Đukanović potvrdio izmene Zakona o predsedniku: 'Zakon potpisan, ustavna obaveza ispunjena'

Aktuelnoj većini u Skupštini CG jedini kohezivni faktor je revanšizam u odnosu na prethodnu vlast, što nije dovoljno da se uradi bilo šta dobro u interesu države, poručio je ranije danas crnogorski predsednik

Autor: Web UNA Srbija
16.12.2022. 15:40
  • Podeli:
milo-djukanovic-anadolija.jpg Foto: Anadolija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović potpisao je danas izmene Zakona o predsedniku, za šta je zakonski rok, koji je odredila parlamentarna većina, istekao u ponoć.

"Poštovaću Ustav. Bez obzira na to što je parlamentarna većina neustavno delovala, ja se neću pridružiti onima koji ruše Ustav i neću učestvovati u tome", naglasio crnogorski predsednik, prenosi RTCG.

Kako je Đukanović ranije rekao za agenciji Mina, Ustav propisuje rok od 30 dana u kome je predsednik u obavezi da obavi konsultacije sa parlamentarnim partijama i da je, na osnovu utvrđene podrške parlamentarne većine, podrži predloženog kandidata za mandatara, koji ima rok od 90 dana da formira vladu.

Đukanović je, međutim, istakao da je aktuelnoj parlamentarnoj većini u Skupštini Crne Gore jedini kohezivni faktor revanšizam u odnosu na prethodnu vlast i da to nije dovoljno za bilo šta dobro što treba da se uradi u interesu države.

S druge strane, Đukanović dodaje da je usvajanje izmena Zakona o predsedniku uslovilo da dođe do oštrog sukobljavanja crnogorske parlamentarne većine i njene izvršne vlasti sa međunarodnom zajednicom, a pre svega sa EU.

Greške ispravljene, zakon prosleđen

Skupština Crne Gore je potvrdila u ponedeljak 12. decembra Izmene i dopune Zakona o predsedniku, koji je Đukanović ponovo vratio predsednici parlamenta Danijeli Đurović zahtevajući ispravku faktografskih grešaka u nazivu akta. Greške su ispravljene i Zakon je ponovo prosleđen predsedniku na potpisivanje i objavljivanje u Službenom listu. 

Rok za Đukanovićev potpis istekao je u ponoć. A usvajanje Izmena i dopuna Zakona, izazvalo je buru u opoziciji prethodnih dana, podseća RTS.

Crnogorska parlamentarna opozicija smatra ove Izmene i dopune Zakona o predsedniku kršenjem Ustava i "državnim udarom", zbog čega su nastavljeni protesti, predvođeni opozicionim strankma okupljenim oko DPS, a formalni organizator je tzv. pokret "Ima nas".

Izmenjeni Zakon je usvojen u crnogorkom parlamentu kako bi Đukanović otpočeo razgovore sa predstavnicima parlamentarne većine i predložio za mandatara njihovog kandidata, lidera Demosa Miodraga Lekića. Posle prvog usvajanja izmena ovog zakona u parlamentu, Đukanović je odbio da ga potpiše i vratio ga je na ponovno razmatranje Skupštini.

U slučaju da Đukanović ni ovoga puta ne potpiše Zakon, Skupština je ovlastila predsednicu parlamenta Danijelu Đurović da ona formalno preda akt Službenom listu Crne Gore na objavljivanje, da bi Zakon stupio na snagu.

EU: Situacija dovodi u pitanje stabilnost institucija

Evropska unija je zabrinuta zbog političke situacije u Crnoj Gori koja bi mogla da dovede u pitanje stabilnost institucija, izjavio je portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano.

Najnovije izmene zakona o predsedniku Crne Gore su "u suprotnosti sa mišljenjem Venecijanske komisije", naveo je on dodajući da "ponovljeni propust da se imenuju članovi Ustavnog suda ilustruje nesposobnost da se izgradi konsenzus o reformama".

"Nedavna politička dešavanja u Crnoj Gori izazvala su duboku institucionalnu krizu, narušila funkcionalnost demokratskih institucija u zemlji i doprinela usporavanju pristupnih pregovora", naglašava portparol EU.

Da bi Crna Gora napredovala ka EU, kaže Stano, "svi politički akteri moraju podržati stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, posebno Ustavnog suda, biti uzdržani i izbeći dalje incidente a napredak ka EU je "želja velike većine građana Crne Gore".

"Politička situacija koja je nastala kao rezultat poslednjih akcija mogla bi da dovede u pitanje stabilnost institucija”, dodaje Stano i ističe da je "ova zabrinutost od Evropske unije takođe prenesena vlastima Crne Gore putem uspostavljenih diplomatskih kanala".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()