Hrvatska proglasila Andriju Mandića personom non grata: Na spisku i Milan Knežević i Aleksa Bečić

Ovo je samo još jedna u nizu nota koje je Hrvatska uputila Crnoj Gori od kada je u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu

25.07.2024. 10:34
  • Podeli:
Tan2024-06-0812151463_5 andrija mandić milan knežević foto marko đoković-6664313436420.webp Foto: Tanjug/Marko Đoković

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić proglašen je nepoželjnom osobom u Hrvatskoj.

Notu Ambasadi Crne Gore u Hrvatskoj uputilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, a pored Mandića, koji je i predsednik Nove srpske demokratije, nepoželjnima su proglašeni poslanik i lider DNP Milan Knežević i potpredsednik Vlade Crne Gore i lider Demokratske Aleksa Bečić.

Kako je saopšteno iz hrvatskog MVEP, oni su  nepoželjni u Hrvatskoj zbog "sistemskom delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila da zanemari kontinuirane pozive Republike Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i evropski put Crne Gore", navodi se u saopštenju hrvatskog MVEP. 

U tom kontekstu, delovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamernim i dobrosusedskim u odnosu na Hrvatsku niti je u skladu sa  deklarisanom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

Dobrosusedski odnosi su jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterijuma za ocenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore u skladu sa Pregovaračkim okvirom Evropske unije za |Crnu Goru.  

Hrvatska, navodi se, podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja EU i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore. 

Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrednostima i u evropskom duhu te da će svoje napore usmeriti na dalje ispunjavanje uslova i merila u pristupnom procesu, poručili su iz MVEP-a.

Ovo je samo još jedna u nizu nota koje je Hrvatska uputila Crnoj Gori od kada je u crnogorskom parlamentu usvojena Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu.

Neki hrvatski poslanici su se nakon toga u hrvatskom saboru zalagali da se svi poslanici vladajuće većine koji su glasali za pomenutu rezoluciju proglase "personama non grata".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()