Poplava stigla Dunavom: U Novom Sadu pod vodom delovi vikend-naselja i gradsko kupalište

Iz "Voda Vojvodine" saopštili su da se vrh poplavnog talasa kod Novog Sada očekuje 14. juna

12.06.2024. 18:55
  • Podeli:
Petrovaradin_Novi Sad_Tvvrđava_Foto Pixabay-63ccec1cb425a.webp Foto: Pixabay

Poplavni talas na Dunavu, koji je harao dobrim delom Evrope, a u Srbiju je ušao krajem minule sedmice, kod Novog Sad je podigao nivo reke iznad granice redovne odbrane.

Voda je ugrozila najniže delove pojedinih vikend-naselja u nebranjenom prostoru, poput Kamenjara 1, čiji stanovnici preduzimaju neophodne mere radi zaštite imovine, pišu Novosti.

Srećom, talas nastao usled obilnih padavina u gornjem toku Dunava, u Nemačkoj i Austriji, nije jak kao onaj koji nam je došao na samom početku godine pa, ukoliko se obistine prognoze nadležnih službi, vikendaši neće imati toliko posla kao u januaru.

"Moguće je da najniže kuće u naselju pudu poplavljene, ako Dunav naraste još oko 30 do 40 centimetara. Sad samo čekamo da vidimo šta će da bude. Možda će biti potrebno da negde postavimo i džakove s peskom", kaže za Novosti Dušanka Ljubojević iz udruženja sportskih ribolovaca iz naselja Kamenjar, napominjući da su zasad pod vodom betonske terase koje se nalaze uz samo rečno korito.

Poučeni iskustvom, stanovnici Kamenjara 1 počeli su da podižu električne aparate i druge stvari na spratove kuća i vikendica, a u prizemlju ostaje samo ono što im je najnužnije u odbrani objekata. Kažu, prognozira se da će već krajem sedmice Dunav ovde početi da opada, pa veruju da, ipak, neće biti većih problema...

Na oprezu su, ovih dana, i meštani, odnosno vlasnici objekata na Ribarskom ostrvu, u Kamenjaru 2 i u Kamenjaru 3 - najnižim potesima sremske strane grada. Istovremeno, visok nivo Dunava praktično je prepolovio širinu plaže Štrand, pa su se brojni fiksirani suncobrani našli pod vodom.

Nadležni u javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" saopštili su da se vrh poplavnog talasa kod Novog Sada - na nivou od 550 centimetara - očekuje 14. juna.

"Taj nivo vode Dunava neće ugroziti nasipe i branjena područja", poručili su iz JVP "Vode Vojvodine".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()