Vučić iz Dohe: Katarskom šeiku Al-Taniju predložili smo strateško partnerstvo za Er Srbiju

Prva Vučićeva poseta Kataru i prvi susret sa vladarom Katara

05.03.2023. 08:40
  • Podeli:
vučić instagram printscreen instagram buducnostsrbijeav-6404456e10357.webp Foto: Instagram buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u radnoj je poseti Dohi gde se održava konferencija Ujedinjenih nacija na nivou država i vlada, a na poziv emira šeika Tamim bin Hamada Al-Tanija. Ovo je prva Vučićeva poseta Kataru.

Sastanak sa šeikom Tamim bin Hamad Al-Tanijem

U kratkom javljanju iz Katara, predsednik Vučić je rekao da se prvi put sastao sa šeikom Tamim bin Hamad Al -Tanijem, emirom Katara, u Nacionalnom kongresnom centru Katara u Dohi, a  glavne teme sastanka bile su  unapređenje bilateralne saradnje dve zemlje, ekonomija, trgovina, investicije.

Odnosi Srbije i Katara su prijateljski, a diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni su 1989. godine. Diplomatska predstavništva su na nivou ambasadora, a na snazi je i niz bilateralnih sporazuma koji jačaju postojeće partnerstvo. 

Tokom epidemiološke krize, emir Katara je uputio avion sa medicinskom pomoći Srbiji, kao izraz prijateljstva koje povezuje dve zemlje i dobrih bilateralnih odnosa i saradnje. 

Predsednik Vučić je dodao da je sa predsednicom Slovenije i predsednikom Poljske razgovarao o situaciji u regionu kao i u Ukrajini.

"Zbog naše situacije o Kosova i Metohije, ovaj skup je značajno za nas i videćemo šta možemo kroz razgovore šta možemo da učinimo našu zemlju", rekao je Vučić i dodao da je sa šeikom Al-Tanijem razgovarao o energetici, snabdevanju hranom, katarskim investicijama u Srbiji.

Strateško partnerstvo za Er Srbiju i investicije 

Posebno je, kaže, razgovarao o Er Srbiji i da je pitao šeika Katara kako bi se razmotrilo da li bi Katar mogao da bude strateški partner Er Srbije.

"Er Srbija je danas u potpunosti u srpskim rukama i želimo da izbegnemo rizike. Zamolio sam emira Katara da nam pomogne u budućnosti i da vidi da li postoji njihov interes da nam postanu strateški partner", kazao je Vučić.

Predsednik Vučić je govorio o odličnim rezultatima Er Srbije i investicijama koje su pomogle obnovu beogradskog aerodroma. Dodao je i da imamo mnogo tema za investicije kao što je železnica, hrana.

Govoreći o spekulacijama o prodaji srpskog oružja Ukrajini, Vučić je demantovao te spekulacije rekavši da naša država nikome nije poslala municiju.

"Mi proizvodimo i prodajemo municiju. Mi imamo 20.000 zaposlenih u namenskoj industriji i oni proizvode municiju. Nismo prodali ni jedan komad ni oružja, ni oruđa ni Ukrajini, ni Rusiji. Postoje takozvani dozvoljeni korisnici. Mi smo sve uradili sa zakonom. Stavili smo čak i da je nemoguće izvoziti oružje koje smo prodali Tuskoj bez dozvole Srbije, kako bi sprečili da stigne u Ukrajinu i Rusiju", naveo je Vučić.

Odnosi Srbije i Katara su prijateljski, a diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni su 1989. godine. Diplomatska predstavništva su na nivou ambasadora, a na snazi je i niz bilateralnih sporazuma koji jačaju postojeće partnerstvo.

U oktobru 2021. godine, država Katar učestvovala je na svečanom otvaranju Samita pokreta nesvrstanih u Beogradu, kojim je obeležena 60-godišnjica prve konferencije ovog pokreta. Tokom epidemiološke krize, emir Katara je uputio avion sa medicinskom pomoći Srbiji, kao izraz prijateljstva koje povezuje dve zemlje i dobrih bilateralnih odnosa i saradnje.

Podsetimo, Nacionalnom kongresnom centru Katara počela je 5. Konferencija u organizaciji Ujedinjenih nacija, a otvorio je emir Katara, šeik Tamim bin Hamad Al Tani. U uvodnom obraćanju govoriće i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, a događaju prisustvuju brojni svetski lideri i visoki zvaničnici. Kasnije, na konferenciji će govoriti brojni lideri, a među njima  je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Peta konferencija UN-a je prilika koja se pojavljuje jednom u deceniji da se ubrza održivi razvoj na mestima gde je međunarodna pomoć najpotrebnija, kao i da se iskoristi puni potencijal zemalja da napreduju na putu ka prosperitetu. 
Tokom narednih pet dana, do devetog marta, svetski lideri, privatni sektor, predstavnici civilnog društva i grupe mladih razmatraće mogućnosti kako da se prevaziđu strukturalni izazovi sa kojima se mnoge zemlje sveta suočavaju i kako da se postignu međunarodno dogovoreni razvojni ciljevi.

U programu aktivnosti navodi se šest ključnih tačaka, između ostalog, to su ulaganje u ljude i iskorenjivanje siromaštva, upotreba moći, nauke i tehnologije i inovacija, podrška strukturnoj transformaciji kao pokretaču prosperiteta, jačanje međunarodne trgovine i regionalne integracije, borba protiv klimatskih promena, kovida -19 i izgradnja otpornosti. 
Konferencija će obuhvatati plenarne sesije, paralelne tematske okrugle stolove na visokom nivou, kao i niz pratećih i paralelnih događaja o različitim tematskim prioritetima.   

Konferencija se obično održava svakih deset godina, ali je dva puta odlagana od 2021.godine zbog pandemije koronavirusa. Na ovogodišnjem izdanju konferencije prisutan je veliki broj svetskih medija. 

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()