Bingulac i Antić u 'Reaktoru' o izborima u Crnoj Gori: Šta se menja, a šta ostaje isto?

Emisija 'Reaktor' svakog ponedeljka samo na UNA TV

03.04.2023. 22:05
  • Podeli:

Voditelj Slavko Beleslin u studiju UNA televizije ugostio je bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Bingulca i istoričara Čedomira Antića, a glavna tema razgovora bili su jučerašnji predsednički izbori u Crnoj Gori i ubedljiva pobeda kandidata Pokreta "Evropa sad" Jakova Milatovića

Sagovornici Slavka Beleslina saglasni su da nije iznenađenje što je na izborima pobedio Jakov Milatović. 

"Nisam iznenađen, jer samo jedan faktor utiče na rezultat predsedničkih izbora u Crnoj Gori. Tako je već 15 godina, napravljen je i grafikon, taj faktor je izlaznost na izborima. Teorijski, ako je 40 odsto izlaznost tadašnji predsednik dobija 70 odsto. Veća izlaznost odgovara sadašnjoj poziciji, čim su objavili da je izlaznost veća nego u prvom krugu, rezultat je bio jasan. Đukanoviću bi odgovarala manja izlaznost, od kako je Crna Gora postala samostalna država takav je grafikon. Velika izlaznost će uticati i na parlamentarne izbore koji slede", istakao je Bingulac i dodao: 

"Sada je tu jedna euforija koja će uticati na parlamentarne izbore. Sad bih ja pitao novog predsednika da li će pokrene inicijativu da se poništi priznanje nezavisnosti Kosova? Mnoge zemlje to rade sada, pitanje je hoće li novi predsednik išta o tome pokrenuti". 

Šta se menja, a šta ostaje isto u Crnoj Gori nakon održanih predsedničkih izbora? 

"Sve analize su govorile da će ishod biti ovakav, ali moja je sumnja filozofska. Sumnjali smo da li će se okončati vladavina njegova, ovo je za nas kraj i komunizma, kraj jedne epohe. Ovaj crnogorski peti oktobar traje tri godine, nije kao u Srbiji par meseci. Milova se većina topi, Crna Gora je mala, DPS je nasledink Saveza komunista i to ih je održavalo, velike sile. Trebaće vremena da se taj sistem razvodni, nije kao u Srbiji", kaže Antić i dodaje: 

"Problem je što Crna Gora ne izlazi iz te nacionalističke euforije, ponovo pokušavaju da izguraju Srbe iz vlasti i nadam se da će Milatović tome odoleti, tim nacionalističkim tendencijama. Siguran sam da neće poništiti priznanje nezavisnosti Kosova, Crna Gora sigurno neće izaći iz NATO-a, neće vratiti ćirilicu. Đukanović je političar koji je vezan za kriminal, za ubistva, sud mora da reši ta pitanja, to nije posao za Milatovića. On treba da pomiri narode, a ne da se miri sa političarima", objašnjava Antić. 

Bingulac smatra da je neophodno da se u novom sastavu Vlade Crne Gore nađu članovi Demokratskog fronta, jer kako kaže "da nije bilo te stranke ne bi bilo ni pobede Milatovića i treba očekivati da novi predsednik unese te promene, jer tako su glasali građani Crne Gore. "

Istoričar Čedomir Antić smatra da je u novom dobu koje su doneli ovi izbori neophodno da se veća prava daju srpskom narodu. 

"Ne postoje veštačke podele kao što kaže Milatovićev pokret, podele su stvarne, ali srpska nacija je jedna i nedeljiva. Crna Gora u ovim granicama postoji veoma kratko. Moraju priznati prava Srba, tamo se krše ljudska prava, jer oni poštuju druge nacije, a samo jednu ne poštuju. Dajte Srbima u Crnoj Gori sva prava koja im po ustavu pripadaju. Više imaju kineskih znakova u državi, nego ćiriličnih slova, sa pravom su Srbi ljuti", ističe Antić. 

Istoričar smatra i da "velika većina građana Crne Gore želi da pripada srpskoj pravoslavnoj crkvi, većina poštuje kosovski zavet". 

"Nemaju svoj nacionalni identitet, nastali su iz srpskog, zato ga sad negiraju. SPC tamo podržava mali broj vernika, ali Mitropoliju podržava sigurno oko 90 odsto vernika u Crnoj Gori. Đukanović je nudio Amfilohiju da bude patrijarh, ali nisu se dogovorili. DPS je mislio da će uz pomoć velikih sila vratiti podršku naroda, ali vrata su im zatvorena. Istraživanja su pokazala da je DPS-u Đukanović i dalje najbolji kandidat. Sada sve ovo liči na 1988. godinu u Crnoj Gori", objašnjava Antić.

Bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac kaže da je presudna za Milov gubitak na izborima bila velika izlaznost građana na izbore, koja je bila više od 70 odsto. 

"Đukanović je simbol DPS-a, bez njega bi morao da doživi transformaciju. Da je cela skupština stala iza jednog kandidata u prvom krugu, pitanje je šta bi uradio DPS i koga bi izabrao za lidera. Đukanović bi kada bi mogao verovatno birao Mandića za protivkandidata, jer bi mogao da se bori kroz igru rusko-srpskog uticaja na samostalnost Crne Gore, a to kod Milatovića ne može, jer je njegova opcija građanska", kaže on i dodaje:

"Očekujem da će Milatović sad vući logične poteze, da će narod koji ima toliko glasova, bez obzira što je srpski narod u Crnoj Gori, imati svoje predstavnike, da će se rešiti zapošljavanje, da će odnosi sa Srbijom biti dobri. Treba iskoristiti ekonomski potencijal saradnje Srbije i Crne Gore, neto efekat je veoma veliki", ističe Bingulac. 

Antić smatra da su neosnovane tvrdnje da je "srpstvo zasenilo rezultat izbora i pomirljiv ton". 

"Pobedio je čovek koji se izjašnjava kao Crnogorac, nije bilo nijedne srpske zastave. U Crnoj Gori trećinu stanovnika čine Srbi, kulturno to je više od polovine. Da li se plaše da će svi da postanu Srbi? Dozvolite nam ljudska prava, Hrvati u Crnoj Gori imaju sva prava, a Srbi ne. Naši Srbi veruju u Crnu Goru, hajde da im pomognemo da i dalje veruju", istakao je istoričar. 

Bingulac smatra da će osnovni moto pobede Pokreta "Evropa sad" i njihovih glasača biti taj da će Jakov Milatović uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju do 2030. godine, ali će "DPS biti i dalje najjača partija na parlamentarnim izborima". 

Una televizija ograđuje se od izjava, ličnog mišljenja i stavova sagovornika i gostiju iznetih u emisijama koje se emituju na našem kanalu.

„Reaktor” je emisija koja se bavi aktuelnim društveno političkim temama i iznosi ih pred oči javnosti. Etablirani novinari i urednici UNA televizije razgovaraju sa svojim relevantnim sagovornicima, razbijaju teme na detalje, do atoma, racionalizuju, debatuju, razlažu i ponovo sastavljaju nove zaključke i saznanja. Ukoliko ste propustili emisiju "Reaktor" možete je pogledati na ovom linku.   

Gledaoci u Srbiji UNA TV mogu gledati na teritoriji Beograda - GRADSKA TELEVIZIJA na poziciji 11 set top box alotment Avala i putem kablovskih operatera: MTS Iris (na poziciji 125), Orion Telekom (na poziciji 11), BeotelNet (na poziciji 11), Supernova (na poziciji 25), Yettel Hipernet TV platforma (na poziciji 14), Sat Cable – Sat Trak (na poziciji 47), KBC NET (na poziciji 11), NEXT (na poziciji 24) i Jotel (na poziciji 27).

Gledaocima u Bosni i Hercegovini UNA TV je dostupna putem MUX D digitalnog emitovanja (na poziciji 2), m:tel (na poziciji 22), Supernova (na poziciji 19), Logosoft (na poziciji 630), home.tv HT ERONET (na poziciji 30), MAX TV (na poziciji 20), WIRAC (na poziciji 22), TERC KTV (na poziciji 130), MEDIASKY (na poziciji 25), AMBNET (pozicija 12), Stokic KDS (na poziciji 24), Miss KDS (na poziciji 202), TXTV (na poziciji 168), KDS Ortak (na poziciji 35), DINNET (na poziciji 30), KTV E-G-E (na poziciji 12) i Global IPTV (na poziciji 9 u Federaciji BiH i na poziciji 4 u Republici Srpskoj), dok je gledaocima u Crnoj Gori dostupna putem MTEL ME (na poziciji 112).

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()