Vučić iz Njujorka: Ostvarili smo važne kontakte, moraćemo da radimo više i snažnije

Predsednik Vučić boravi u radnoj poseti SAD gde sudeluje u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

27.09.2024. 19:44
  • Podeli:
vučić njujork tanjug-66f6eeaecd3c9.webp Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u radnoj poseti Njujorku gde je prisustvovao radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i tom prilikom održao zapažen govor, obratio se večeras javnosti.

Govoreći o mnogobrojim susretima sa raznim diplomatama, predsednik je istakao da je misli da su napravljeni važni kontakti.

Na kraju svog boravka u Njujorku, predsednik je istakao da je imao brojne sastanke i intenzivnu agendu, kao i da su za sve, kao i za nas, bili veoma važni sastanci na marginama Generalne skupštine UN, i da je cilj bio da se što bolje, politički i ekonomski, pozicionira naša zemlja.

 "Tako da svakako je bilo intenzivno i ne samo za nas, već i za sve druge. Pretvorio se dolazak u Njujork najmanje u ono što se vidi pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, a mnogo više što se zbiva u hodnicima i što se zbiva na različitim sastancima", rekao je Vučić za RTS.

 Istakao je da je naša delegacija gledala da razgovara što je moguće više.

"Da pozicioniramo Srbiju što bolje. Podelio bih u dva dela. Jedan je taj politički aspekt, drugi je ekonomski aspekt i naravno prepletanje politike i ekonomije. Mislim da smo neke važne kontakte po prvi put napravili za našu zemlju što se njenog ekonomskog napretka u budućnosti tiče. 

Što se politike tiče, nije lako vreme pred nama, ali ni pred kim u svetu nije lako vreme. Mi ćemo morati da radimo više, da radimo snažnije, jače. Moraćemo da popravljamo situaciju u rudarstvu i energetici, jer na poljoprivredu ne možete toliko da utičete na sušu, kišu i vremenske prilike", rekao je Vučić.

Kaže da je važno što nam industrijska proizvodnja raste, ali da je potrebno još investitora.

Ali energetika i rudarstvo nam idu loše i moraćemo tome mnogo više da se posvetimo u budućnosti, dodao je Vučić.

 Radimo na svemu, i srećan sam što neke druge zemlje prepoznaju Srbiju, a mnogo će značiti što ćemo predsedavati veštačkom inteligencijom, i to će biti još jedan kamičak koji pokazuje koliko vredno radimo, to je budućnost, naveo je Vučić.

Kako je dalje naveo, glavna vest je Bliski istok, i svetska politika.

"O čemu god da se govori, ništa od toga nije tema u poređenju sa Bliskim istokom. On jede američku pažnju, ali nisam siguran da je to sjajna vest za Ukrajinu, jer se sve više time bave, ali Evropa mora da nastavi da radi", pojasnio je Vučić trenutne trendove u spoljnoj politici na planetarnom nivou.

Govoreći o KiM, Vučić ističe da razgovori koje je imao o južnoj srpskoj pokrajini nisu bili laki.

"Ne mogu da govorim o detaljima, ali celu noć i jutro analiziram sve, i iskreno i otvoreno sam rekao opoziciji Srbije i ništa nisam krio, imamo različita mišljenja oko dosta stvari. Ali sam dobro razumeo ko je stajao iza određenih akcija, i ko je protiv nekih akcija koje je Kurtijev režim sprovodio. To je komplikovan čvor u kom moramo da čuvamo mir i opstanak za naše stanovništvo na KiM. Ali vodeći interes o svim građanima Republike Srbije", dodaje Vučić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()