Vučić: U Norveškoj smo razgovarali o energetici ali i o KiM

Predsednik Vučić se nalazi u dvodnevnoj poseti Norveškoj.

28.11.2022. 15:08
  • Podeli:
Tan2022-10-27_9454024_0 Aleksandar Vučić Tanjug Rade Prelić-1668068064864.webp Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Norveškoj. Nakon niza susreta sa norveškim zvaničnicima kao i norveškim kraljom Haraldom Petim, predsednik je izneo detalje ovih susreta.

Predsednik je rekao da se najviše razgovaralo o energetici, ali i o Kosmetu i situaciji u BiH za koju su oni zainteresovani.

"Razgovarali smo o svim važnim temama, za nas je pitanje KiM od ogromnog značaja. Razgovarali smo suštinski o tome, jer Norveška bolje, tačnije i preciznije od svih, dijagnostikuje stanje na terenu, razume situaciju i prati sve. Oni su neko ko čuva mir u 20. i 21. veku, po završetku višedecenijskih sukoba koje su imali i to poštuju", rekao je Vučić u izjavi novinarima.

"S Norvežanima smo razgovarali i kako da nam vazduh bude čistiji, a zemlja zelenija a to su ogromna ulaganja pa nam je s toga norveška pomoć dragocena. Ali to moramo da uradimo, da bismo na tom polju bili uspešni kao na drugim poljima poput javnog duga koji je kod nas niži nego u 90 odsto zemalja sveta", rekao je Vučić.

"To nije pitanje samo nafte i ne samo pitanje gasa već i pitanje visokonaponske i niskonaponske mreže koju možemo da promenimo i da promenimo naše navike, koje ćemo da uradimo zajedno sa Norvežanima i da moramo da ulažemo u čiste izvore energije. Za to moramo da koristimo ono što pripada Srbiji, i uvek mora da postoji preče pravo normalnih cena za našu zemlju", rekao je predsednik Vučić.

Norvežani su ponudili tri rešenja za reformu energetskog sektora, pojasnio je Vučić i naglasio da je tražena promena u svemu, što se energetskog sistema tiče, tu je kompletna promena rukovodstva.

Trgovinska razmena sa Norveškom je povećana kroz kupovinu norveške nafte ali je Srbiji značajna zemlja u obaveštajno-bezbednosnom smislu jer, iako nije članica EU, članica je NATO.

Preko 2847 srpskih partizana poginulo je tlu Norveške te nas sa tom zemljom vežu i istorijske i prijateljske veze, pojasnio je predsednik Vučić i dodao je da ga je prijem kod norveškog kralja Haralda Petog čini posebno ponosnim jer je bio duži nego što je protokol predviđao.

Govoreći kratko o KiM, predsednik Vučić kaže da je za njega kao i za Kurtija, kako to tvrdi, pitanje statusa završeno. 

"Ako Kurti kaže da je za njega završeno pitanje statusa, dobro. Ja sam mu zahvalan jer je i za mene pitanje statusa završeno. Ja na jednom važnijem aktu baziram tu svršenost statusnog pitanja, a to je povelja UN i Rezolucija 1244 UN, tako da ako je to u pitanju, onda mogu samo da kažem da nemam previše nade, već samo strah od budućih događaja", rekao je on.

Vučić kaže da se Kurti oslanja na silu moćnih zemalja Zapada i računa da će one prisliti Srbiju na nešto, i dodaje da situacija na KiM "prosto vri".

"Prekipelo je svim našim ljudima na KiM, prekipelo je Srbima", istakao je Vučić, dodajući da Albanci misle da mogu specijalnom policijom da reše probleme na severu KiM, a ne razumeju da time samo podstiču naš narod da bude apsolutno protiv i sve odlučniji protiv njih.

"Što se nas tiče, naše je da budemo uz svoj narod i da gledamo kako da mu pomognemo, a to na šta se Kurti poziva, on se poziva na sve ono što mu odgovara. Nikada da se pozove na ono što mu se ne sviđa, jer za to što mu se ne sviđa on ima samo jedan komentar, a nikako da se pridržava onoga što je potpisano", rekao je Vučić, istakavši da  će nam, kao zemlji, biti teško da izdržimo pritiske.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()