Vučić: Pred nama je jedna od najtežih godina

Predsednik Vučić se obraća iz Davosa.

18.01.2023. 16:47
  • Podeli:
vučić aleksandar sava radovanović tanjug-63af3c1f742ee.webp Foto: Sava Radovanović/Tanjug

Svetski ekonomski forum u Davosu, koji će okuplja poznate političare i ekonomiste, ali i druge ugledne ličnosti u svetu, počeo je 16. januara i trajaće do petka 20. januara.

Na forumu sudeluje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je već imao niz značajnih susreta te se, između ostalih, sreo i sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, potom sa Miroslavom Lajčakom i drugima.

U svom obraćanju iz Davosa, predsednik Vučić je naglasio je pred nama jedna od najtežih godina.

"U petak ću se sastati sa pet međunarodnih predstavnika, među kojima i Lajčakom, očekujem težak razgovor, a posle konsultacija sa vladom tokom vikenda obavestićemo javnost o novim merama i šta se od Srbije traži po pitanju KiM i sankcija", rekao je Vučić.

"Niko ovde ništa ne priča o politici, sem Ukrajine i Rusije. Važno je da znamo šta se zbiva u svetu, i glavna tema trenutno je Bajdenov akt čiji je cilj da se smanji inflacija. Ideja je da se Amerika reindustrijalizuje, da se uloži u čipove i savremene tehnologije. To je investicija od 430 milijardi evra, kako bi Amerika osigurala svoju dominaciju", rekao je Vučić, istaknuviši da je Evropa zbog toga "zatečena".

Vučić kaže da je Šolc istakao da će EU smanjivati regulativu državne pomoći.

"Mi nismo mogli da pomažemo našim kompanijama zbog evropskih regulativa, a sada će sve to da se olabavi. Samo sipaj pare. Tu će naravno najveći da najviše dobiju. Amerikanci, Nemci" rekao je predsednik Vučić i istakao da Zapad jedino zanimaju "sankcije Rusiji i nezavisno Kosovo".

Govoriviši o rezoluciji Evropskog parlamenta u kojoj se Srbija poziva da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU vezano za sankcije Rusiji, Vučić kaže da su zaključci Evropskog parlamenta neverovatni, i da je to omča oko vrata naše zemlje.

"To nije meni omča oko vrata, nego svima nama. Meni ne mogu ništa, ja nemam ništa u inostranstvu. To je napad i omča za našu zemlju", kazao je Vučić i dodao da Srbija neće ćutati i da se neće praviti da je zadovoljna.

Govoreći o premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju, Vučić je istakao da treba da odustane od svojih secesionističkih namera.

"Oni su proveli nasilnu secesiju dela naše teritorije. Dakle, dokle taj bezobrazluk može da ide. Ne možete da izdržite, nemam reč koju bih upotrebio. Oni traže da osudimo one koji podržavaju secesiju, valjda delove KiM i delove BiH. Oni koji su bombardovali jednu zemlju i izvršili nasilnu secesiju", rekao je Vučić.

On je odgovorio na optužbe medija iz BiH da je tobože pucao na Sarajevo, i objasnio je da je obilazio vojnike, ali pušku nije uzeo u ruke.

Vučić je na kraju svog obraćanja najavio da ga u petak očekuju teški razgovori i istakao da se Srbija drži međunarodnog prava.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()