Zvaničnik NATO: Zabrinutost zbog mogućeg pogoršanja bezbednosne situacije na KiM

Kaže da su NATO i komandant KFOR-a i dalje veoma zabrinuti da se bezbednosna situacija nije stabilizovala i da je i dalje sklona potencijalnom pogoršanju.

11.07.2024. 20:39
  • Podeli:
KFOR_Leposavić_Amrička vojska_Foto Reuters-64a5ab9e77472.webp Foto: Reuters

 NATO i komandant KFOR-a i dalje su veoma zabrinuti zbog toga što se bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji nije stabilizovala i što je i dalje sklona potencijalnom pogoršanju, rekao je danas na brifingu o KFOR-u neimenovani visoki zvaničnik NATO. 

On je na samitu Alijanse u Vašingtonu podsetio da je došlo do povećanja broja vojnika u sastavu te misije posle događaja iz maja i septembra prošle godine. 

Zapadni Balkan strateški region za NATO

Na pitanje Tanjuga zašto je Prištini dozvoljeno da nabavi dronove, kada je KFOR zadužen za kontrolu vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijim, kaže da su svesni da prištinske institucije dronove stiču svojim bilateralnim naporima, kao i da je transformacija tzv. KBS potpomognuta od strane pojedinih članica NATO-a, a ne Alijanse.  

"U pravu ste da KFOR zadržava nadležnost nad vazdušnim prostorom u okviru svojih nadležnosti u skladu sa Rezolucijom 1244, i to ostaje napor u kojem komandant KFOR-a mora da se angažuje sa institucijama na Kosovu. Postoje dugotrajni napori da se to uradi kako bi se osiguralo da se ove sposobnosti koriste u okviru ovlašćenja koje ima komandant KFOR-a. Dakle, to je njegova odgovornost i on je u stalnom dijalogu sa institucijama na Kosovu", rekao je ovaj visoki NATO zvaničnik.

Kako je naveo, Zapadni Balkan ostaje region od strateškog značaja za NATO, što pokazuje i poseta generalnog sekretara u novembru 2023. i poseta Severnoatlantskog saveta Bosni i Hercegovini u februaru ove godine. 

Kako je napomenuo taj visoki NATO zvaničnik, ovaj samit pruža stalnu platformu saveznicima za razmenu informacija i perspektiva o Zapadnom Balkanu, ali i najvažnije da reafirmiše stalnu podršku Alijanse posebno zapadnom Balkanu, ali i KFOR-u. 

"Dakle, mi stojimo kao NATO posvećeni kroz tri elementa, politički, praktični i operativni. KFOR je, naravno, naša sada najduža i najveća operacija. I mi nastavljamo da delujemo prema Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. I za KFOR je veoma važno da ovu ulogu shvatimo ne samo veoma ozbiljno, već i veoma nepristrasno. I ističemo da ne zauzimamo ni jednu stranu i da zadržavamo poverenje svih zajednica na Kosovu", rekao je on. 

Kaže da komandant KFOR-a ima redovne sastanke, kako sa međunarodnom zajednicom, tako i sa institucijama na Kosovu i u Prištini, i sa srpskim generalom Milanom Mojsilovićem. 

"To su veoma važne sastanci kako bi se osiguralo da postoji potpuna svest o svim pitanjima, ali opet, naglašavajući nepristrasnost, ali i posvećenost našoj odgovornosti prema Rezoluciji 1244", ističe predstavnik Alijanse. 

Podsetio je da je KFOR počeo sa 50.000 vojnika 1999. godine, a da je sada njihov broj sveden na 4.600. 

"Videćete da smo 2022. bili na 3.700, ali nakon nemilih događaja i nasilja na Kosovu prošle godine, NATO je preuzeo odluku da poveća svoje snage tamo na ovaj nivo od 4.600, i očekujemo da ćemo tamo ostati u doglednoj budućnosti", naglašeno je na brifingu. 

 Kako je rekao, nesrećni događaji iz 2023. uključivali su 29. maj 2023. godine, kada su povređena 93 vojnika KFOR-a, od kojih su neki sa povredama koje su im promenile život. 

'Verujemo u stabilnost regiona"

"I ovo je najveći broj žrtava koje je KFOR pretrpeo od 1999. godine. Mi smo to shvatili krajnje ozbiljno. Bezbednost našeg osoblja, ne samo na Kosovu, već u svim našim operacijama i misijama, je naš najveći prioritet. A drugi incident prošle godine bio je napad na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj koji je rezultirao smrću jednog kosovskog policijca i trojice napadača", podsetio je taj visoki neimenovani zvaničnik.

Kaže da su ta dva događaja bila izuzetno zabrinjavajuća za NATO saveznike i naterala ih da priznaju da stabilnost na severu Kosova zahteva dodatne snage. 

"Reagovali smo izuzetno brzo i učetvorostručili smo naše prisustvo širom severa Kosova i utrostručili naše patrole duž onoga što se zove administrativna linija. Dakle, ovo je bilo najveće pojačanje KFOR-a u poslednjoj deceniji. Nastavljamo da pažljivo pratimo situaciju, veoma agilni, fleksibilni i vidljivi su naši položaji na terenu, dok se prilagođavamo situacijama kako se pojave", izjavio je predstavnik NATO-a. 

Vojnici KFOR-a, kako kaže, spremni su da izvrše dalja prilagođavanja shodno potrebama, kako bi odgovorili na događaje na terenu i kako se ne bi ponovilo nasilj

"Verujemo da stabilnost regiona i naših trupa KFOR-a zavisi od toga da svi akteri poštuju svoje postojeće obaveze. Mislim da ću ponoviti ono što je generalni sekretar NATO-a rekao tokom svoje posete i što je i danas veoma istinito, da je na Beogradu i Prištini da preduzmu konkretne korake za deeskalaciju ovih situacija, uzdrže se od daljeg jednostranog ponašanja koje stvara atmosferu da nasilje cveta", naveo je zvaničnik NATO. 

Kako je podvukao, generalni sekretar posetio je region u novembru i čelnicima Beograda i Prištine naglasio tri poruke. 

"Broj jedan je deeskalacija, izbegavanje jednostranih akcija i retorike. Dva je konstruktivan angažman u dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. NATO nastavlja da podvlači našu podršku tom dijalogu i ohrabruje obe strane da napreduju u tim naporima. Takođe pozivamo obe strane da ozbiljno shvate svoje obaveze prema NATO-u i svoju odgovornost da imaju koristi od evroatlantske bezbednosti", rekao je on na brifingu tokom NATO samita u Vašingtonu. 

Kaže da su NATO i komandant KFOR-a i dalje veoma zabrinuti da se bezbednosna situacija nije stabilizovala i da je i dalje sklona potencijalnom pogoršanju. 

 "Zato sam naglasio da su tri tačke koje je generalni sekretar izneo i dalje izuzetno relevantne, ali mi kao NATO odavno prepoznajemo da se stabilnost bezbednosne situacije suštinski oslanja na politička rešenja, i zato nastavljamo da naglašavamo potreba za dijalogom uz posredovanje EU i za diplomatskim i konstruktivnim diplomatskim angažmanom da se to učini", rekao je on.

To je, kako je istakao i "razlog zašto naglašavamo potrebu da se izbegnu jednostrane akcije koje bi mogle da izazovu ove potencijalne bezbednosne incidente, ali KFOR, kao što sam pomenuo, ostaje izuzetno fleksibilan i prilagodljiv". 

O bezbednosnoj situaciji na KiM 

Na pitanje šta je veći bezbednosni izazov sever Kosova i Metohije ili Bosna i Hercegovina kaže da NATO veoma pažljivo prati situaciju i da je zabrinut za oba regiona.

"Obe ove stvari doprinose atmosferi napetosti. I doprinose atmosferi koja sa povećanjem tenzija ima sklonost da izazove bezbednosne incidente", izjavio je predstavnik Alijanse.

Odgovornost NATO-a, posebno KFOR-a je da upravlja bezbednosnom situacijom. 

"Dakle, naglašavamo svim tim akterima da smanje jednostrane akcije, smanje retoriku podela i angažuju se u diplomatskim delima", istakao je zvaničnik. 

Komentarišući nedavni dijalog na visokom nivou između Beograda i Prištine, NATO zvaničnik je izrazio žaljenje zbog njegovog neuspeha.

 "Iz perspektive NATO-a, bilo je izuzetno žalosno da ti angažmani nisu doveli do daljih sporazuma ili daljeg dijaloga sa EU. Očigledno zato što to znači da tenzije na terenu i dalje imaju bezbednosne implikacije kojima će KFOR morati da upravlja. Ali mi nastavljamo da učestvujemo u dijalogu EU. Mi nastavljamo da budemo veoma blisko koordinirani sa njima u smislu naše uloge, kao i njihove uloge. I ponovo ohrabrujući obe strane da se angažuju što je moguće konstruktivnije i efikasnije. Jer jedino rešenje je zaista političko", izjavio je on. 

Podsetio je da komandant KFOR-a održava veoma efikasnu i otvorenu komunikaciju sa komandantom Vojske Srbije.

"On je, na primer, mislim da je to bilo pre par meseci, bio pozvan od da prisustvuje vežbi Vojske Srbije. Ovo nije prvi put da se to dešava, ali nastavlja da pokazuje kako poštovanje, tako i angažman koji generalštab Vojske Srbije ima za komandanta KFOR-a. To je bilo izuzetno važno, ta linija komunikacije kroz sve ove tenzije, kao i sa ostatkom međunarodne zajednice u regionu", izjavio je predstavnik Alijanse.

Kako se prema najavama iz Prištine očekuje završetak transformacije takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage 2028. godine, visoki zvaničnik NATO kaže da je uloga NATO-a u podršci KBS-a ograničena na njegov prvobitni mandat pre transformacije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()