Zajednički stav Srbije i Zapada: ZSO mora biti osnovana

'Želim da se zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. godine, i kao što smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovoga puta na istom stanovištu', poručila Ana Brnabić

13.02.2023. 14:06
  • Podeli:
Kosovska Mitrovica_Foto Profimedia-63ea3519de1c9.webp Foto: Profimedia

Srbija je uvek spremna za dijalog i da će uvek biti tu da razgovara sa Prištinom, ali Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, istakavši da je ovoga puta to zajednički stav Srbije i njenih zapadnih partnera, pre svega i Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom i kada će se to desiti, premijerka je u Dubaiju, gde učestvuje na Svetskom samitu vlada, rekla da su Srbija sa predsednikom Aleksandrom Vučićem pokazala koliko je spremna za dijalog, koliko je tolerantna i fleksibilna da bi održala stabilnost.

"U ovom trenutku na stolu je ZSO. Zaista je došlo krajnje vreme, a bilo je možda i pre pet godina, za implementaciju Briselskog sporazuma i osnivanje ZSO. U aprilu će biti 10 godina. Ovaj put želim da se zahvalim našim partnerima na Zapadu zato što insistiraju na osnivanju ZSO na način na koji smo potpisali 2013. i 2015. godine, i kao što smo razgovarali krajem 2022. godine. Čini se da smo ovog puta na istom stanovištu", rekla je Brnabić.

Bez obzira šta Aljbin Kurti kaže, naglasila je premijerka, zna se šta je potpisano i šta mora biti implementirano.

Kurti kupuje vreme da bi zadovoljio pažnju i zahteve Evrope i Amerike

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nema iskrenu nameru da ikada formira Zajednicu srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom, smatra docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić i dodaje da će on iskoristiti svaku moguću argumentaciju da odloži njeno osnivanje.

Kurti kupuje na vremenu kako bi zadovoljio i pažnju i zahteve evropskih i američkih zvaničnika, smatra Surlić i dodaje da se pokazao se kao konstruktivni akter u dijalogu sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, očigledno je koliko Srbija, u diplomatskom smislu, trpi zato što ne uvodi sankcije Rusiji i da se očekuje da taj glas Rusiji bude konstruktivniji znajući snagu i kapacitete Srbije i sa čim se ona suočava.

Kako je rekao Srbija svakako ne može da bude "na ratnoj nozi" u konfliktu sa evropskim i američkim zvaničnicima, već da je jedini put Beograda da u kompromisnom ambijentu razgovara i dogovara i da to shvata kao jedan dugoročni proces trajnog dogovora sa Zapadom u cilju zaštite nekih osnovnih nacionalnih i državnih interesa. 

"U ovom trnutku geopolitički interes Rusije nije da dođe do dogovora između Beograda i Prištine zato što je jasno da taj sporazum, ukoliko do njega dođe, oni koji su ga inicirali, pre svega Nemci, Francuzi i Amerikanci, žele da deblokiraju Kosovo na međunarodnom planu, a pre svega da Kosovu obezbede članstvo u NATO. Veći broj članica NATO-a u kontekstu otvorenog sukoba koji postoji između Rusije i NATO-a ne odgovara, tako da je sasvim legitimno da Rusija ima svoje zasebne globalne interese i da u tom kontekstu članstvo Kosova u  NATO-u nije u interesu Rusije", rekao je Surlić.

Ukoliko se primeni ZSO koja je u skladu sa Briselskim sporazumom, kaže Surlić, onda bi to na terenu dovelo do deeskalacije omogućavanja Srbima da konačno ostvare svoja prava koja su im zagarantovana i otvorilo prostor da Beograd i Priština razgovaraju o finalnom sporazumu, kao i o tome kako urediti odnose u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()