Vučić obišao Kineski institut za međunarodne studije: Vaše naučno i praktično znanje primenićemo u Srbiji

Samit je uvodnim obraćanjem otvorio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping

18.10.2023. 07:56
  • Podeli:
vučić orban tanjug ap-652f736ae3b77.webp Foto: Tanjug/Ap/Ng Han Guan

Treći međunarodni strateški forum "Pojas i put" otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija. Svečanom otvaranju prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju naše zemlje.

Samit je uvodnim obraćanjem otvorio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping.

Predsednik Vučić ovog jutra obišao je i Кineski institut za međunarodne studije.

U poseti Institutu su, pored predsednika Vučića, u okviru srpske delegacije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar trgovine Tomislav Momirović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

Predsednika i delegaciju Srbije u obilazak vodi doskorašnja ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

Predsednik se na početku obilaska upisao u knjigu utisaka, a nakon toga je u društvu Čen Bo otišao peške do Istraživačkog centra o misli Si Đinpinga o diplomatiji.

Vučić je prilikom obilaska zahvalio Čen Bo zbog podrške celovitosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu Srbiji i borbi za KiM i poklonio joj knjigu o istoriji Kosova i Metohije.

"Imao sam izuzetne razgovore i sa Vang Huningom i sa predsednikom Si Đinpingom... Video sam da mnogi nisu zapisivali, ali ja jesam i mnogo sam naučio. Verujem da je sporazum koji smo potpisali bitan i za globalni razvoj i verujem da će nam doneti nove prilike u našim odnosima", rekao je Vučić i dodao:

"Brza pruga koju izgradite danas i za 10 godina to je velika razlika. Za to vam je potrebna politika rasta i politika povezivanja. Kao što je i Si danas istakao to nije samo infrastrukturno povezivanje to je digitalno povezivanje, to menja stvari u budućnosti".

Važno da koristimo iskustva iz Kine

Predsednik je dodao da je važno da koristimo iskustva iz Kine zbog toga što su u tom smislu napredni kao zemlja.

Čen Bo je pokazala predsedniku Vučiću digitalnu tablu gde se nalazi mapa Srbije gde klikom na našu zemlju se prikazuju zajednički projekti i posete između Kine i naše zemlje. Videvši mapu Srbije Vučić je prokomentarisao:

"Cela, celovita Srbija".

"Želim da vam se zahvalim na gostoprimstvu i zahvalim svim članovima Instituta. Vaše naučno i praktično znanje primenićemo u Srbiji i uživačemo u blagodetima vaših saznanja i vašeg znanja. Kao predsednik brojčano male i teritorijalno male ali ponosite zemlje hoću da kažem da sam ovde ne zato što me je bilo ko primoravao, nego zato što imamo svoje interese i zato što osećamo da stvari koje radi predsednik Si i Kina su dobre za našu zemlju".

Kako je istakoa predsednik Vučić, "njegove pomirnjive poruke o zajedničkoj budućnosti za čovečanstvo i pronalaženju mirnih rešenja za sukobe i konflikte u svetu je muzika za uši za sve slobodarske narode koji žele da same donose odluku o svojoj budućnosti".

"Nedavno je ministar jedne zapadne zemlje rekao Kina nam više nije konkurent, već pravi ekonomski rival, što znači da ćemo morati da se takmičimo snažnije da bismo pobeđivali Kinu. Onda je jedan od kineskih ministara rekao "a u čemu smo to rivali kada mi proizvodimo 200 puta više električnih vozila nego vi, kada smo u veštačkoj inteligenciji 100 puta ispred vas, kada smo u inovativnoj tehnologiji mnogo ispred vas". To znači da mi na zapadu ne razumemo koliko je Kina napredovala i koliko raste. Uvek možete da računate na podršku Srbije integritetu jedne Kine. Hvala vam, čast mi je da budem vaš gost", rekao je Vučić.

Vučić je istakao da globalni izazovi sa kojim se suočavaju sve zemlje su rat u celom svetu i skup novac, a ako se nastavi ovo sa Izraelom i Palestinom, "ode mast u propast".

"Moramo da gledamo kako da idemo dalje. Čudne stvari se dešavaju, gas opet skače, nafta opet skače, dogovorili smo da ne damo da dizel ide gore. Naši kapaciteti gasa u zemlji su 100% popunjeni i to nisu loše vesti", kazao je Vučić.

Čen Bo nam nedostaje u Beogradu

Predsednik je u nastavku obilaska sa Čen Bo rekao da je očekuje u poseti Beogradu zajedno sa ljudima iz Instituta.

"Velika je čast za mene i zadovoljstvo što sam u prilici da posetim Kineski institut za međunarodne studije, na čijem čelu je gospođa Čen Bo. Ona nam mnogo nedostaje u Beogradu, ali se nadam da će nam ovde biti još od veće pomoći, jer ćemo moći da koristimo značajna iskustva, ocene, procene, kao i naučne radove velike NR Kine i ovog Instituta", naveo je Vučić na Instagramu buducnostsrbijeav.

Predsednik je rekao da je tokom boravka u okviru održavanja inicijative Pojas i Put u Pekingu imao prilike da čuje predsednike mnogih zemalja i ocenio da se zemlje kao Etiopija ubrzano razvijaju, te da je važno održavati i razvijati dobre odnose.

"Kada slušate Đoka Vidoda tačno vidite da on ima strah, jer je u pitanju mnogoljudna nacija Indonezija, to su fiskalni rizici, predsednik Fernandez iz Argentine iznosi potpunu zainteresovanost za veću dubinu i proširenje samog značaja i odnosa unutar BRIKS-a, kroz govor predsednik vlade Etiopije vidite novi pokret ponosne Afrike koja raste strahovitom brzinom", rekao je predsednik.

Vučić je istakao da Etiopija danas ima više od 120 miliona stanovnika i novih tri miliona svake godine.

"Uganda svake godine novih 1,2 miliona, Egipat gotovo tri miliona, raste im ekonomija i demografija. Afrika već ima 1,4 milijarde stanovnika i onda vidite njihove i infrastrukturne probleme, ali osećate da raste moć afričkog kontinenta i zato je važno da sa njima držimo i najbolje odnose", rekao je Vučić.

Zahvaljujući kineskim prijateljima, dodao je, razgovarao je i sa prijateljima iz Laosa i mnogo drugih azijskih zemalja sa kojima nikada ne bi imao priliku da razgovara.

Globalni strah

Na pitanje novinara da li postoji neki globalni strah koji su isticali lideri tokom svojih obraćanja, Vučić je rekao da su u pitanju suviše veliki lideri da bi osetili strah, koji se, kako je rekao, nije osetio čak ni u govoru predsednike Rusije Vladimira Putina.

"Oni govore o problemima i principima, a svaki svoje probleme rešava. U svetu se događa to da ljudi sve više žele ne jednog policajca, već da se problemi rešavaju multilateralno i da organizacija UN vrati svoju ulogu i značaj koji je imala nekada, žele da saradnja, a ne nametanje rešenja i poštovanje međunarodno pravnih normi bude nešto čega ćemo da se držimo", rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao da se o njegovom govoru u UN u kom je pokrenuo slobodarske ideje, izjasnio i predsednik Kine.

"Rekao je da smo mi kao Srbija na poslednjoj sednici Generalne skupštine UN pokrenuli mnogo važnih pitanja i citirao moju rečenicu. I to je jedan široki pokret slobodarskih zemalja koje pokušavaju da budu nezavisne i samostalne u donošenju svojih odluka. Takvim zemljama Kina pruža podršku, a čini mi se da broj tih zemalja raste", istakao je Vučić.

"Na ceremoniji otvaranja Trećeg foruma za međunarodnu saradnju Pojas i put, jednog od najznačajnijih globalnih foruma današnjice, gde će biti reči o perspektivama saradnje. Zahvalan sam predsedniku Si Đinpingu na značaju koji daje Srbiji i zajedničkim projektima", napisao je predsednik Vučić na Instagram stranici "buducnostsrbijeav".

Juče je u Pekingu potpisano četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Na samitu koji se održava u svetlu desetogodišnjice Incijative “Pojas i put”, a koja je Srbiji, prema rečima predsednika Vučića, donela mnogo dobrog, biće održana tri foruma na visokom nivou o povezivanju, zelenom razvoju i digitalnoj ekonomiji.

Tokom dana, predsednik Vučić učestvovaće na prvoj sesiji Foruma na visokom nivou na temu “Povezanost u otvorenoj globalnoj ekonomiji”. Takođe, biće održano šest tematskih seminara o nesmetanoj trgovini, duhovnoj povezanosti, razmeni između stručnih institucija, čistom Putu svile, lokalnoj i pomorskoj saradnji.

Na marginama Foruma održava se i konferencija preduzetnika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()