Posle potonuća barže, raste strah od zagađenja: UNA je proverila kakvo je stanje kraj Bačke Palanke

Alasi koji su čamcima uspeli da priđu bliže mostu u koji je udarilo plovilo, kažu da ostećenje nije značajnije

Autor: Zvonko Ninkov
05.01.2024. 20:09
  • Podeli:

Barža koja je prošle noći udarila u stub mosta između Iloka i Bačke Palanke, a potom potonula, nosila je oko 1.000 tona veštačkog đubriva, a svih šest članova posade nemačkog broda "Antonia", koji je vukao baržu, ostalo je nepovređeno.

Ceo dan je u toku uviđaj, a ključno pitanje na koje još nema definitivnog odgovora je da li će i kako taj udes delovati na životnu sredinu.

Iako mu je jedan stub oštećen, most koji spaja Srbiju i Hrvatsku sa obale deluje bezbedno. Čak i alasi koji su čamcima uspeli da priđu bliže kažu da ostećenje nije značajnije. Ipak, sav saobraćaj - i rečni i drumski je obustavljen dok traje uviđaj. Zbog toga tokom čitavog dana Bačkopalančani dolaze da se uvere ima li opasnosti. Kako za most, tako i za životnu okolinu.

Svi koji su planirali da pređu na jednu ili drugu stranu, morali su na alternativne prelaze dok srpska i hrvatska policija ne završe posao. Brod i njegovu posadu tek poneko je video jer su i oni sklonjeni dalje od mesta udesa.

Foto: UNA

Nemački brod "Antonia" koji je udario u stub mosta i druga barža trenutno su usidreni u luci Bačkoj Palanci. Pošto novinarskim ekipama nije dozvoljeno da snimaju luku dok traje uviđaj, pozicija sa vode najbliža je onoj na kojoj se nalazi brod.

Oko 1.000 tona veštačko azotnog đubriva i dalje leži na dnu reke, a trenutno visok vodostaj Dunava dodatno će otežati njegovo izvlačenje. Iz Ministarstva i Agencije za zaštitu životne sredine rekli su da će na pet mernih mesta utvrđivati da li je došlo hemijskih promena u vodi. One, koji žive od Dunava, situacija već zabrinjava.

Foto: UNA

"Šta god da je bilo na toj barži može negativno da utiče na eko sisitem, a onda i na životinje, odnosno ribe koje se tu nalaze. Šta je moja najveća briga kao sportskog ribolovca, kao nekog ko je svakodnevno na Dunavu - jeste da li je to đubrivo bilo dobro obezbeđeno, da li je bilo u nekom džakovima", kaže za UNU sportski ribolovac iz Bačke Palanke Igor Prel.

Prema nezvaničnim informacijama, prosuto đubrivo bi moglo da dovede do bujanja algi i mikroorganizama, što će smanjiti količinu kiseonika u površinskoj vodi. Takva situacija mogla bi da dovede do masovnog pomora ribe na tom delu Dunava.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()