije na EURO 2024

Upitan o rezultatu srpske fudbalske reprezentacije na EURO2 2024 Vučić ističe da je "rezultat debakl". 

"Uložili smo mnogo novca i ljudi očekuju rezultate. Siguran sam da kako u rukometu tako i fudbalu, gde mnogo ulažemo, građani Srbije su zaslužili bolji rezultat", istakao je Vučić.

"Nije problem da izgubite od Engleske, ali jeste kada izgubite od Slovenije koja daleko manje košta od naše reprezentacije", istakao je Vučić.

Mere protiv Prištine

Vučić, osvrćući se na mere protiv Prištine zbog neformiranja ZSO, na novinarsko pitanje je odgovorio da on radi u interesu Srbije, a interes Evropljana je da uvode ili ne uvode mere.

Predsednik je najavio i novi zamah u Srbiji, nove investicije, dolazak evropskih političara u narednih pola godine.

"Verujem da verujete i vi da je zemlja na dobrom putu", istakao je Vučić.

Predsednik Vučić sastao se ranije danas sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

Prema najavi iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Borelj i Lajčak imaće odvojene sastanke sa liderima od 15 sati, nakon čega će uslediti zajednički 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()